Woensdag 26/01/2022

Stadsbewoners in Europese Unie vinden moeilijk betaalbare woning

Europese stadsbewoners hebben het moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Dat blijkt uit een enquête van Eurobarometer in 75 steden. Twee derde van de Belgen blijkt bovendien bereid om meer te betalen voor milieuvriendelijk vervoer.

Door Kris Hendrickx

BRUSSEL l In België hebben vooral Brusselaars (71 procent) het moeilijk om betaalbaar te wonen, gevolgd door de Antwerpenaren (67 procent) en de Luikenaars (48 procent).

Meer dan twee derde (67 procent) van de Europese stadsbewoners is van oordeel dat het niet makkelijk is een onderkomen te vinden in de stad, blijkt uit de donderdag gepubliceerde enquête. Al bij al valt de situatie in ons land (waar Brussel, Antwerpen en Luik de enige bevraagde steden waren) nog mee. De stadsbewoners klagen het meest in Parijs (95 procent), Luxemburg (91 procent), Stockholm (88 procent), Helsinki (87 procent), Boekarest (87 procent), Amsterdam (85 procent), Rome (84 procent) en Londen (84 procent).

Specialist in stedenbeleid Pascal De Decker (UA) wijst erop dat hoofdsteden in het algemeen een erg dure woningmarkt hebben. "Het zijn de steden waar veel kantoren aanwezig zijn. De prijzen die daarvoor betaald worden, sijpelen op de duur door naar de woningmarkt." Dat Brussel in de Europese vergelijking niet bovenaan staat, heeft volgens De Decker veel met de grootte van de stad te maken. "Hoe groter de stad, hoe meer concurrentie op de woonmarkt."

De Eurobarometer is gebaseerd op de tevredenheidsstatistieken van inwoners van vijfenzeventig steden. Daaruit blijkt ook dat de Brusselaars over het algemeen tevreden zijn over de groene ruimten in de stad (85 procent, tegenover gemiddeld 71 procent in de rest van Europa). En maar liefst 91 procent van de Antwerpenaars is tevreden over zijn woonplaats, 69 procent is zelfs uitermate tevreden.

De resultaten tonen ook nog dat de meerderheid van de Europeanen in de steden moeite heeft om op het einde van de maand facturen te betalen en het niet eenvoudig vindt om kwaliteitsvol werk te vinden. Antwerpen steekt in dat laatste opzicht boven de Europese middelmaat uit en scoort een stuk beter dan Brussel, dat op zijn beurt Luik achter zich laat. "Wellicht zegt dat laatste meer over de economische voorsprong van Vlaanderen", vermoedt De Decker, die erop wijst dat Antwerpen binnen Vlaanderen net ondermaats scoort.

Bij de vraag of de buitenlanders goed geïntegreerd zijn in de stad ziet de volgorde er net andersom uit. Luikenaars antwoorden positiever dan Brusselaars. Antwerpen behoort tot het vijftiental steden waar meer dan de helft van de inwoners negatief antwoordt. "Een goede afspiegeling van de verkiezingsresultaten", vindt De Decker. Op de vraag of de bewoners zich veilig voelen, scoort Antwerpen nochtans beter dan Brussel en Luik. "De stad is gewoon ook veiliger", weet de stedenspecialist. "Alleen heb je in Antwerpen een partij die met veel succes een bepaalde groep van erg vatbare mensen bespeelt. De onveiligheid die er toch is, wordt bij hen uitvergroot."

Uit een tweede enquête van Eurobarometer blijkt ook dat twee derde van de Belgen (62 procent) bereid is om meer te betalen voor milieuvriendelijk vervoer. Daarmee hebben de Belgen meer over voor zuivere lucht dan de rest van de Europa, waar gemiddeld 54 procent meer wil betalen voor schoon transport. Vooral burgers uit Oost-Europa zijn terughoudend. Zij zijn over het algemeen wel voorstander van tolgeld om files te vermijden en het milieu te sparen. Belgen zijn daar net als andere West-Europeanen veeleer tegen gekant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234