Donderdag 09/02/2023

Update

Staatsveiligheid: "Aantal verklaringen van Debie volledig verkeerd"

Alain Winants Beeld BELGA
Alain WinantsBeeld BELGA

Een aantal van de beweringen van Bart Debie vandaag in de Coreliokranten zijn "volledig verkeerd en onjuist". Dat beweert Staatsveiligheid in een mededeling. De dienst wil geen enkele uitspraak doen of de ex-Vlaams Belanger een informant is, "gezien hierover communiceren een misdrijf is", maar merkt ook op dat Bart Debie aangeeft dat hijzelf contact heeft gezocht met de Staatsveiligheid.

Stijn Vossen en Hanne Adriaen

In de mededeling wordt nogmaals benadrukt dat de Staatsveiligheid politieke partijen, mandatarissen en politici in de uitoefening van hun parlementair en/of ministerieel mandaat niet als dusdanig opvolgt, screent, schaduwt of wat dan ook.

De Staatsveiligheid "handelt binnen de bevoegdheden haar toegekend door de organieke wet en is met name bevoegd voor alles wat betrekking heeft op extremisme, radicalisme, inmenging... en is in het kader daarvan bevoegd inlichtingen te verkrijgen".

In deze optiek interesseert de dienst zich dus voor problemen zoals internationale contacten tussen extremistische partijen, fondsenwervingen teneinde anti-islamcampagnes in Europa en in België op touw te zetten. Het feit dat de naam van een politicus hierin ter sprake komt, impliceert op geen enkel ogenblik dat de partij waartoe hij of zij behoort gescreend, gevolgd of geschaduwd zou worden, evenmin als de politicus zelf, luidt het nog in de mededeling.

Contacten van Dewinter
Vanochtend raakte bekend dat Debie enkele jaren vanuit de Vlaams Belang-top informatie doorspeelde naar de Staatsveiligheid. De dienst was volgens hem onder meer geïnteresseerd in de contacten van Filip Dewinter en de financiers van de partij.

Voor Dewinter zelf bewijzen de bekentenissen van Debie dat de Staatsveiligheid hem en zijn partij wel degelijk nauwlettend in de gaten houden. Hij eist tekst en uitleg van justitieminister Annemie Turtelboom, die vorige week nog zei dat de Staatsveiligheid geen politici volgt "in hoofde van hun functie". Iets wat ook Winants nu nogmaals herhaalt.

Het Vast Comité I zal naar aanleiding van het lekken op vraag van de Senaat en de minister van Justitie alvast twee onderzoeken voeren.

Twee aparte onderzoeken
Het eerste onderzoek handelt naar over de wijze van aanmaken en verspreiden van de gelekte verslagen. Het Comité zal daarbij nagaan of alles volgens de regels is verlopen. Het tweede, meer algemene, onderzoek handelt over de wijze waarop de Staatsveiligheid en de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid, de militaire inlichtingendienst, informatie verzamelen over politieke mandatarissen. Ook de wijze waarop de informatie wordt bewaard, gebruikt en gerapporteerd, zal worden onderzocht.

Beide onderzoeken krijgen prioriteit, maar het comité waarschuwt dat het tweede meer tijd in beslag zal nemen.

Alain Winants, topman van de Staatsveiligheid, gaf intussen "geen informatie over het al dan niet informant zijn" van ex-Vlaams Belanger Bart Debie. "Ik kan niet spreken over onze eventuele bronnen, dat zou een misdrijf zijn", aldus Winants. "Maar als Debie een informant zou zijn, is dat ook voor hem een misdrijf" om dat bekend te maken.

Geen bevestiging
Winants herhaalde dat de Staatsveiligheid geen parlementsleden of politici volgt vanwege hun parlementaire activiteiten. "Maar we zijn wel bevoegd om een aantal bedreigingen te onderzoeken, waaronder extremisme. Fondsenwerving uit het buitenland voor het opzetten van anti-islambewegingen zou daaronder kunnen vallen", verwees hij naar de uitspraken van Debie, evenwel "zonder die te bevestigen".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234