NieuwsAzië
Sri Lanka krijgt wellicht vandaag een ‘economische oorlogsregering’
Sri Lanka krijgt normaal gezien een nieuwe regering. Politieke rivalen hebben beslist om samen de economische crisis in het land aan te pakken, zo hebben de partijleiders aangekondigd.
Er waren vorige week rellen in Sri Lanka, waarbij minstens negen doden vielen. Betogers eisen al weken het vertrek van president Gotabaya Rajapaksa. Donderdag werd Ranil Wickremesinghe benoemd tot premier, voor de zesde keer sinds 1993.
De vorming van een eenheidsregering loopt niet vlot. De voornaamste oppositiepartijen wilden dat de president eerst zou opstappen. Uiteindelijk zouden twee oppositiekopstukken toch een akkoord gevonden hebben. Volgens officiële bronnen zou een kabinet dinsdag de eed kunnen afleggen. Zaterdag hebben vier ministers van de partij van de president dat al gedaan.
Verwacht wordt dat de premier ook de post van Financiën zal krijgen. Hij zal de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over financiële steun voeren. Wickremesinghe riep ook op tot internationale hulp.
Ergste crisis sinds 1948
Sri Lanka heeft moeite om essentiële goederen zoals geneesmiddelen, brandstof en voedingsproducten in te voeren. Het gaat om de ergste economische crisis sinds het land onafhankelijk werd in 1948. De noodtoestand is van kracht en soldaten patrouilleren in de straten.
“De komende maanden zullen de moeilijkste zijn van ons leven”, zei premier Wickremesinghe maandag tijdens een toespraak. “Ik heb geen zin om de waarheid te verbergen en te liegen tegen de mensen.”
Zo bevestigde de eerste minister dat er een brandstoftekort dreigt. “De voorraden zijn maar voldoende voor een dag”, klonk het. Er liggen schepen klaar voor de haven van de hoofdstad Colombo, maar de regering kan momenteel niet betalen en dus worden ze niet gelost. De regering kan ook de lonen van de 1,4 miljoen ambtenaren niet betalen in mei.
Wickremesinghe waarschuwde dat de brandstof- en de elektriciteitsprijzen verhoogd zullen worden en dat de regering de nationale, verlieslatende transportfirma zal verkopen, om de verliezen te verkleinen. Hij riep de bevolking op om “de komende maanden met geduld te ondergaan”, en zweerde dat hij de crisis kan verhelpen.