Dinsdag 19/01/2021

Stadionverbod meestal voor klimmen, vloeken, spuwen of ongehoorzaamheid

Het hoort toch bij de voetbalbeleving om de tegenpartij wat uit te dagen?

Maar liefst 1.282 supporters kregen vorig jaar een stadionverbod. Dat zijn er bijna driehonderd meer dan in 2006. Daarenboven werden er voor 578.050 euro boetes uitgeschreven. "Het leeuwendeel van de stadionverboden werd opgelegd wegens 'minder erge' feiten", verklaart Jo Vanhecke, hoofd van de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken.

"Het echte hooliganisme is aan het verdwijnen", aldus Vanhecke (DM 13/11/'07). "Het typevoorbeeld van een feit waarvoor tegenwoordig een stadionverbod wordt uitgedeeld is het niet-respecteren van de richtlijnen van de stewards. De minimumstraf? 250 euro boete en/of drie maanden stadionverbod. Ja, dat is streng, maar dat moet. Vergeet niet dat ook spuwen, vloeken en niet luisteren naar de veiligheidsmensen inbreuken zijn op de voetbalwet. Ook al lijken het minder erge vergrijpen, er is geen reden om ze te minimaliseren."

De gemiddelde straf die vorig jaar aan balorige voetbalsupporters werd toegekend bedroeg vijf maanden stadionverbod en 300 euro boete. De Morgen legde zijn oor te luisteren bij supporters die aan den lijve ondervonden waarover Jo Vanhecke het heeft.

Door Marjan Justaert

Jim Bruninckx (28) uit Zolder

supporter van KRC Genk (lid van de harde kern Drughi Genk):

"Momenteel zweet ik een stadionverbod van zeven maanden uit, gecombineerd met 500 euro boete. Mijn misdaad? Ik wilde niet meteen mijn identiteitskaart afgeven toen een politieagent ernaar vroeg na een licht opstootje in het stadion. Hij blafte mij een bevel toe en ik antwoordde: 'Dat kunt u toch op een fatsoenlijke manier vragen.' Hup, weer prijs.

"Ja, ik ben in beroep gegaan tegen mijn straf, maar dat had allemaal geen zin. Vorig jaar kreeg ik ook al eens een stadionverbod omdat ik zogezegd een agent had geslagen. (verontwaardigd) Dat was absoluut niet waar. Een federale agent had zelf mijn arm bewerkt met zijn matrak. Ik was drie weken werkonbekwaam. De Genkse lokale politie adviseerde mij om klacht in te dienen, maar voor ik het wist kreeg ik thuis een papier waarop stond dat ik een stadionverbod had omdat ík op die agent geslagen zou hebben.

"(zucht) Het is toch niet meer leuk als er voortdurend camera's en stewards op je neus staan. Dat irriteert en lokt agressie uit. De charme is voor een groot stuk verloren gegaan. Het hoort toch bij de voetbalbeleving om de tegenpartij een beetje uit te dagen en de spelers op te zwepen? Kijk naar Italië, daar kan het wel.

"Gelukkig ben ik slim genoeg om aparte tickets te kopen voor elke match. Zo verlies ik niet ook nog eens het geld van mijn abonnement. Maar ook al fouilleren ze nog strenger, vanaf het moment dat ik weer mag ga ik. Mijn hart ligt bij Genk, ik ben al van in de wieg een fanatieke supporter. Moraalridders zoals minister Dewael zouden wel willen dat we wegblijven, maar dat is buiten ons gerekend. No way!"

Nico Mertens (31) uit Mechelen

supporter van KV Mechelen en mederedder van de club:

Wie vloekt wordt even snel gestraft als iemand die klappen uitdeelt

"In maart vorig jaar, na een wedstrijd tegen Antwerp FC (1-0 in het voordeel van thuisploeg Antwerp, MJ), zou ik de omheining van het stadion beklommen hebben en maakte ik volgens het rapport een 'obsceen gebaar'.

"Ik weet niet precies meer hoe de vork in de steel zat die dag, maar de straf is alleszins overdreven. Er wachten mij drie maanden stadionverbod en 300 euro boete als ik veroordeeld word.

"In het vonnis staat dat ik aangezet heb tot 'haat, woede en slagen en verwondingen'. Mijn beroep is hangende, de zaak wordt in april beslecht.

"Kijk, ik ben al KV-supporter sinds de dag dat ik kan stappen en heb in 2002 hard gevochten om mijn club te doen overleven. Ik ben tegen alle geweld en vandalisme - zelf heb ik trouwens nog nooit een vlieg kwaad gedaan - maar het evenwicht is zoek. Waar het nu misloopt, is dat er totaal geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen verbaal en fysiek geweld. Supporters die eens vloeken worden gestraft alsof ze klappen hebben uitgedeeld. Als je bij wijze van spreken een arm uitsteekt, heb je prijs: stadionverbod.

"Ik heb nu voorlopig een boete van 300 euro en drie maanden stadionverbod als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. De minimumboete is 250 euro. Maar als ze die bij mij al met 50 euro verhogen, dan vraag ik mij af voor welk feit ze de minimumboete geven.

"Het is bijzonder jammer dat de handhaving zo streng wordt en opschuift naar de rechtse kant."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234