Vrijdag 03/12/2021

Stadshal verdeelt stad

Nog iets meer dan drie weken en dan wordt de nieuwe stadshal van Gent officieel ingehuldigd. Twee protestacties staan ondertussen gepland. 'De Schoapstal', zoals de tegenstanders de contructie tussen twee van de drie beroemde torens noemen, heeft alvast één ding veroorzaakt: discussie. Veel discussie.

'Gent: vernieuwt' luidt het logo. Zo stond het ook links in de bovenhoek op de affiches die het Emile Braunplein tonen zoals het er straks moet gaan uitzien: een evenementenplein in hartje Gent, tussen de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Een 'onverlaat' haalde echter eind vorig jaar zijn stift boven. 'Vernieuwt' doorstreepte hij/zij, om er 'baart een Monster' van te maken. De onafgewerkte constructie bestond toen nog alleen uit ijzer. Een bedenkelijk zicht, was het. Het deed zowat iedereen die er passeerde schrikken en de discussies braken al snel los. Op internet ook, uiteraard. Zo staat nog steeds op Youtube een filmpje waarin de nieuwe Gentse stadshal ontploft, na de inslag van een raket: promotiefilmpje voor een naburige koffiebar.

Het blijft echter niet bij wat discussie aan de toog en gewauwel in de blogosfeer. Voor de officiële inwijding, gepland op 1 september, worden heuse protestacties gepland. Via Facebook wordt opgeroepen om op het uur van de opening, om 19u, te verzamelen aan de stadshal "gekleed in rouwkledij: zwart/wit en liefst mét Gentse strop om de hals..." Reden? "Men heeft ons bij ons pietje gehad... Gent bleit!!!"

'Vervalste maquette'

De avond voordien, op vrijdagavond 31 augustus, zal een rouwstoet vertrekken vanop de nabijgelegen Vrijdagmarkt. Eens aan de stadshal gearriveerd zal er een 'vooropening' worden gehouden. De initiatiefnemers schreven alvast een lofdicht: "Stadshal, gaa leelek misbaksel: ge pakt oens t zicht op oenze torens af! Veur wa diende gij eigentlijk? Moeste gij neu echt doar goan stoan?" Wie kritiek uit, heeft het vooral over het belemmerde zicht op de torens van Gent. De stadshal, het pronkstuk van het KoBra-project dat het hele Gentse stadscentrum dient te verfraaien, is een stalen constructie die op 4 betonnen sokkels rust en veertig meter overspant. Het geheel draagt een overkapping in hout, waar in totaal 1.600 kleine raampjes in zitten.

In een jaar van gemeenteraadsverkiezingen kan het niet anders dat zo'n constructie, net naast het stadhuis dan nog, de politieke retoriek overheerst. Kort en ongenuanceerd samengevat: de sp.a van burgemeester Daniël Termont en kartelpartner Groen verdedigen het project, coalitiepartner Open VLD lijkt eerder verdeeld, de kritiek van CD&V lijkt hard op die van de Facebook-groep 'Gent Rouwt' en bij N-VA spreken ze ronduit van een 'misbaksel'. Siegfried Bracke, N-VA-lijsttrekker bij de komende verkiezingen in Gent beschuldigt het huidige stadsbestuur zelfs van bedrog. "Ga maar kijken: de maquette die in het stadhuis staat, is een vervalsing. De verhoudingen kloppen niet. En er is ook gefoefeld met de affiches. Het ding dat er nu staat, is veel groter dan voorgesteld."

"Hypocriet", reageert Filip Watteeuw van Groen. "N-VA keurde dit goed. Iedereen die een plan kan lezen, wist wat er zou komen."

"Dit is niet wat de Gentenaar is voorgesteld en er is nooit rekening gehouden met klachten", zegt dan weer Veli Yüksel, lijsttrekker voor CD&V. "Het staat ook als een tang op een varken. Dat ding staat daar niet op zijn plaats." De "dialectiek tussen moderne architectuur en het oude stadscentrum", vindt Mathias Declercq, boegbeeld van Open VLD in Gent, net de grote meerwaarde van het project. "Iedereen heeft zijn gedacht, daar iets niets mis mee. Toen in Parijs het Centre Pompidou en de Eiffeltoren werden gebouwd, was er ook argwaan. Vandaag zijn de Parisiens er fier op. Dat zal ook in Gent zo zijn." Bevoegd schepen Martine De Regge (sp.a) noemt de stadshal "een prachtig nieuw element". "Vroeger was het helemaal niet mooi: toen stond het plein vol auto's."

Jarenlang heeft het Gentse stadsbestuur zich afgevraagd wat ze met het Emile Braunplein moesten aanvangen. Toen in 1997 het centrum autovrij werd gemaakt, lag het plan klaar om er een ondergrondse parking aan te leggen. De Gentenaar besliste daar in een referendum anders over. In 2003 werd diezelfde Gentenaar nog eens om zijn mening gevraagd. Al wie wilde, kon kiezen uit vier ontwerpen voor de heraanleg van het plein. 40,3 procent gaf de voorkeur aan een stadsparkje, een groen eiland midden in de stad. Helaas, de gemeenteraad legde de mening van de Gentenaar naast zich neer en riep de stadshal van het team van architect Paul Robberecht als winnaar uit. Groen komt er wel, rond de hal. En ook een Grand Café en fietsstalling, onder de hal.

Andere klok

Nu, naast de discussie over de stadshal is er zo mogelijk nog meer onvrede over de zogenaamde 'klokkenstoel', die wat verderop op het plein staat. Ook binnen de meerderheid zijn ze duidelijk niet blij met wat dit is geworden. Sas Van Rouveroij (Open VLD), tot hij in 2009 verhuisde naar het Vlaams Parlement eerste schepen in Gent, noemt het een "betonnen gedrocht, dat tegen de Sint-Niklaaskerk is geplakt". "Ik denk niet dat hier voorstanders van te vinden zijn." Nu, het staat er ondertussen wel, en de klok hangt er ook in. Een veel kleinere klok dan eerst gepland, waardoor ook schepen De Regge moet toegeven dat de klokkenstoel "veel te groot is". "Maar afbreken kan niet meer", weet Van Rouveroij, "want het is ook een lift naar de fietsstalling".

In de klokkenstoel hangt ondertussen Klokke Roeland, terwijl het de Mathildisklok had moeten zijn. Helaas, die laatste werd door de bevoegde beiaardkring niet vrijgegeven omdat ze die grote klok laten gieten hadden om in het Belfort op te hangen. Nu, dat kan dan weer niet, want daarvoor moet een gat worden gemaakt in de toren en dat wil Monumentenzorg niet. Er wordt ook gevreesd voor stabiliteitsproblemen. U moet weten: er is zelfs een tijd gediscussieerd over de vraag of de klok nu zou worden opgehangen of gewoon zou worden neergezet op een sokkel. Ook was er discussie over het hardhout waarmee de stadshal is bekleed (die voldoet niet aan het afgesproken kwaliteitslabel, zegt Groen). En de N-VA heeft een klacht ingediend op de gemeenteraad omdat de toekomstige uitbaters van het Grand Café de eerste dertig maanden vrijgesteld zijn van huur. Geen stadshal, geen plein ter wereld heeft zoveel discussie veroorzaakt als dat van Gent. En toch, "laat ons afwachten hoe het er precies zal uitzien eens het echt af is", zegt zowat iedereen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234