Zondag 24/10/2021

Staatsveiligheid pakt radicalisme in gevangenissen aan

Koen Dassen: 'Gevangenissen vormen heel geconcentreerd milieu, waar extreme figuren elkaar kunnen ontmoeten'

Brussel

Eigen berichtgeving

De Belgische staatsveiligheid werkt momenteel samen met de Directie-Generaal van de Gevangenissen aan een plan om de radicalisering van moslims binnen de gevangenismuren in te dijken en een halt toe te roepen. Dat heeft Koen Dassen, hoofd van de staatseiligheid, gisteren gezegd.

Dat gevangenissen mogelijke broeihaarden voor radicalisering zijn, staat buiten kijf, aldus Dassen, die herhaaldelijk naar de evolutie van gedetineerden in de Guantánamogevangenis verwees. "Gevangenissen vormen een heel geconcentreerd milieu waar extreme figuren elkaar kunnen ontmoeten", zegt Dassen. "Bovendien zorgt het straffende element van gevangenissen ervoor dat sommige gedetineerden zich verder gaan afzetten tegen de gemeenschap. Op termijn kan dat leiden tot radicalisering van gevangenen, zoals in Guantánamo het geval is." Over de concrete inhoud van het plan wenste Dassen geen commentaar te geven. "Deze maand nog gaan we het plan verder uitdiepen, zodat we er begin 2006 mee van start kunnen gaan. We moeten eerst op het terrein gevaarlijke elementen detecteren en dan samen met de gevangenissen actieprogramma's opstellen."

Een treffend voorbeeld in Nederland is het verhaal van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Die was er onlangs in geslaagd om vanuit zijn cel extremistische geschriften naar buiten te brengen. Eerder was hij al twee keer betrapt op het verspreiden van opruiend materiaal. Mohammed B. verstuurde zijn aanval op de gematigde islam naar geestesverwanten in Amsterdam, die op hun beurt de tekst verder verspreidden. In ons land baart vooral de veroordeelde Tunesische terrorist Nizar Trabelsi de veiligheidsdiensten zorgen. In de gevangenis van Lantin heeft de man ondertussen een cultstatus bereikt onder de gevangenen.

Of het nieuwe plan tegen radicalisme in gevangenissen bijzondere opsporingsmethodes inhoudt, wou Dassen niet bevestigen. Maar volgens insiders kan de staatsveiligheid bijna niet anders dan technieken als afluisteren hanteren om radicalisme binnen de gevangenismuren op te sporen. Net deze week zorgt het wetsontwerp over de bijzondere opsporingsmethodes van minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) voor beroering. Het wetsontwerp, dat de macht van het parket en de politie gevoelig opdrijft, ligt onder vuur. Afgelopen weekeinde vroeg de bekende ex-onderzoeksrechter en UCL-professor strafrecht Damien Vandermeersch zich af "of de grondwettelijke rechten en vrijheden zoals het recht op verdediging door deze methodes nog wel gegarandeerd worden". (TD / TP)

Algemeen, pagina 4

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234