Woensdag 20/01/2021

Droogte

Sproeiverbod blijft van kracht na stormweer van de afgelopen dagen

Beeld Joris Casaer

Ondanks de regenbuien van de afgelopen dagen, blijven de droogtemaatregelen in de Vlaamse provincies voorlopig onveranderd. Limburg en Oost-Vlaanderen communiceren dat expliciet in een persbericht, voor de andere provincies zijn de maatregelen na te lezen op de website van Vlaanderen.

"Alhoewel de hitte en droogteperiode momenteel van de baan zijn, verkeren we nog steeds in een staat van extreme droogte", legt Limburgs gouverneur Herman Reynders uit. 

De hoeveelheid neerslag van de voorbije dagen is niet genoeg om de neerslagtekorten van de laatste maanden teniet te doen. De droge bodem kan het water onvoldoende absorberen, waardoor het grootste deel van de regen in de riolering terechtkomt en de grond te droog blijft.

Gezien de weersvoorspellingen hebben Oost-Vlaamse en Limburgse deskundigen beslist om in beide provincies de beperkingen te handhaven.

Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen blijft de provincie met de strengste restricties. Het is hier verboden om tuinen, auto's, gevels en andere niet-essentiële zaken te besproeien, zowel met leiding- als met regen- of grondwater. Het oppompverbod voor onbevaarbare waterlopen blijft van kracht. Vuurwerk en kampvuren zijn verboden, roken in de omgeving van natuur ook. 

De politiediensten volgen de situatie op, maar geven de voorkeur aan het sensibiliseren van de bevolking. Slechts in een handvol gevallen kwam het tot een proces-verbaal, waarbij de overtreder boetes riskeert tot 1.600 euro. Het gaat om bewoners die hun gazon besproeien en een boer die water gebruikte waar dat niet is toegelaten.

Zonder uitzonderlijke omstandigheden komt de droogtecommissie volgende week donderdag opnieuw samen. 

Limburg

In Limburg is het besproeien van tuinen, auto's en gevels enkel toegelaten met grond- of regenwater, en dat tussen 20 en 8 uur. Het is verboden water op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen, tenzij het een beperkte captatie is van drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat.

Verder is er een recreatie- en captatieverbod in het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo. In beide kanalen zijn namelijk blauwalgen vastgesteld. Daardoor mag er geen water meer opgepompt worden en zijn recreatieactiviteiten waarbij men als mens of dier direct in contact met het water komt, verboden.

Ondanks de eerste buien blijven de kruinen en wortels van bomen en planten te droog. Daardoor kan een brand zich in de huidige omstandigheden razendsnel verspreiden. Het kampvuurverbod blijft dan ook van kracht tot tegenbericht. 

Rest van Vlaanderen

De overige Vlaamse provincies hebben na de onweders nog geen nieuwe communicatie over de droogtemaatregelen verspreid. Hier blijven de huidige maatregelen voorlopig dan ook van kracht. 

In West-Vlaanderen is het verboden om leidingwater te gebruiken voor het besproeien van onder andere tuinen, auto's en gevels. Met regen- en grondwater mag dit wel, maar enkel tussen 18 uur en 10 uur.

Ook in Vlaams-Brabant en Antwerpen geldt een gedeeltelijk sproeiverbod. Hier is het besproeien van tuinen en wagens tussen 20 en 8 uur toegelaten met regen- of grondwater.

Een volledig overzicht van de maatregelen vindt u op de website van Vlaanderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234