Staatssecretaris wil sociale inspectie opdoeken: "Strijd tegen economische uitbuiting van de kaart geveegd"
De federale regering en de staatssecretaris voor Fraudebestrijding willen de sociale inspectiedienst ontmantelen en het personeel naar andere overheidsdiensten laten afvloeien. Dat melden verschillende bronnen binnen de sociale inspectie. "De strijd tegen sociale dumping en economische uitbuiting wordt hiermee simpelweg van de kaart geveegd", klinkt het.
Op vrijdag 16 september werd het voorstel om de sociale inspectie te ontmantelen door de regering gelanceerd. Meer dan de helft van het personeel zou overgeheveld worden naar de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). De rest zou afvloeien naar het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ) en het TSW, in de volksmond bekend als de arbeidsinspectie. Na overleg met Minister van Sociale Zaken De Block werd het voorstel gisteren voorlopig on hold gezet.
Het voorstel wordt echter gesteund door het kabinet van Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer. Een stelling die op onbegrip stuit binnen de sociale inspectie. De dienst bouwde de afgelopen 30 jaar immers een uitmuntende expertise op wat actieve fraudebestrijding betreft: 230 controleurs en inspecteurs, op een totaal van 300 ambtenaren binnen de dienst, zorgden in 2015 voor een regularisatie van 123 miljoen euro ontdoken sociale zekerheidsbijdragen. Ze stelden bovendien 2.905 processen-verbaal op.
Ten slotte werkt de sociale inspectie in grootschalige fraudedossiers dossiers ook nauw samen met de politie, de arbeidsauditeurs en de onderzoeksrechters. Ook dat aspect dreigt nu verloren te gaan. "De strijd tegen sociale dumping en economische uitbuiting wordt hiermee simpelweg van de kaart geveegd", klinkt het.