Zondag 26/05/2019

Vluchtelingen

Stad Brussel opent opvang voor mensen in Maximiliaanpark

Vluchtelingen staan te wachten om een slaapplaats te zoeken in het Maximiliaanpark. Beeld BELGA

De migranten die nog verblijven in het Maximiliaanpark krijgen binnenkort opvang in Evere. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is daar niet mee gediend.

De stad Brussel stelt in Evere een gebouw ter beschikking van enkele ngo's, onder wie Dokters van de Wereld, om de mensen die nog in het Maximiliaanpark vertoeven een bed en eten aan te bieden.

Dat heeft de Brusselse schepen Karine Lalieux (PS) aangekondigd op de Brusselse zender BX1. "Dit is een beslissing van de burgemeester, gedragen door het hele schepencollege", bevestigt ze. "Maandag wordt de beslissing voorgesteld op de gemeenteraad, zodat de opvang zo snel mogelijk van start kan gaan."

Voor Lalieux is het doel dubbel: "We tonen onze menselijkheid. De winter komt eraan, we kunnen geen mensen aan hun lot overlaten. Daarnaast vermijden we dat er een jungle zoals in Calais ontstaat. De mensen die opgevangen worden, zullen aangezet worden om asiel aan te vragen. Dat doen ze nu niet."

De Brusselse politie treedt nu streng op tegen de mensen die in het park rondhangen. Komt daar dan ook een eind aan? "Ze doen hun job en blijven dat doen", zegt Lalieux. "Ze pakken ook mensensmokkelaars aan."

Door zelf opvang te organiseren hoopt de stad om de federale regering te overtuigen. "Zij doet niets en blijft in gebreke, het is nochtans haar bevoegdheid", zegt Lalieux. "Maar omdat wij ook verantwoordelijk zijn voor de openbare orde, nemen wij nu zelf initiatief."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dit een bijzonder slecht signaal. "De situatie was net onder controle", zegt zijn woordvoerster. "Dit kan net een aanzuigeffect veroorzaken."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.