Maandag 05/06/2023

Staatsveiligheid

Staatsveiligheid en militaire inlichtingendienst pakken samen het ‘verborgen gevaar achter Covid-19’ aan

Twee Russische soldaten tijdens het Russische volkslied vlak voor het desinfecteren van een rusthuis in het Italiaanse Bergamo. De Belgische inlichtingendienst waarschuwt voor dergelijke 'coronadiplomatie'. Beeld Getty Images
Twee Russische soldaten tijdens het Russische volkslied vlak voor het desinfecteren van een rusthuis in het Italiaanse Bergamo. De Belgische inlichtingendienst waarschuwt voor dergelijke 'coronadiplomatie'.Beeld Getty Images

De ene keer is het coronavirus verspreid door migranten, de andere keer door Bill Gates. In een nieuwe nota waarschuwt de Staatsveiligheid voor desinformatie over Covid-19. Een aantal nieuwe uiterst rechtse groeperingen wakkeren polarisering aan via fake news over corona. De inlichtingendienst zet daarom een samenwerking op met de militaire inlichtingendienst ADIV.

Bruno Struys

De Staatsveiligheid verspreidt vanaf vandaag een nota over wat de inlichtingendienst ‘het verborgen gevaar achter Covid-19' noemt. Het gaat om groeperingen die van de coronacrisis profiteren om hun invloed uit te breiden.

“Almaar meer individuen en groeperingen verspreiden fake news over het coronavirus met het doel te polariseren”, zegt Ingrid Van Daele, woordvoerder van de Staatsveiligheid. “Bepaalde buitenlandse mogendheden hopen bovendien te kunnen inspelen op de diepe economische crisis in de nasleep van de coronacrisis en azen op overnames van bedrijven in nood.”

De burgerlijke inlichtingendienst heeft samen met zijn militaire tegenhanger ADIV “een permanent overleg” hierover opgestart. De diensten zullen de taken onderling verdelen en samenwerken, zoals bij de laatste verkiezingen, toen ze mogelijke Russische beïnvloeding in het oog hielden.

Coronadiplomatie

Ook nu weer wijst het fake news vaak richting Rusland. In de nota stelt de Staatsveiligheid dat “bepaalde extreemrechtse groeperingen en organisaties in de context van de coronacrisis een pro-Russisch discours hanteren en Russische propaganda verspreiden in ons land”. Squadra Europa bijvoorbeeld, een nieuwe pan-Europese, uiterst rechtse beweging, plaatst berichten op sociale media die immigratie linken aan de uitbraak van het coronavirus. De naar eigen zeggen pro-Europese beweging is radicaal tegen de Europese Unie. De medische hulp die Rusland naar Italië stuurde, is daarentegen ‘echte’ Europese solidariteit.

Staatsveiligheid wijst op het risico dat buitenlandse mogendheden humanitaire hulpacties opzetten om zich te kunnen mengen in beslissingsprocessen. “Deze ‘coronadiplomatie’ is niet noodzakelijk in het belang van ons land.” België kreeg meermaals steun vanuit China voor de bevoorrading van mondmaskers.

Squadra Europa zou intussen ook een Belgische afdeling hebben. Daarnaast is er ook het Franstalige, uiterst rechtse Parti National Européen (PNE), een afscheuring van Nation. PNE noemde een asielcentrum in Moeskroen een besmettingshaard voor de omgeving. Nation verspreidde fake news over een fatwa die zogezegd besmette moslims opriep om te hoesten in het gezicht van ongelovigen.

Knights of Flanders

Een nieuwe Vlaamse groep is Knights of Flanders. In de gesloten Facebook-groep van 380 leden gaan verschillende fake-newsverhalen rond die zo versterkt worden. Zoals berichten over de band tussen het coronavirus en Bill Gates. Die komen erop neer dat Gates van de virusuitbraak kan profiteren om met zijn stichting meer vaccins te ‘verkopen’.

Volgens The New York Times zijn er over de link tussen Gates en het virus al meer dan 16.000 berichten op Facebook gepost, die meer dan 900.000 keer een like of commentaar kregen. EUvsDisinfo, een website van de taskforce voor strategische communicatie van de EU, kon een van de berichten traceren tot een tv-zender van de Russische defensie. Een ander bericht bleek afkomstig van het Russische persagentschap Sputnik, en nog een ander van de Russische Academie van Wetenschappen. “De verspreiders van dergelijke berichtgeving worden veeleer als ‘nuttige idioot’ en spreekbuis voor de kar van de Russische belangen gespannen”, staat in de nota van Staatsveiligheid.

Niet alleen uiterst rechts, ook extreemlinks laat van zich horen tijdens de coronacrisis. Op 8 april 2020 lanceerde de linkse anarchistische website Indymedia Bruxsel een oproep om van de uitbraak van Covid-19 gebruik te maken om geweld te plegen tegen politie, cipiers en de telecominfrastructuur. Nadat in onze buurlanden gsm-masten in lichterlaaie werden gezet, is afgelopen weekend ook een mast in het Limburgse Pelt in brand gestoken. Ook over 5G en het coronavirus circuleren complottheorieën.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234