Dinsdag 12/11/2019

Staande ovatie voor Vlaamse dichters overzee

Van hee, Van Istendael, Hertmans en Nolens lazen voor in Qu�bec

Montréal

Van onze verslaggever ter plaatse

Jeroen de Preter

Lag het aan de kwaliteit van hun poëzie, hun beheersing van het Frans, de uitbundige aard van de Québécois of aan een combinatie van die drie? Feit is dat vier Vlaamse dichters die woensdagavond in Montréal voorlazen uit eigen werk een onthaal kregen dat in Vlaanderen alleen charmezangers weleens te beurt wil vallen.

Het enthousiasme van de pakweg 120 toehoorders was eens zo opmerkelijk omdat het viertal, met alle respect, toch niet onmiddellijk de swingendste performers zijn. En toch was het zo: ademloos werd er geluisterd naar Leonard Nolens, Miriam Van hee, Stefan Hertmans en Geert Van Istendael, heel af en toe kon een toehoorder een bewonderend "oooh" niet onderdrukken. Toen na twee uur intensief poëziegenot de Vlaamse bard Dirk Van Esbroeck afsloot met een bekend Québecs chanson veerde het publiek spontaan recht. Het klonk uit tientallen kelen: "Bravo!" De Vlaamse literaire avond in Québec, Ce radotage poignant (dat gebalde gebabbel) getiteld, was een initiatief van de stichting Ons erfdeel.

Als locatie had directeur Luc Devolderde gekozen voor het Studio-théâtre, een van de vele zalen en zaaltjes aan de Place des Arts, een soort Kinepolis voor de podiumkunsten. De locatie bleek een uitstekende keuze, al was het maar omdat de hier georganiseerde literaire avonden naar verluidt zo goed als altijd kunnen rekenen op een trouw, niet overdreven jong en erg aandachtig publiek.

Zonder iets af te doen aan de kwaliteiten van de genoemde dichters, maar ongetwijfeld had de grote bijval die het viertal woensdagavond mocht genieten ook iets met de taal te maken. Onze dichters kennen hun Frans, ze lazen ook in die taal, en dat wordt hier, wellicht meer dan waar ook ter wereld, naar waarde geschat. Daar kwam nog bij dat de voorgelezen gedichten niet zelden handelden over taal, een thema dat hier op een andere, maar niettemin vergelijkbare manier bijzonder sterk leeft.

Organisator Ons erfdeel was zichzelf niet geweest mocht het Québecse publiek huiswaarts zijn gekeerd zonder even te proeven van onze moedertaal. Het was een goed idee om die opdracht uit te besteden aan Dirk Van Esbroeck. Wie geen woord Vlaams verstond, kon immers nog altijd luisteren naar de muziek. Van Esbroecks interpretatie van 'Dien avond en die roze' van Gezelle ging er trouwens in als zoete koek. Zoveel duizenden kilometer van West-Vlaanderen een zucht van genot horen voor Gezelle, het is geen alledaagse sensatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234