Zondag 13/06/2021

‘Stabiele regering is snel nodig’

‘We hebben de komende weken een regering nodig die preciseert hoe België zijn budgettaire doelstellingen zal bereiken’, aldus Quaden.

Het wordt stilaan tijd dat er in de Wetstraat een nieuwe federale regering aantreedt. Na de duidelijke oproep van ontslagnemend premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders (zie DM 6/12) om daar niet langer mee te talmen, was het gisteren de beurt aan gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank om de onderhandelaars tot spoed aan te zetten.

“In het buitenland kunnen ze moeilijk begrijpen dat een land zes maanden zonder federale regering kan functioneren”, zei Quaden gisteren bij de voorstelling van de jongste prognoses van de Nationale Bank over de Belgische economie. “Tegen de achtergrond van de grote financiële onzekerheid, is het wenselijk dat in de komende weken een federale regering op de been wordt gebracht om uit te leggen hoe België gaat besparen.”

Omdat er onduidelijkheid bestaat over de Belgische begroting kwam ons land vorige week onder vuur te liggen op de financiële markten. De spread of rentekloof met Duitsland steeg tot 135 basispunten. “De markten reageerden op een vreemde en irrationele manier. Op een bepaald ogenblik werd de kredietwaardigheid van België zelfs lager ingeschat dan die van Colombia. Dat was duidelijk overdreven”, aldus Quaden.

Bij de betere

Volgens de gouverneur mispakken de beleggers zich aan ons land. “We zitten niet in hetzelfde schuitje als Ierland of Griekenland, waar men op een dramatische manier in de uitgaven moet snijden en de belastingen verhogen. Het huis staat hier niet in brand.”

Meer zelfs: België presteert beter dan de rest van de eurozone. België haakte zijn wagonnetje vast aan Duitsland, het sterkste groeiland in Europa. De export van bedrijven schoot na de krimp in 2009 terug de hoogte in en de consumptie zat weer in de lift. Aan de hand van een pak statistieken deed Quaden zijn uiterste best om aan te tonen dat ons land bij de betere is en dat de Nationale Bank in het verleden veel te somber is geweest over de economie.

Vorig jaar voorspelde ze nog dat de crisis 140.000 banen zou kosten, maar daar bleek niks van aan. “Dankzij de tijdelijke werkloosheid is het verlies aan banen gerecupereerd in 2010”, zegt Quaden. Dat de werkloosheid nog lichtjes stijgt, is enkel toe te schrijven aan de uitbreiding van de actieve bevolking.

Een half jaar geleden voorspelde de bank een groei van 1,3 procent voor België. Ook die prognose zat fout. Door een beter dan verwacht tweede en derde kwartaal komt België naar alle waarschijnlijkheid uit op een groeicijfer van 2,1 procent. De betere cijfers hadden een gunstige invloed op de begrotingscijfers. Met een tekort van 4,8 procent zit ons land precies op schema om zijn begroting in de komende vijf weer in evenwicht te brengen.

En nog een opsteker. De staatsschuld blijft onder de kaap van 100 procent. “Het is belangrijk dat we onder die psychologische grens blijven”, aldus Quaden. Qua schuldgraad scoort België wel nog slechter dan het gemiddelde in de eurozone, maar het verschil wordt alsmaar kleiner.

Nood aan stabiliteit

Toch kan België niet op zijn lauweren rusten. Ons land heeft zich ertoe geëngageerd om in 2015 het tekort tot nul te herleiden en de schuldratio te laten zakken. Dat is een inspanning die tussen 20 en 22 miljard euro vergt. Om op schema te blijven moet het tekort volgend jaar naar 4,1 procent, een inspanning van 2 miljard. Bij onveranderd beleid komt het tekort uit op 4,7 procent. En dus is een nieuwe regering dringend gewenst. Want als er niet snel duidelijk wordt gemaakt hoe België gaat besparen kan dat tot nieuwe onrust leiden op de financiële markten.

“Wat we nodig hebben is een stabiele regering. Een regering die maar drie of zes maanden op de been blijft, daar schieten we niks mee op. In dat geval oefen ik liever nog wat geduld”, zegt Quaden. De gouverneur prijst zich alvast gelukkig dat geen enkele politieke partij de begrotingsdoelstellingen in vraag stelt.

De centrale bankier waarschuwt dat de saneringsoperatie niet pijnloos zal verlopen. Vandaar dat het belangrijk is dat België er snel aan begint. “We kunnen ons veroorloven om de bezuinigingen geleidelijk door te voeren. We kunnen brutale maatregelen zoals in Griekenland en Ierland vermijden.” Als België op die manier te werk gaat dan zal de saneringsoperatie geen negatieve impact hebben op de groei. Daarvan is Quaden overtuigd.

De saneringsoperatie moet volgens de Nationale Bank hand in hand gaan met de hervorming van de arbeids- en productmarkten. Langer werken, het wegwerken van werkloosheidsvallen en meer concurrentie tussen bedrijven. Vooral op de energiemarkt. De prijzen van gas en elektriciteit zijn in België het afgelopen jaar meer gestegen dan in de rest van de eurozone. Die prijsstijgingen hebben een negatieve impact op de inflatie. “Met een stijging van het prijspeil van bijna 3 procent in november zit België één procent te hoog”, zegt Quaden. “Hoe sneller we de hervormingen we doorvoeren hoe makkelijker het is. Hoe langer hervormingen worden uitgesteld, hoe pijnlijker ze zullen zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234