Vrijdag 21/01/2022

Spreken met je handen

Gent

Van onze medewerkster

Sally De Kunst

De verwachtingen waren hooggespannen. Sidi Larbi Cherkaoui, laureaat van de Beste Belgische Danssolo in 1995 en fel bejubeld danser uit Iets op Bach van Alain Platel, werkte deze zomer samen met de gerenommeerde cellist Roel Dieltiens aan een eerste avondvullende voorstelling. De verwachtingen werden ingelost. Rien de rien is een ijzersterk debuut, weliswaar in de geest van Platel maar met heel eigen klemtonen.

Het sobere decor van Rien de rien moet een moskee suggereren. Drie mannelijke dansers voeren een verkennende choreografie uit op de houten vloer. Een Tina Turner-lookalike en een veertienjarig meisje vertellen unisono en met synchrone gebaren een verhaal voor de microfoon. Dat spreken met de handen zal een constante zijn in de voorstelling. Sidi Larbi Cherkaoui is geboeid door dit soort alledaagse bewegingen, door wat hij 'normale body language' noemt. De choreograaf meent dat men de verschillen tussen mensen enkel kan zien als ze identiek hetzelfde doen. Dus laat hij een heterogene groep dansers tegelijkertijd dezelfde bewegingen uitvoeren, waardoor hun eigenheid nog meer uitgesproken wordt. Een 59-jarige ex-ballerina staat naast een jonge Fransman. Een 38-jarige Jamaïcaanse vertelt hetzelfde verhaal als een 24-jarige homoseksuele Marokkaanse Belg. Een 22-jarige Sloveen danst met een pubermeisje. Naast de interessante vormelijke verschillen in de lichaamstaal van deze zes mensen, is er op die manier ook een diepgaander onderscheid in nationaliteit, geslacht, leeftijd, religie, seksualiteit. Cherkaoui stelt zo op een subtiele manier gelijkwaardigheid en vooroordelen ter discussie. Religie en politiek worden slechts vluchtig aangeraakt, maar je voelt achter de fraaie, ingetogen beelden wel een krachtig statement. Zij het niet gespeend van humor, waardoor de voorstelling een transparante geladenheid krijgt. Een detail als een tekst op een T-shirt, een geplaybackte operascène of een verhaal over een vegetarische vrouw die in Marokko een stuk geit op haar bord krijgt, zijn ongemeen grappig.

De verhalen en de stiltes worden in Rien de rien afgewisseld met hedendaagse muziek, gespeeld door Roel Dieltiens. Sidi Larbi Cherkaoui leerde de cellist kennen tijdens Iets op Bach. Beiden waren geïnteresseerd in het onderzoeken van de relatie tussen muziek en beweging, in hoe muziek te laten harmoniëren met beweging of juist niet. Cherkaoui is bovendien gebiologeerd door de wilskracht van het menselijk lichaam. Dat resulteert soms in een uitputtingsslag op het podium. Vooral Cherkaoui zelf is een straffe performer: je kan alleen maar verwonderd toekijken hoe zijn ranke lichaam het ene moment soepel, bijna elastisch beweegt, en het volgende ogenblik een toonbeeld van kracht en uithouding is. De choreograaf plaatst evenwel gelukkig behoedzaam zelf een vraagteken bij zijn eigen vergelijking van zijn fysieke ervaringen met het werk van Marina Abramovic.

Cherkaoui speelt in Rien de rien eigenlijk met verschillende invloeden. Zo heeft de voorstelling onbetwistbaar eenzelfde ambiance als het werk van Alain Platel, maar ontwaar je ook stukjes klassiek ballet, bewegingen van de dansende derwisjen, salondansen, zelfs een beetje Vandekeybus. Sidi Larbi Cherkaoui mengt deze elementen zonder scrupules met eigen inventies. En met veel oog voor detail, want de bewegingen van de handen in deze voorstelling zijn ronduit schitterend.

TITEL: Rien de rien

DOOR: Les Ballets C. de la B.

REGIE: Sidi Larbi Cherkaoui

MUZIKALE LEIDING: Roel Dieltiens

MET: Sidi Larbi Cherkaoui, Roel Dieltiens, Damien Jalet, Jurij Konjar, Laura Neyskens, Marie-Louise Wilderijkx en Angélique Willkie

WAAR EN WANNEER: Vandaag nog in de Botanique in Brussel, daarna op tournee. (Info: 09/234.12.12)

ONS OORDEEL: "Rien de rien is een ijzersterk debuut, weliswaar in de geest van Alain Platel maar met heel eigen klemtonen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234