Dinsdag 27/07/2021

Stad Gent geeft strijd om Muziekforum op

Cultuurschepen Sas Van Rouveroij: 'Als Vlaamse regering Muziekforum afblaast, moet er een nieuwe bibliotheek komen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

De grote droom van de wereldvermaarde operadirecteur Gerard Mortier om in zijn thuisstad Gent een groots muziekcentrum neer te poten lijkt definitief vervlogen. Het Gentste stadsbestuur heeft de hoop op de bouw van het Muziekforum immers zo goed als opgeborgen. Dat geeft Sas Van Rouveroij (VLD), cultuurschepen van Gent, toe in een gesprek met De Morgen. Van Rouveroij speelt wel meteen een alternatieve kaart uit: "Als de Vlaamse regering beslist om het Muziekforum niet te bouwen, dan moet ze investeren in een nieuwe bibliotheek. Onze stad heeft hoe dan ook recht op een nieuw architecturaal baken."

Officieel blijft Gent gaan voor het Muziekforum. Maar de strijdlust heeft inmiddels plaatsgemaakt voor berusting. Vanuit de Vlaamse regering komen er immers 'signalen' dat het Muziekforum er niet kan komen. "De Vlaamse regering schuift een beslissing rond het Forum nu al maanden voor zich uit", zegt Van Rouveroij. "Het ziet er niet goed uit." Volgens de schepen is het niet de eenmalige bouwkost van 25 miljoen euro die de Vlaamse regering zal doen afzien van een 'kunstencentrum voor de 21ste eeuw' (nog eens 25 miljoen euro voor de bouw komt van stad en provincie). Het schoentje wringt bij de jaarlijkse werkings- en exploitatiekost van 3,5 miljoen euro. Die kan of wil de Vlaamse Gemeenschap volgens Van Rouveroij niet ophoesten.

Daarmee is de kous evenwel niet af voor Van Rouveroij. "Als de regering struikelt over die effectief erg zware exploitatie, is dat geen argument om niet in Gent te investeren. Dan moet er een nieuwe bibliotheek komen. En waarom niet op de Waalse Krook, waar ook het Forum gepland was? Het grote voordeel is dat dat de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks minder kost."

Het is voor het eerst dat de cultuurschepen het alternatief van een prestigieuze bibliotheek zo formeel naar voren schuift. De stadsbibliotheek op het Wilsonplein barst effectief uit haar voegen. Telde ze in 1983 nog 24.000 lezers, in 2004 is dat aantal gestegen tot 86.000. Het aantal ontleningen is in die periode verdrievoudigd tot 2,7 miljoen in 2004.

Volgens Van Rouveroij is de stadsbibliotheek niet alleen de drukst bezochte culturele instelling van Gent (tot vijfduizend bezoekers per dag), ze doet het ook beter dan die van andere steden. "Gent telt 420 geregistreerde lezers per duizend inwoners. In Antwerpen, Leuven, Mechelen en Brugge ligt dat cijfer rond 250 tot 300." En Van Rouveroij heeft nog een ander argument: "Gent heeft recht op een hedendaags monument op het niveau van Henry Van de Veldes Boekentoren."

Sas Van Rouveroij kan niet genoeg benadrukken dat zijn bibliotheekplan "een ondergeschikte denkpiste" blijft. "Want als de Vlaamse regering groen licht geeft voor het Muziekforum, dan zullen wij klaarstaan om het mee te ondersteunen." Alleen vreest hij dat van uitstel afstel komt. Gevraagd of de realisatie van het Muziekforum verder weg is dan ooit, laat de schepen een lange stilte vallen. "Mijn stilzijgen mag als een spijtige aanvaarding klinken."

Cultuurminister Bert Anciaux (Spirit) blijft zich achter de begrotingsonderhandelingen verschuilen. "De besprekingen over extra middelen voor Gent passen in de onderhandelingen over de meerjarenbegroting", zegt zijn woordvoerster. "Zolang die niet zijn afgerond, doen wij geen uitspraken over het Muziekforum of andere voorstellen."

Ondertussen gelooft niemand in de Arteveldestad er nog in dat het Muziekforum gebouwd zal worden. Projectcoördinator Daan Bauwens blijft weliswaar "geduldig wachten op een uitspraak van de regering", het Oost-Vlaamse provinciebestuur maakte al bekend dat het zijn subsidie aan het Muziekforum-secretariaat stop wil zetten. "Het Muziekforum is klinisch dood, maar niemand durft de begrafenis te regelen", zei Jean-Pierre Van Der Meiren, CD&V-gedeputeerde voor Cultuur.

Door nu een bibliotheekproject te lanceren hoopt Sas Van Rouveroij dat de Vlaamse Gemeenschap de 25 miljoen euro die ze moest uittrekken voor het Forum alsnog zal investeren in hedendaagse architectuur in zijn stad. Tegen de achtergrond speelt de 'centenoorlog' met die andere Vlaamse grootstad, Antwerpen. Vele Gentse politici klagen dat de Vlaamse regering enkel oog heeft voor investeringen in openbare werken en cultuur in Antwerpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234