Zondag 16/02/2020

Privacy

Staatssecretaris voor Privacy De Backer: "Persoonlijke gegevens delen? Ik ben niet tegen"

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld).Beeld BELGA

Als het van staatssecretaris Philippe De Backer afhangt, moet de overheid gezondheidsgegevens van burgers kunnen doorgeven, of zelfs verkopen. "De vraag is nu al heel groot."

U wil de privacycommissie meer macht geven?

Philippe De Backer: "De privacycommissie krijgt een dubbele opdracht. Enerzijds moet ze boetes kunnen opleggen. Die zijn niet van de poes, het gaat over een boete van 4 procent van de jaarlijkse omzet. Dat is Europees opgelegd, maar het is aan de nationale privacycommissies om te controleren. Zeker voor grote bedrijven gaat dat om geweldig veel geld. Op die manier zal de commissie in de toekomst ook preventief kunnen werken.

"Anderzijds moet de privacycommissie ook een rol krijgen om te kijken wat er met die data kan gebeuren. Op dat vlak is er nog veel mogelijk. Zij zullen moeten kijken welke data van de overheid kunnen gedeeld worden met private bedrijven."

Over welke data gaat het dan?

"Dat gaan we met experts uit het veld moeten bekijken, uiteraard met respect voor de privacy. We krijgen nu al heel veel vragen van privébedrijven om toegang te krijgen tot gegevens van de overheid. De uitzendsector en verzekeringsmakelaars vragen bijvoorbeeld toegang tot het rijksregister van de burgers. Daar moeten we absoluut voorzichtig mee zijn, want dat bevat een schat aan informatie. Maar ook de ziekenfondsen hebben gegevens over hun klanten: volgen ze therapie, nemen ze medicijnen, welke en hoeveel? Die informatie interesseert farmabedrijven dan weer."

Dat zal wel. Maar bent u bereid om die informatie te geven?

"In het buitenland gebeurt dit al. Daar werken de mutualiteiten mee om de therapietrouw van hun klanten te verbeteren via apps. Die mogelijkheden moeten we dus onderzoeken binnen de privacycommissie."

Dan toch anoniem?

"Dat kan zeker geanonimiseerd worden. Maar anderzijds moet je mensen meer controle geven over wat ze met hun gegevens doen. Meer patiënten dan je denkt zijn nu al bereid hun gegevens door te geven. Dat doen ze bijvoorbeeld als ze meewerken aan studies of therapieën."

Die farmabedrijven zijn machtige en rijke multinationals. Waarom zou je er dan geen geld voor vragen?

"Ik zeg niet dat dat niet kan, alleen dat veel patiënten het nu al gratis willen doen. Ik kan ze toch niet tegenhouden om die gegevens gratis weg te geven? Daarom wil ik zo snel mogelijk werk maken van dat privacypaspoort. Daar kun je perfect zien wie welke gegevens van je gebruikt. Op dit moment heb je vaak geen enkel zicht op wie met je persoonlijke data is gaan lopen."

Als overheid zou u voor onze gegevens dan weer wel geld kunnen vragen.

"Dat moeten we inderdaad bekijken. Ik ben daar niet zozeer op tegen, zolang de return maar terugvloeit naar de patiënt, bijvoorbeeld in de vorm van lagere prijzen voor medicijnen. De wet op de privacy is nu te rigide.

"Ook omgekeerd kan gegevensuitwisseling interessant zijn. Testresultaten van bepaalde medicatie kunnen op zich weer leiden tot nieuw preventief beleid in de gezondheidszorg."

Denkt u nog aan andere bedrijven naast de farmasector?

"Dat zal echt werk zijn voor de experts in de privacycommissie. Maar ik kan me voorstellen dat start-ups die werken aan apps om de mobiliteit in ons land te verbeteren, veel interesse hebben in de informatie die in onze smartphones zitten. Waar zijn we onderweg, hoe lang staan we in de file? Het is aan die experts om te kijken welke nieuwe technologieën zich aandienen."

Meer werk voor de privacycommissie dus. Krijgt ze ook meer personeel?

"Dat hoeft niet per se. In Nederland werken ze met evenveel mensen als in ons land, maar slagen ze er wel in om preventiever te werken door beter te communiceren. Tegen 2018 wil ik dat plaatje helemaal rond hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234