Vrijdag 25/06/2021

Staatszaak

Mag ik even een neutrale bron citeren? Ik doe het in de originele taal van verschijnen wegens te goed gesteld:

...BELGIUM Perhaps the world's foremost perpetrators of boring defensive soccer, the Belgians leave us asking: why did you have to qualify instead of the neighboring Dutch?

Say no more. Dat paragraafje - geef toe: ver-nie-ti-gend juist - verscheen in de 2002 World Cup Preview van Sports Illustrated. Dat is een Amerikaans blad (oplage: 3 miljoen per week), maar zeg na donderdag niet meer dat de Amerikanen niets kennen van voetbal. De auteur is Grant Wahl en die ken ik halvelings via een andere collega. Ik heb hem gemaild. "Het is niet omdat je een Duitse naam heb dat ik erin loop. Amerikanen moeten ons niks komen vertellen over voetbal. Maar deze keer heb je gelijk." (Overigens viel mij van de week op met hoeveel leedvermaak de VRT-commentatoren berichtten over Frankrijk, dat met tien tegen elf nog probeerde te voetballen terwijl Uruguay zich beperkte tot afbreken. Op de NOS koos Evert ten Napel voor de Fransen. Blijkbaar is er iets mis met onze sportfilosofie en bewonderen wij vooral teams die het op zijn Belgisch doen. En willen we vooral ook niet dat onze buren beter presteren dan wij.)

Ik heb mij weer hooglijk verbaasd over de voetbalcollega's. Dat begon eigenlijk al voor het WK met de pronostiek dat Frankrijk en Argentinië of Frankrijk en Brazilië de finale zouden spelen. Dat is technisch gezien onmogelijk want die zitten in één helft van de tabel, wat impliceert dat ze elkaar al in een vroeger stadium dan de finale moeten treffen. Voorts wordt nu ook beweerd dat Rusland in geval van winst tegen Japan de laatste wedstrijd (tegen België) mag verliezen. Mogen misschien wel, maar willen ze dat ook?

Ik wéét dat een voetbalcompetitie in België niet in poules wordt gespeeld, maar zo moeilijk zijn die berekeningen toch niet? Gezien het resultaat van Brazilië in de eerste wedstrijd in poule C, zou het dan niet kunnen dat Rusland uit poule H, wetende dat poule C en H aan elkaar gekoppeld zijn voor de achtste finales, maar wat graag eerste wil worden en zo de andere eerste (Brazilië) ontlopen? Ik dacht het wel. Ik zie de koppen voor mij als België straks in de achtste finales van Brazilië verliest. En ik hoor Robert Waseige al: "Het is dramatiès. Ouij zijneuh alleen keklopteuh door de champion du monde."

Robert Waseige ochere ocharme. Pépé Foot. We zijn hem bijna kwijt, maar elke dag langer is een dag te veel. De man is de vleesgeworden onkunde, als je de Vlaamse voetbalpers mag geloven. Het zou wel eens kunnen dat die gelijk heeft. Behalve de bondsvoorzitter - die ook maar als een supporter naar voetbal kijkt en wiens politieke lijn er vooral in bestaat om iedereen te vriend te houden - loopt niemand binnen de bond hoog op met Waseige. Er zijn ook verbazend weinig trainers, oud- en niet-internationals die het Waseige-beleid verdedigen. Niet-georganiseerd, geen visie die verder gaat dan de volgende wedstrijd, absoluut niet de voetbalkenner waarvoor hijzelf wil doorgaan en ongelofelijk lange tenen die resulteren in een bijna paranoïde houding tegenover iedereen die ook maar de schijn durft te wekken dat hij (een zij is er niet in dat wereldje) het niet helemaal eens is met Robert I, seigneur de Liège. Zelfs meedenken wordt als bedreigend ervaren. Daarom heeft hij die totaal ongevaarlijke doodbrave Vince Briganti aan zijn zijde. Daarom ook die mijnheer Bertinchamps. Een Waalse physical trainer, zegt dat niet alles? De enige Waal die ooit wat afwist van fysieke conditie, was Vincent Rousseau.

Ik kan mij de frustratie voorstellen van de Nederlandstalige pers. De enige verdienste van Robert Waseige en de enige reden dat hij blijft zitten waar hij zit, tot hij zelf zal zijn opgestapt, is zijn taalrol. Geen mens had de blamage van Euro 2000 overleefd, Waseige stapte er vrolijk overheen. Alles hebben ze eraan gedaan om hem weg te pesten, maar hoe harder de Vlaamse pers schopte, hoe sarcastischer Waseige werd. "Belgen zijn masochisten", zei hij na de kritiek op het bange vertoon tegen Japan. Hij bedoelde Vlamingen, want in de Franstalige pers was geen zweempje kritiek te horen. Als de Walen een keer iemand hebben die de baas speelt, dan zullen ze die niet wegpesten. Bijvoorbeeld: was Willy Claes een Waal, we hadden nog steeds een Navo-secretaris-generaal. Maar goed, net nu de Vlaamse voetbalpers aangeslagen op het canvas zit, krijgt ze steun uit onverwachte hoek. Bert Anciaux, onze minister van sport die nog geen triatlon kan onderscheiden van een marathon, heeft zich ermee bemoeid. Zijn uithaal naar de bondscoach was de grofste schoffering ooit van een minister van Sport die niet uit Afrika komt. Daar wordt de selectie, c.q. de bondscoach opgesloten als de minister boos is, maar Anciaux speelde het subtieler. Ook al omdat hij als Vlaams minister van Sport niets te zeggen heeft over voetbal. Dus zei Anciaux: "Die verdediging, wat was dat zeg? Kaas met gaten. Het leek nergens op. En Sonck moet erin. Of dat kritiek is aan het adres van Waseige? Natuurlijk."

Voilà, het grove geschut is bovengehaald. Het hoge woord is eruit. Sonck de Vlaming moet erin, ten koste van Walem de Waal. Dat Walem een anti-productieve draaikont is die het spel vertraagt en de aalvlugge Sonck er dit seizoen dertig heeft ingeschopt, dat telt niet. Alles wordt communautair gespeeld rond het nationale voetbalelftal. Want áls Walem eruit gaat ten koste van Sonck, weet u wel wat de Walen dan allemaal ter compensatie zullen vragen? Charleroi een TGV-station. Het Waals onderwijs nog meer geld. Twintig Waalse ministers extra in de drie regeringen. Douglas De Concinck uitgeleverd aan de SNCB. Louis Michel eerste minister. Taalfaciliteiten in Knokke. Anciaux de guillotine.

Of hoe voetbal een staatszaak werd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234