Donderdag 15/04/2021

"Staatsman buiten categorie"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Op Twitter reageren politici op het overlijden van oud-premier Leo Tindemans. Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) noemt Tindemans een "staatsman buiten categorie" en een "man van het volk".

"Tindemans beheerste de kracht van overtuiging als geen ander", schrijft Peeters, die de oud-premier ook nog omschrijft als "architect van Vlaanderen, België en EU".

CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat zijn partij afscheid neemt "van een van haar iconen" en "wellicht voor altijd de populairste politicus". Hij haalt ook herinneringen op. "Mijn eerste politiek herinnering: discussie tussen grootvaders over val van regering-Tindemans in 1978."

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) deelt zijn medeleven met de familie. Tindemans was oud-premier, maar "toch ook vooral Edegemnaar", vindt Muyters. Ook minister-president Geert Bourgeois (ook N-VA) deelt zijn medeleven met CD&V en de nabestaanden.

Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) noemt Tindemans op Twitter een visionair Europeaan. "Groot respect voor Leo Tindemans. Z'n rapport over de toekomst van de EU was de basis voor een nieuw EU elan", schrijft hij.

Leo Tindemans was "een echte staatsman die zijn stempel heeft gedrukt op de politieke geschiedenis van België en Europa in de jaren zeventig en tachtig" dat heeft Benoît Lutgen, de voorzitter van de Franstalige christendemocratische partij cdH, verklaard. Ook de partijvoorzitters van PS en MR hebben via Twitter eer betoond aan Leo Tindemans.

"De verschillende regeringsopdrachten, zoals het premierschap tussen 1974 en 1978, hebben Leo Tindemans geen afstand doen nemen van zijn belangrijste prioriteit: dicht bij de mensen en hun reële bezorgdheden staan", zo zegt Lutgen.

"Op Europees niveau zal hij een referentie blijven", klinkt het voorts. "Als een echte bouwer heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van van de Europese Unie."

Naast Lutgen hebben op Twitter nog verschillende andere Franstalige politici gereageerd op het overlijden van Tindemans. Zo noemde PS-voorzitter Elio Di Rupo Tindemans een "gerespecteerde eerste minister en grote Europeaan".

"Zijn voetafdruk heeft die van de Belgische politiek ruimschoots overschreden", zo reageerde MR-partijvoorzitter Olivier Chastel dan weer. "Een overtuigde Europeaan heeft ons verlaten", klinkt het bij diens partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

"Ik heb altijd het grootste respect voor Leo Tindemans gehad", zo laat de liberale politicus Guy Verhofstadt vrijdagavond weten in een reactie op het overlijden van de gewezen christendemocratische premier. Verhofstadt betitelt Tindemans ook als "een overtuigd Europeaan".

Guy Verhofstadt en Leo Tindemans maakten tussen 1985 en 1988 samen deel uit van de regering, die toen geleid werd door Wilfried Martens. Verhofstadt was toen minister van Begroting, Tindemans had de portefeuille van Buitenlandse Zaken in zijn bezit.

"Ik heb hem toen leren kennen als iemand die het politieke vak zeer ernstig nam en dan ook erg betrokken was op zijn werk", zo blikt Verhofstadt terug op die periode.

"Maar we zullen hem in de eerste plaats herinneren als een overtuigd Europeaan: iemand die wilde dat de Europese integratie snel vooruitgang maakte", luidt het verder. "Om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'niet enkel voor de toekomstige, maar ook nog voor de huidige generatie'. Omwille van die toewijding aan de Europese zaak heb ik altijd het grootste respect voor Tindemans gehad."

Leo Tindemans was "een man met een zeer bevlogen persoonlijkheid, die zeer retorisch begaafd was". Dat liet gewezen CD&V-senator Hugo Vandenberghe weten in een reactie op het overlijden van Tindemans. Vandenberghe heeft nog op het kabinet van Tindemans gewerkt, tijdens diens periode als eerste minister.

Door zijn retorisch talent was Tindemans "een type politicus dat er vandaag niet meer is, vergelijkbaar met bijvoorbeeld (de gewezen Nederlandse minister-president, nvdr) Dries van Agt", zo stelt Vandenberghe. "Hij slaagde erin politieke meetings te organiseren waar mensen speciaal naartoe kwamen om de spreker aan het werk te kunnen horen", aldus de ex-senator. "Dat was de uitzonderlijke kracht van Leo Tindemans en verklaart ook zijn grote populariteit."

Vandenberghe benadrukt daarnaast nog dat Tindemans behoorlijk wat aanzien genoot binnen de Europese politiek. "Hij beschikte over veel krediet op internationaal vlak", zo zegt hij.

Léo Tindemans en Willy Claes in 2001. Beeld PHOTO_NEWS
Léo Tindemans en Willy Claes in 2001.Beeld PHOTO_NEWS

"Voor mij staan de inspanningen die Tindemans gezet heeft voor een geïntegreerd Europa centraal in zijn politieke erfenis", zegt Willy Claes in een reactie aan Belga. "Daar ligt voor mij zijn belang voor de volgende generaties, en minder bij zijn betekenis in de Belgische politiek."

Claes maakte Tindemans mee als collega-minister en eerste minister, en leerde hem daar kennen als een zacht, aimabel man, een intellectueel. "En dat laatste bedoel ik niet negatief. Hij behandelde elk probleem als een intellectueel probleem, en probeerde het in een ruimer, historisch kader te plaatsen. Vaak vergemakkelijkte dat het beslissingsproces niet." Claes geeft de communautaire problemen als voorbeeld, waar Tindemans volgens hem vaak aarzelend handelde. "Dat verklaart ook de moeilijkheden met het Egmontpact, dat in oktober 1978 tot de val van zijn regering leidde."

Claes ziet in Tindemans geen Belgisch federalist, maar wel een groot Europees federalist. "De inspanning pro een geïntegreerd Europa die Tindemans deed, vormen voor mij zijn politieke erfenis."

Tindemans zal de geschiedenis ingaan als de man die bijna 1 miljoen stemmen haalde. "In die zin was hij het product van de publiciteitsjongens", zegt Claes. "En ik weet niet of hij dat zelf ook wilde. Maar dat neemt niet weg dat hij een electoraal stemmenkanon was."

Het bestuur van Edegem, de woonplaats van Leo Tindemans en de gemeente waarvan hij acht jaar lang burgemeester was, reageert vrijdagavond bedroefd op het heengaan van de oud-premier. "Hij besefte als geen ander dat een sterke lokale verankering uitermate belangrijk is om voeling te houden met wat leeft bij de mensen", zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA). "De stijl en het staatsmanschap van Tindemans blijven bovendien een bron van inspiratie voor elke politicus."

Volgens Metsu zette Tindemans in die periode Edegem op de kaart en realiseerde hij er onder meer het bejaardencomplex De Ideale Woning. "Maar ook als minister bleef Tindemans betrokken bij het gemeentelijk gebeuren", stelt de huidige burgervader. "Het gaf hem de kans om dicht bij de mensen te blijven."

Metsu typeert zijn dorpsgenoot verder nog als een inspirerend man die een enorm gezag uitstraalde. "Zijn integriteit en bevlogenheid zijn een voorbeeld voor ieder die nu aan politiek doet", aldus Metsu. "De grootste eer die we ter zijner nagedachtenis kunnen betuigen is dan ook om als politici die waarden uit te dragen in de uitoefening van ons mandaat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234