Woensdag 26/01/2022

'Staat hoeft zich niet te moeien met godsdienstvrijheid'

Minister van Justitie Laurette Onkelinx, ook vice-premier en belast met de erediensten, vindt dat het dragen van religieuze symbolen behoort tot de godsdienstvrijheid. Tegelijkertijd moet de staat de onpartijdigheid garanderen. Alle ambtenaren zijn dan ook verplicht die neutraliteit te tonen. Dat zei de minister in haar nieuwjaarstoespraak voor de vertegenwoordigers van de erediensten in België. "Neutraliteit betekent wederzijds respect en onafhankelijkheid", aldus Onkelinx.

"We moeten de problemen van anderen niet bij ons importeren", zei de minister. De Belgische staat kan niet vergeleken worden met buurlanden Frankrijk en Duitsland. De wet garandeert ook dat de staat neutraal onderwijs inricht. Die neutraliteit houdt voor de minister ook respect in voor de godsdienstige opvattingen van de ouders en de leerlingen. Het is niet aan de staat zich te mengen in de geloofsvrijheid. Dat geldt ook voor uiterlijkheden die wijzen op een godsdienstige overtuiging. Onkelinx vindt dat het niet aan de staat is om te kiezen wat op dat vlak wel of niet toegelaten is.

Ze pleit voor dialoog. Samen met minister van Gelijke Kansen Marie Arena zal ze de komende maanden elke erkende godsdienstige of filosofische gemeenschap in België ontmoeten. Tijdens die ontmoetingen zullen de specifieke problemen van elke gemeenschap aan bod komen, zoals geweld tegen gelovigen, financiering en erkenning van hun religieuze voorgangers.

"Wij staan open voor de dialoog die de minister voorstelt", reageerde Didier-Yassin Beyens, vice-voorzitter van de moslimexecutieve, het officiële orgaan van de moslims in België. "We willen best praten over de gelijkheid tussen man en vrouw, en over de excessen die op er op dat vlak soms zijn. De moslimgemeenschap in België is erg divers."

"Ik vind persoonlijk dat een religieus teken dragen behoort tot de vrijheid van de mens", zei kardinaal Godfried Danneels. De joodse gemeenschap was vertegenwoordigd door onder anderen grootrabbijn Albert Guigui van Brussel en Julien Klener, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie. Zij vinden vooral het toenemend geweld tegen joden een bedreiging.

Minister Onkelinx treedt in dialoog met religies

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234