Maandag 25/01/2021

Staalproducerende landen zoeken in Brussel oplossingen voor overcapaciteit

Beeld BELGA

In het Egmontpaleis in Brussel verzamelen vandaag vertegenwoordigers van 34 landen, die samen goed zijn voor 93 procent van de wereldwijde staalproductie. België en de OESO organiseren een symposium over overcapaciteit in de sector.

De staalsector kampt de laatste jaren met een oplopende overcapaciteit doordat de vraag sterk is afgenomen. Ook Chinese vertegenwoordigers wonen de vergadering, die achter gesloten deuren plaatsvindt, bij. China wordt ervan beschuldigd bij te dragen tot het probleem door oneerlijke prijsconcurrentie. De EU heeft al een aantal antidumpingmaatregelen genomen om de Europese staalsector te beschermen.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sprak het gezelschap toe. Hij benadrukte dat dringend opgetreden moet worden. "We moeten de krachten bundelen en hier hoge prioriteit aan geven", verklaarde hij. "De transitie in de sector zal gepaard moeten gaan met steun, maar die moet volgens Peeters "transparant" zijn en "niet leiden tot het in stand houden van een inefficiënte productie". Peeters hamerde ook op respect voor de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Maar Peeters ziet nog een andere reden om de overcapaciteit aan te pakken. "Ondanks alle recyclage-inspanningen, blijft deze sector een belangrijke rol spelen in de uitstoot van broeikasgassen en andere luchtvervuiling. Het is ook nog steeds een van de meest energieverslindende industrieën. Verouderde maar nog actieve capaciteit doet afbreuk aan zowel het klimaat als de gezondheid", zei de Belgische vicepremier. "Dit is simpelweg onaanvaardbaar op een moment dat de wereld heeft beloofd om beter te doen."

Een dertigtal vakbondsmilitanten uit de staalsector verzamelden aan het Schuman-rondpunt in de Europese wijk om de oneerlijke Chinese concurrentie aan de kaak te stellen. Ze stellen dat Europa niet met overproductie kampt en de capaciteit dus ook niet nog verder moet verlagen. "Europa produceert 140 miljoen ton staal per jaar, of 30 procent minder dan voor de crisis", zegt Angelo Basile van de socialistische bond FGTB. "Europa importeert ook staal, wat bewijst dat wij geen overproductie hebben." De Chinezen daarentegen hebben een overcapaciteit van 300 miljoen ton die ze aan dumpingprijzen in Europa aanbieden, aldus nog de vakbondsman.

Sinds de economische crisis in 2008 zijn volgens de FGTB in de Europese staalsector al 80.000 banen rechtstreeks banen verloren gegaan. Vandaag werken nog 340.000 mensen voor de Europese staalbedrijven. In België gaat het nog om 12.000 mensen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234