Zaterdag 15/08/2020

Stadionverbod? Dan kunt u naar uw festivalpret fluiten

De grote festivals laten al hun medewerkers, betaalde krachten en vrijwilligers, screenen door de politie. Graspop weigerde een tiental vrijwillige medewerkers. Pukkelpop schrapte vorig jaar een kleine twintig medewerkers.

Met Graspop Metal Meeting start vandaag het festivalseizoen echt. 7.000 medewerkers en vrijwilligers staan er klaar om dagelijks 50.000 metalheads te ontvangen. Alleen: een tiental mensen die ook wilden meewerken, kregen van de politie nul op het rekest en moeten verplicht thuis blijven.

Graspop laat sinds vorig jaar, net als de andere grote Belgische festivals, iedereen die meewerkt aan de driedaagse screenen door de politie: van vrijwilligers die aan de inkom staan of drank verkopen tot alle medewerkers van alle ingehuurde externe firma's die actief zijn op of rond het festivalterrein. "De organisatie bezorgt die lijst aan de politie die dan alle namen door een databank haalt", zegt Kris Van Dijck (N-VA), de burgemeester van Dessel. "Zij kijken dan of er mensen bekendstaan voor drugshandel, terreur, zedenfeiten en illegale wapenhandel of -dracht."

"Gevoelige informatie"

Ook Tomorrowland, Rock Werchter en Pukkelpop doen hetzelfde. "We vragen alle firma's tegen 15 juli hun lijst met medewerkers door te geven. Samen met onze lijst sturen we die dan door naar de politie", zegt Frederik Luyten van Pukkelpop.

De politie van Hasselt stuurt die dan door naar de federale collega's. "Als die de lijsten terugstuurt, doen we zelf nog een serieuze evaluatie van alle namen", aldus commissaris Rhonny Biets. "Het is niet omdat je al een kleiner misdrijf begaan hebt, dat je automatisch geweerd zal worden voor Pukkelpop. Er moet echt een ernstige reden zijn." Maar een bewakingsagent die bijvoorbeeld bij de politie gekend is voor slagen en verwondingen of verboden wapendracht mag een weekendje Pukkelpop vergeten.

Bij Pukkelpop werden vorig jaar zo tussen de tien en twintig mensen gesignaleerd. "Maar het is aan de organisatie zelf om te beslissen of die mensen geweerd worden", zegt Biets. "Wij geven alleen de namen door, zonder een reden te vermelden. De mensen die geweerd worden, kunnen achteraf wel nog uitleg komen vragen bij ons, maar tot nu toe hebben we nog nooit iemand teruggezien." Of ook Rock Werchter de voorbije jaren vrijwilligers heeft geweerd, is niet duidelijk. De politie wou er niets over zeggen omdat dat "gevoelige informatie" is.

Bij Tomorrowland is het de politie zelf die de gesignaleerde medewerkers contacteert. Of dat al gebeurd is, wist woordvoerster Debby Wilmsen niet. "Maar wij doen dat ook al een tijdje met bezoekers en journalisten. Zo is het al gebeurd dat mensen met een stadionverbod hun tickets kwijtraakten. Dat staat duidelijk vermeld in ons verkoopsreglement." Journalisten moesten nog nooit geweerd worden.

Nasleep terreuraanslagen

Met de screening van alle vrijwilligers en medewerkers gaan de festivals een stuk verder dan wat moet. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stuurde in het voorjaar van 2016, na de aanslagen in Parijs en Brussel, een omzendbrief naar de festivals om extra veiligheidsmaatregelen op te leggen. Dat hield onder meer in dat de toegangscontrole strenger moest gebeuren en dat alle vrijwilligers met bewakingsopdrachten door de politie moeten worden gescreend. De festivals beslisten zelf om alle vrijwilligers en medewerkers te laten screenen, ook op radicalisme en extremisme om geen enkel risico te nemen.

Die beslissing om iedereen te screenen is in ieder geval niet van hogerhand opgelegd, zegt de woordvoerder van minister Jambon in Het Nieuwsblad. "De omzendbrief verplicht dat niet. Maar als een lokale risicoanalyse daarom vraagt, staat het de politie en het lokale bestuur uiteraard vrij om de screening uit te breiden naar alle medewerkers."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234