Woensdag 28/07/2021

Politiek

Staatshervorming even geen breekpunt meer voor N-VA: "Dit is dramatisch"

Bart De Wever is niet van plan om tijdens de campagne een breekpunt te maken van een nieuwe staatshervorming. Beeld Photo News
Bart De Wever is niet van plan om tijdens de campagne een breekpunt te maken van een nieuwe staatshervorming.Beeld Photo News

Een nieuwe staatshervorming is geen breekpunt voor N-VA bij de komende verkiezingen. Logisch, volgens de partijtop die zichzelf niet bij voorbaat buitenspel wil zetten. Maar binnen de Vlaamse Beweging wordt heel wat minder enthousiast gereageerd. "Dit is dramatisch."

Helemaal in de diepvries gaan de communautaire plannen van N-VA niet. Een "zo zelfstandig mogelijk" Vlaanderen blijft nog steeds de ultieme doelstelling van de partij, bevestigt voorzitter Bart De Wever vandaag in Het Laatste Nieuws. Maar: daar zal u in de campagnes naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 niks over horen. Dan zal het een en al herstelbeleid, veiligheid en eigen identiteit zijn wat de klok slaat.

"We zouden gek zijn mochten we onze tegen­strevers een cadeau doen door te focussen op een ambitie waarvoor we afhangen van de verkiezingsuitslag. Pas op de avond van de verkiezingen zullen we weten hoever onze communautaire aspiraties kunnen reiken. Ik ga niet vooraf in de buitenspelval lopen. Dat zou dom zijn", licht De Wever zijn strategie toe.

Goesting in confederalisme

Opvallend, want een jaar geleden, nadat N-VA de communautaire hardliners Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de partij zette, klonk het nog zo. "Bovenal betreurt voorzitter Bart De Wever dat de voorbije dagen twijfel werd gezaaid over wat de essentie is van onze Vlaams-nationalistische partij. Want laat daar geen twijfel over bestaan: de N-VA zal voluit blijven gaan voor de uitvoering van het confederalisme."

En dat blijft ook helemaal overeind, benadrukt N-VA-ondervoorzitter Sander Loones. Sinds het vertrek van Vuye en Wouters trekt hij samen met Matthias Diependaele aan de kar van Objectief V, de interne werkgroep over confederalisme. "Er is sindsdien helemaal niets veranderd. Als identiteit, economie en veiligheid onze pijlers zijn, dan weet onze kiezer ook dat dat staat voor Vlaamse identiteit, een grotere economische welvaart voor Vlaanderen en veiligheid voor de Vlamingen."

Voor Loones is het ook helemaal niet uitgesloten dat er in 2019 toch nog gesproken zal worden over een staatshervorming. ""Een forse institutionele paradigmashift blijft nodig. En als de PS en PTB goed scoren in Wallonië, dan komt het confederalisme er. Want dan zal je op de verkiezingsavond ook vlug merken dat heel wat partijen toch terug goesting krijgen in het confederalisme. Kijk, ik zie vooral dat er ook bij de andere partijen de overtuiging leeft dat met N-VA besturen garant staat voor op zijn Vlaams besturen. "

Dramatisch

Bart Maddens, politicoloog aan de KU Leuven en vooraanstaand lid van de Gravensteengroep, ziet dat enigszins anders. "Dit is ronduit dramatisch voor de Vlaamse Beweging. Het is de rol van de N-VA om aan natievorming te doen, om de bevolking te sensibiliseren voor meer Vlaamse autonomie. Door het confederalisme dood te zwijgen tijdens de campagne verzaken ze daar totaal aan. Dat doen ze overigens al sinds 2014."

Dat een zevende staatshervorming op de avond na de verkiezingen toch terug op tafel gelegd zal worden, acht Maddens weinig waarschijnlijk. "Als je erover zwijgt tijdens de campagne, hoe kan je dan een legitiem breekpunt hebben tijdens een regeringsvorming? De kiezer zal dan ook vreemd opkijken: daar hebben ze dan niet voor gekozen. Ach, het is heel duidelijk wat N-VA wil: een tweede regering-Michel, eventueel aangevuld met cdH. Ze weten heel goed dat hoe meer ze over het communautaire praten, hoe groter de kans is dat ze in de oppositie verzeild geraken. De N-VA lijkt meer en meer een pure machtspartij die ten allen prijze aan de macht wil blijven."

De afgelopen jaren ziet Maddens dan ook een duidelijk evolutie, zegt hij. "De N-VA is aan aan het wegevolueren van haar Vlaams-nationale oorsprong. Ze is een systeempartij aan het worden, die zich neerlegt bij het federale België. Het communautaire zwijgen tijdens de campagne is een symptoom van die geleidelijke metamorfose. Ik acht de kans dan ook relatief klein dat er ooit nog confederalisme komt met de N-VA."

Politicoloog Bart Maddens. Beeld Eric de Mildt
Politicoloog Bart Maddens.Beeld Eric de Mildt

DDR

Peter De Roover, fractieleider in de Kamer maar gepokt en gemazeld in de Vlaamse Beweging legt die kritiek naast zich neer. "Ik heb nog voldoende contacten in de Vlaamse Beweging om te weten dat de overgrote meerderheid onze strategie wel degelijk verstaat. En wie dat niet doet, moet mij dan maar eens komen uitleggen hoe het nuttig kan zijn om anderen nu alvast munitie te geven zodat ze ons gemakkelijk in de oppositie kunnen duwen na 2019."

Ook De Roover gelooft dat een nieuwe staatshervorming tot de mogelijkheden behoort, een keer de teerlingen geworpen zijn. "Waarom niet? Een paar maanden voor de val van de Berlijnse muur had de DDR ook nog grootse plannen om haar veertigste verjaardag te vieren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234