Donderdag 02/12/2021

Antwerpen

Stad moet bestuurder betalen voor onveilige weg

Het Antwerpse justitiepaleis. Beeld BELGA
Het Antwerpse justitiepaleis.Beeld BELGA

De stad Antwerpen moet 5.853,78 euro schadevergoeding betalen aan de bestuurder van een Land Rover. Die was vier jaar geleden geslipt op de Vaartkaai, in het district Merksem. Volgens de politierechtbank wist de stad van de onveilige verkeerssituatie, maar had ze jarenlang niets ondernomen. Pas toen wielrenner Kristof Goddaert er verongelukte, werd er actie ondernomen.

De Land Rover was op 23 augustus 2010 geslipt en belandde op zijn zijkant naast de rijbaan. De bestuurder bleef ongedeerd, maar zijn wagen had wel de nodige schade opgelopen. De natte rijbaan in combinatie met de ingebedde treinsporen en de slechte staat van het wegdek lagen aan de basis van het ongeval.

De man dagvaardde de stad Antwerpen als wegbeheerder en toonde aan dat er op die plaats al meerdere ongevallen gebeurd waren. Op de Merksemse districtsraad werd er vorig jaar nog gedebatteerd over de onveilige situatie, maar toen werd er beslist om de Vaartkaai niet heraan te leggen, zolang er geen duidelijkheid was over de verbreding van het Albertkanaal. Pas toen Kristof Goddaert op 19 februari in de treinsporen op de Noordkaai - het verlengde van de Vaartkaai - bleef haperen en werd aangereden door een bus, werd er ingegrepen.

"Dat de Vaartkaai gedurende jaren voor slachtoffers en schade heeft gezorgd, omwille van jarenlang aanslepende plannen voor de verbreding van het Albertkanaal, is stuitend. De overheid mag geen onveilige wegen openstellen. Alle instanties die op de hoogte waren van de slechte toestand, hebben toegezien tot er uiteindelijk - zoals voorspeld - een dodelijk slachtoffer viel", aldus de rechter in het vonnis, dat op 26 juni werd uitgesproken.

De stad Antwerpen draait niet alleen op voor de schadevergoeding plus intresten, maar ook voor de 1.200 euro aan gerechtskosten. Ze wil het vonnis eerst bestuderen alvorens te beslissen over een eventueel beroep. "Ik kan alleen maar zeggen dat we bezig zijn met tussentijdse en ook definitieve maatregelen om er het wegdek te verbeteren en de veiligheid van de fietsers te verhogen. Het is echter een complex gegeven omdat er nog partners bij betrokken zijn, zoals Infrabel en De Scheepvaart, maar we proberen er tempo in te houden", zegt Bart Van Camp, kabinetschef van bevoegde schepen Koen Kennis (N-VA).

Wat het dodelijk ongeval van Goddaert betreft, heeft het parket de feiten geseponeerd. "De bevindingen van de verkeersdeskundige brachten in hoofde van de betrokken buschauffeur geen strafrechtelijke inbreuken aan het licht", zegt Stéphanie Chomé, woordvoerster van het parket van Antwerpen, afdeling Antwerpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234