Zaterdag 04/02/2023

AchtergrondVoeding

Sprinkhanen, krekels of vliegen op ons bord? Het komt een stap dichterbij na Europese goedkeuring

 Een sprinkhaan. Beeld Arie Kievit
Een sprinkhaan.Beeld Arie Kievit

De Europese Commissie heeft sprinkhanen goedgekeurd voor menselijke consumptie. En ook insecten zoals de huiskrekel en zwarte soldatenvlieg zitten eraan te komen.

Jurriaan Nolles

Insecten zoals sprinkhanen eten, waarom niet? Ze zijn rijk aan belangrijke eiwitten en een prima alternatief voor vlees. Een echte sprinkhaan op ons bord is sinds afgelopen weekend een stapje dichterbij. De Europese Commissie heeft de treksprinkhaan (Locusta migratoria) goedgekeurd als voedingsmiddel. De pootjes en vleugels moeten er wel eerst vanaf, om niet te veel te vragen van de menselijke spijsvertering. Maar daarna is hij veilig om te eten, in zijn geheel of in poedervorm.

“Ik zeg niet dat iedereen nu massaal aan de insecten gaat. Maar dit is een hele belangrijke stap”, zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie van de Wageningen Universiteit. Wat de productie betreft zijn insecten veel duurzamer dan vlees. In vergelijking met runderen, kippen of varkens is voor de kweek van insecten maar een fractie van de ruimte en grondstoffen nodig.

Vergelijkbaar met rundvlees

Rekening houdend met de opwarmende aarde hebben de insecten een groot voordeel ten opzichte van veeteelt, aldus Dicke. “Qua voedingsstoffen als eiwitten en vetten zijn insecten vergelijkbaar met rundvlees. Ze bevatten zelfs meer mineralen.”

Tijdens een presentatie in Oxford in 2010 voorspelde hij al dat insecten in 2020 in de supermarkt zouden liggen. In 2014 lagen ze zelfs in het schap bij de Nederlandse keten Jumbo, maar dat was enkel vanwege een gedoogbeleid. Ze werden bovendien nooit een succes. Nu zijn sprinkhanen officieel goedgekeurd door de Europese Commissie.

Al met al zat Dicke dus een behoorlijk eind in de goede richting. Hoe het smaakt? “Naar sprinkhaan”, zegt de hoogleraar. “Een beetje nootachtig.”

 Sprinkhanenkweker Twan Schellekens. Beeld Arie Kievit
Sprinkhanenkweker Twan Schellekens.Beeld Arie Kievit

Tonnen per jaar

Dat de sprinkhaan de weg naar onze keuken vindt, is voor een groot deel het werk van het Nederlandse bedrijf Protix uit Bergen op Zoom. Het bedrijf van eigenaar en oprichter Kees Aarts was drie jaar bezig om goedkeuring te regelen bij de Europese Unie.

Aarts heeft in Bergen op Zoom de grootste insectenfabriek van de wereld. Hij produceert “ettelijke duizenden tonnen” per jaar. De insecten worden vermalen tot eiwitten, bedoeld als voer voor kippen, huisdieren en vissen. De insecten van Protix worden gekweekt met voedselresten, zoals aardappelschillen.

“Je kunt niet eindeloos blijven vissen voor vismeel of oerwouden blijven kappen voor palmolie. Onze visie is dat insecten een belangrijk onderdeel worden van het bord van de toekomst. Indirect, door vissen en kippen die insecten eten. Maar ook direct, door met krekels, meelwormen en sprinkhanen te gaan koken.” Naast de sprinkhaan zit ook de goedkeuring voor bijvoorbeeld de huiskrekel en de zwarte soldatenvlieg eraan te komen, ook aangevraagd door Protix.

Terug naar hoogleraar Dicke die in 2010 al behoorlijk goed zat met zijn voorspelling. Wanneer staan sprinkhanen dan op de menukaart? De hoogleraar (hij schreef met collega's Arnold van Huis en Henk van Gurp Het Insectenkookboek) denkt dat we er tien jaar voor nodig hebben, om heel geleidelijk te wennen aan insecten als voedsel voor menselijke consumptie. “Het vraagt om een imagoverandering van insecten. Ze staan te boek als lastig, maar mensen moeten het leren proberen. Ik ben van de generatie die paprika’s en champignons exotisch vond. Iets normalers kun je nu haast niet bedenken.”

Recept: gefrituurde sprinkhanen

Ook eens gefrituurde sprinkhanen proeven? Dit heb je nodig: sprinkhanen, tempurabloem, ijskoud water, peper en zout en chocoladesaus of chilisaus.

Verwijder de poten en vleugels. Maak van de bloem en het koude water een glad mengsel, breng dit op smaak met peper en zout. Leg de sprinkhaan op een vorkje en haal dit door het beslag. Bak krokant in olie. Laat daarna goed uitlekken en eet het bij voorkeur warm. Lekker met chilisaus of met chocoladesaus en een beetje poedersuiker.

Bron: Universiteit van Wageningen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234