Vrijdag 01/07/2022

St. Bernardus Abt 12 Special Edition

Abt 12 (blauw etiket, alc. 10% vol.) kleurt diep goudbruin en vormt een licht getint schuim. Het geurt zacht en evenwichtig, met vooral fruit en warme alcohol en een tikkeltje gebrande mout. Wat bloemige en kruidige toetsen vervolledigen het palet. De smaak opent intens met fruitig zoet (rozijnen) en een streepje koolzuur. Het aangename zoet, absoluut niet plakkerig, dooft zachtjes uit en maakt in de afdronk plaats voor gebrande mout. Ook de fruitige en bloemige aroma's die eerst de hoofdsmaak vergezellen, doven uit. In de plaats komen kruidige aroma's, die het bier verrassend peperig laten afronden. De Abt smaakt rijk en vol, maar weet onder andere dankzij een mooie uitgisting uit te monden in een droge en zelfs pittige afdronk.

Abt 12 Special Edition (11%) ruikt nog sterker, met vooral rijpe peren en zoete alcohol. Ondanks de zwaar zoetige geur blijft de hoofdsmaak (dus wat de tong waarneemt) verrassend droog (met zelfs granige smaken), hopbitter en gebrande mout (koffie tot zwarte chocolade). Flink wat koolzuur prikkelt de tong en zorgt voor een lichtzurig sausje. Het in de mond verwarmde bier blijft fruitige en zoetige aroma's vrijgeven en dus valt een heel complex smakenpalet en talloze fruitige en moutige aroma's waar te nemen, dit alles nog eens overgoten met een sterk alcoholische saus. Anders dan in de gewone Abt volgen de hoofdsmaken en -aroma's elkaar niet op, maar zijn ze eerder samen te ruiken en te proeven (zij het in wisselende concentraties). Een heel sterk bier.

Van de in totaal 55.000 flessen vlogen er 48.000 rechtstreeks naar de VS, de rest wordt in België exclusief verdeeld door Colruyt.

info

Brouwerij St. Bernardus

Trappistenweg 23, 8978 Watou,

tel. 057/38.80.21, www.sintbernardus.be.

De brouwerij ontvangt geen bezoekers, de bouw van een bezoekersruimte is wel gepland. Ongeveer aan de brouwerijpoort kunt u overnachten in Het Brouwershuis, letterlijk het huis van de (vroegere) brouwer. In Watou vindt u ook het vermaarde bierrestaurant 't Hommelhof, terwijl ook de Sint-Sixtusabdij en herberg De Vrede (waar u zeker een bezoek moet brengen aan het Claustrum, een stemmig abdijmuseum) niet veraf liggen.

Het Brouwershuis

Trappistenweg 12A, 8978 Watou,

tel. 057/38.88.60.

Vandaag is de St. Bernardus Abt 12 Special Edition te koop, gebotteld in een 75 cl-fles en verpakt in een metalen koker. Het betreft uitdrukkelijk geen feestverpakking van de gewone Abt, maar wel een bijzondere versie ervan, gebrouwen met meer mout en dus wat sterker. Het bier wordt eenmalig aangeboden ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de brouwerij.

Brouwerij St. Bernardus in Watou bestaat nog niet zo lang, maar ze heeft wel al geschiedenis geschreven. Haar huidige naam ontleent ze aan Bernardus van Clairvaux, in 1174 heilig verklaard en een belangrijke verbreider van de cisterciënzerorde. Bernardus is dan ook voor de (later opgerichte) cisterciënzers der Strikte Observantie of trappisten een belangrijke figuur. Het woord is eruit: de geschiedenis van de brouwerij is nauw verweven met die van de nabijgelegen trappistenkloosters.

In 1831 stichten enkele monniken uit het Noord-Franse Katsberg de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Op hun tocht doorkruisen ze onder andere Watou; de naam Trappistenweg herinnert hieraan. Begin de 20ste eeuw kopen de trappisten van Katsberg in diezelfde straat een boerderij aan, die ze omdopen tot vluchthuis en waar ze kaas gaan produceren. Het Franse politieke klimaat is in die dagen nogal antireligieus en monniken nemen graag hun voorzorgen. In 1934 lijkt alles vergeten en vertrekken de Franse trappisten terug naar Katsberg. De boerderij komt in handen van ene Evarist Deconinck, reeds kaasmaker en verder goed bevriend met de abt van Westvleteren. Als Westvleteren in 1946 beslist slechts heel beperkt te gaan brouwen (strikt voor verkoop aan de abdijpoort en in de herberg De Vrede tegenover de abdij) sluit Evarist een overeenkomst af met de trappisten. Hij koopt het alleenrecht om het trappistenbier in licentie te mogen brouwen en het verder naar zijn goeddunken te verdelen, eerst onder de naam trappist, later als Sixtus. De licentie wordt in 1962 voor dertig jaar verlengd, maar loopt in 1992 definitief af. De brouwerij doopt zich om tot Sint-Bernardus en gaat haar eigen weg. Overigens onderhoudt Bernardus nog steeds goede contacten met de trappistenabdij, echter niet brouwtechnisch; daarvoor zijn de bieren te zeer uit elkaar gegroeid. Algemeen kan men stellen dat de donkere Westvleteren massiever en zoeter smaakt dan de meer droge en iets fijnere Sint-Bernardus. De brouwerij boert overigens uitstekend. Pierre Celis laat er zijn Grottenbier brouwen en stond mee aan de wieg van het Sint-Bernardus Witbier. Enkele jaren geleden brouwde men jaarlijks een 8.000 ml, vandaag zijn er dat 13.000, terwijl een forse uitbreiding tot 22.000 hl gepland is. Verkoopdirecteur Marco Passarella is in zijn nopjes, temeer omdat hij het idee geopperd heeft om ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de brouwerij een speciale editie uit te brengen. Uit de proefnotities blijkt overigens dat de brouwmeester deze opdracht zeer ter harte heeft genomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234