Zondag 28/11/2021

Moskee

Staatsveiligheid fluit Homans terug

De Turkse Fatih-moskee in Beringen. Beeld Bas Bogaerts
De Turkse Fatih-moskee in Beringen.Beeld Bas Bogaerts

Staatsveiligheid trekt andere conclusies uit haar eigen nota dan Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). Die wil het rapport nochtans gebruiken om de erkenning van een moskee in Beringen in te trekken.

De Turkse Fatih-moskee in Beringen ontvangt eerstdaags een brief dat de procedure is opgestart om haar erkenning in te trekken. De bevoegde minister Homans doet dat omdat de moskee "bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet of buitenlandse conflicten in onze Vlaamse samenleving importeert, wat de integratie niet bevordert."

De minister zegt deze informatie te halen uit een rapport van Staatsveiligheid. De inlichtingendienst mengt zich zelden in het debat, maar dit keer wel. "De Veiligheid van Staat stelt vast dat elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken", zegt Staatsveiligheid. Volgens haar maakt de nota een genuanceerde analyse van de algemene activiteiten van de Diyanet in België, het Turkse overheidsorgaan waartoe ook de moskee in Beringen behoort.

Het rapport kwam er na artikels in deze krant over Turkse imams die als politieke spionnen werkten. Leden van de Diyanet zouden info vanuit de moskeeën verzamelen en naar Ankara sturen.

De informatie over België zou op acht pagina's staan, die zijn opgemaakt door Adil Sahin. Sahin is ondervoorzitter van de Diyanet in België en voormalig imam van de bewuste moskee in Beringen. In haar rapport schrijft Staatsveiligheid dat ze wel weet heeft van pogingen tot beïnvloeding, maar geen bewijzen heeft gevonden voor clandestiene inmenging of spionageactiviteiten door de Diyanet.

"Bovendien wordt de Beringse Fatih-moskee in de nota niet geanalyseerd", klinkt het. "Deze moskee komt er enkel zijdelings in aan bod en wel om de rol van haar voormalige imam te contextualiseren, precies omdat zijn naam ook in de pers was opgedoken."

Toch is het op basis van dit rapport dat minister Homans de erkenning van de moskee wil intrekken. Volgens haar is de informatie die Staatsveiligheid nu bekendmaakt een gekleurde lezing van het rapport.

"Gezien ze nu toch een zeer selectieve passage publiek hebben gemaakt, roep ik hen op meteen alle rapporten over de Diyanet onmiddelijk openbaar te maken", zegt Homans. "Dan zal er duidelijkheid zijn." Het zou zeer ongebruikelijk zijn voor Staatsveiligheid om een nota met de stempel 'met beperkte verspreiding' publiek te maken.

Animositeit

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke vraagt Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) om de commissie Bestuurszaken bijeen te roepen, desnoods achter gesloten deuren. "Dan zou de minister het vertrouwelijke rapport met de parlementsleden kunnen delen", zegt Vandenbroucke. "De minister en de Staatsveiligheid spreken elkaar volledig tegen en dat mag niet blijven duren."

Bij de moskee zelf, bij het overkoepelend Diyanet-netwerk en bij de Moslimexecutieve wil niemand reageren op de procedure die Homans heeft opgestart. "We wachten op de brief van de minister en zullen dan kijken of we tot een gezamenlijk antwoord kunnen komen", zegt Erdogan Yildiz van de Fatih-moskee.

Volgens sp.a-burgemeester van Beringen Maurice Webers en de korpschef van de lokale politie heeft het nieuws voor 'animositeit' in de gemeente gezorgd. Bovendien waren er al spanningen door het referendum over de Turkse grondwet. Turkse Belgen hebben nog drie dagen om te stemmen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234