Zaterdag 03/06/2023

Stad Antwerpen wil Antwerp en Beerschot samen in nieuw stadion

Nog onder de vorige legislatuur van Patrick Janssens waren er verregaande plannen voor een gemeenschappelijk stadion op Petroleum-Zuid en een brug over de Schelde. Beeld kos
Nog onder de vorige legislatuur van Patrick Janssens waren er verregaande plannen voor een gemeenschappelijk stadion op Petroleum-Zuid en een brug over de Schelde.Beeld kos

Het Antwerps stadsbestuur gaat gesprekken aanknopen met Antwerp FC en Beerschot Wilrijk voor de bouw van een nieuw voetbalstadion. Burgemeester De Wever (N-VA) heeft daarvoor een politiek akkoord van alle coalitiepartners op zak. "Het is tijd om een versnelling hoger te schakelen nu de moeilijkste periode voor de clubs op sportief en financieel vlak achter de rug lijkt", zegt De Wever. "Maar we tekenen geen blanco cheque. Het oude stadiondossier (waarvoor stad en Havenbedrijf samen 50 miljoen euro opzijzetten in de vorige legislatuur, red.) ligt niet meer op tafel. Enkel de locatie - aan de Scheldekaaien op publieke gronden van Petroleum Zuid - is de enige realistische plek."

Philippe Truyts

Het geld voor het vorige stadiondossier is inmiddels uitgegeven aan leefbaarheidsprojecten, onder meer voor fietsers, zo zegt de burgemeester. "We vatten de zoektocht naar publieke middelen aan wanneer we een akkoord hebben over een engagement van de betrokken voetbalclubs. Er moeten waterdichte afspraken zijn."

"We weten dat er voor ons een aanzienlijk prijskaartje zal aan vasthangen. Mogelijk enkele tientallen miljoenen euro. Maar neem nu de renovatie van het stadhuis: dat kost 30 miljoen, en die centen hebben we gevonden. We hebben de voorbije jaren flink bespaard op de uitgaven. Daardoor hebben we meer investeringsruimte gecreëerd."

De Wever bevestigde ook dat er eveneens met Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) over een eventueel stadion is gesproken. Over de invulling en het gebruik van een stadion staat niets vast. "Een van de mogelijkheden is dat je er concerten kan organiseren."

lees verder onder de foto

Het Olympisch Stadion op het Kiel, het stadion van Beerschot-Wilrijk. Beeld BELGA
Het Olympisch Stadion op het Kiel, het stadion van Beerschot-Wilrijk.Beeld BELGA

"Nog geen concrete informatie"

KFCO Beerschot Wilrijk zegt eerst een eventuele uitnodiging tot gesprek van de stad Antwerpen af te wachten vooraleer een standpunt in te nemen. "Onze club heeft hierover vanuit 'het Schoon Verdiep' nog geen enkele concrete informatie gekregen", klinkt het. Beerschot Wilrijk is op dit moment actief in de eerste amateurklasse, maar staat erg dicht bij promotie naar 1B. Het politieke overleg over de aanbouw lekte echter uit vóór de beide clubs op een gesprek uitgenodigd waren.

"KFCO Beerschot Wirlijk verneemt vandaag via de media dat de stad Antwerpen overweegt om het 'stadiondossier Petroleum Zuid' weer vanonder het stof te halen, in een zoektocht naar een volwaardig voetbalstadion waar zowel KFCO Beerschot Wilrijk en Royal Antwerp FC terecht zouden kunnen", is te lezen op de clubwebsite. "Wij wachten in dit verband een eventuele uitnodiging van de stad Antwerpen af. Om evidente redenen neemt KFCO Beerschot Wilrijk in dit dossier vooralsnog geen standpunt in."

lees verder onder de foto

Het Bosuil-stadion in Deurne, de thuisbasis van Antwerp. Beeld BELGA
Het Bosuil-stadion in Deurne, de thuisbasis van Antwerp.Beeld BELGA

"Op dit moment andere prioriteiten"

Royal Antwerp FC zegt akte te nemen van de uitgestoken hand van het Antwerpse stadsbestuur. "We zijn bereid om binnenkort gesprekken hierover aan te gaan, maar op dit moment hebben we natuurlijk andere prioriteiten", zegt woordvoerder Thomas Slembrouck, verwijzend naar de levensbelangrijke wedstrijd tegen Roeselare zaterdag, waar de beslissing over promotie naar eerste klasse valt. Het Bosuil-stadion is erg versleten en onderging de voorbije jaren al dringende oplapwerken om de duizenden trouwe fans te kunnen blijven ontvangen.

"De club heeft een stappenplan klaar om Royal Antwerp FC een mooie en stabiele toekomst te bezorgen. Daarbij zal ook de infrastructuur uiteraard een rol spelen", zo luidt het op de website van Antwerp. "We zullen zeker ingaan op de uitnodiging van de stad, en zullen tijdens deze ontmoeting onze plannen in detail uit de doeken doen."

"De plannen voor een vernieuwde Tribune 1 op de Bosuil zijn reeds klaar. Hiermee wil de club zo snel mogelijk aan de slag. Deze vernieuwde tribune zal voldoen aan de hoogste normen die gekend zijn in het professionele voetbal. Alle voorzieningen zullen aanwezig zijn om hier een succesverhaal van te maken, een voetbalcentrum voor de stad dat dag in dag uit bruist. We kiezen voor een gefaseerde en professionele aanpak, waarbij gewerkt wordt richting een nieuw stadion. De vernieuwde infrastructuur op de Bosuil zal in de toekomst ook een jeugdopleidingscentrum huisvesten met oefenterreinen, waar de Antwerpse voetbaltalenten in de beste omstandigheden zich zullen ontwikkelen. Zo zal er tijdens de week ook veel voetbalambiance op de Bosuil zijn. Zo bouwen we op de heilige grond van de Bosuil permanent aan de toekomst van Royal Antwerp FC."

De stad Antwerpen is, in tegenstelling tot bij Beerschot Wilrijk, geen eigenaar van het stadion, maar leverde wel al heel wat financiële steun voor die werken. Burgemeester De Wever stelde vrijdag nog dat er in geval van promotie naar eerste klasse nog verschillende bijkomende ingrepen nodig zouden zijn. Op iets langere termijn kan er dan gewerkt worden aan een nieuw stadion, stelt de stad.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234