Zondag 29/05/2022

Spreek zijn naam niet uit, of toch niet te luid

Redactie

Hij werd woensdag door de Antwerpse correctionele veroordeeld tot veertien jaar cel voor een BTW-fraude met gsm's, die de Belgische schatkist 25 miljoen euro zou hebben gekost. Of Asher Doron werkelijk lang in de gevangenis zal vertoeven, valt echter nog te bezien. Portret van een zelfverzekerde Israëlisch-Russische gangsterbaas in Antwerpen.

Georges TimmermaN

'Ik voelde me meer en meer de gevangene van die personen, die beschermd werden door de Russische maffia en die me misselijk maakten. De routineuze manier waarop ze deze malversaties plegen, doet de koude rillingen over mijn rug lopen. Als men bedenkt dat ze het legale Belgische systeem gebruiken en verdraaien door het oprichten van vennootschappen geleid door mensen zoals ik, stromannen dus, dan moet het hier gaan om een operatie die onder hoge bescherming staat.''

Het fragment komt uit een faxbericht dat eind 1998 binnenrolde bij de gerechtelijke politie van Namen. De afzender was Rabah Bekda, een Fransman van Algerijnse afkomst, die ongeveer een jaar had meegedraaid in een BTW-carrouselfraude. "Na lectuur van dit document", zo noteerden de speurders, "stellen we vast dat het gaat over een 'biecht' van feiten van bedrog inzake BTW, gepleegd op aanstoken van personen die beschreven worden als behorend tot de Russische maffia". Een van die personen is Asher Doron, een topgangster die deze week bij verstek door de Antwerpse correctionele rechtbank wegens BTW-fraude werd veroordeeld tot 14 jaar effectieve gevangenisstraf (DM 20/2).

Enkel het vernoemen van de naam van Doron maakt zelfs doorgewinterde criminelen zwijgzaam en schichtig. De man heeft in de loop der jaren in het Antwerpse misdaadmilieu een reputatie opgebouwd van een angstaanjagende enforcer, iemand die door andere onderwereldfiguren wordt ingeschakeld om slechte betalers met 'doorslaande' argumenten tot betere gevoelens te brengen. Hij runde een soort crimineel incassobureau. "Iedereen is bang voor Doron", zegt een ingewijde. "Hij heeft een zeer gewelddadige reputatie."

Ook Bekda, de afzender van bovenvermelde fax, kende Doron. "Ik heb deze man twee of drie keer ontmoet", verklaarde hij aan het gerecht. "Ik weet dat hij van Russische afkomst is en zijn activiteiten in Antwerpen heeft. Men heeft me uitgelegd dat Asher een van de denkers (une des têtes pensantes) was van het Russische milieu in Antwerpen. Ik kan u ook nog zeggen dat Asher altijd vergezeld was van twee zeer indrukwekkende handlangers. Ik werd nooit rechtstreeks bedreigd door Asher, maar ik heb zeer goed begrepen dat ik, indien ik zou terugkrabbelen, tegenover hem verantwoording zou moeten afleggen."

Doron, van Israëlische nationaliteit en momenteel eigenaar van een fraaie villa in Schilde, staat bekend als een zeer zware jongen. In 1993 werd hij door de correctionele rechtbank van Antwerpen al eens veroordeeld tot tien jaar gevangenis wegens het plegen van een reeks maffia-achtige bomaanslagen, gericht tegen de Antwerpse diamantair Amnon Rachminov en diens zakenpartners en familieleden. In 1989 had Doron, samen met twee landgenoten, brandbommen gemaakt en geplaatst. Een benzinebom met tijdmechanisme ontplofte tegen de gevel van de woning van Rachminov in Edegem.

Andere bommen explodeerden voor de woning van een vennoot van de diamantair in Sint-Jans-Molenbeek en voor winkels van de parfumerieketen Elle & Lui in Brugge en Antwerpen. Voordien had Doron in Israël een gevangenisstraf van zes jaar opgelopen en in Zwitserland een straf van dertig maanden, telkens eveneens voor bomaanslagen. De man werd bovendien gezocht voor gelijkaardige feiten in Athene, New York en Londen. Doron verbleef destijds in een buitenlandse cel. De Belgische justitie vroeg en kreeg zijn uitlevering en veroordeelde hem tot tien jaar wegens poging tot afpersing en het gebruik van explosieven. Doron zelf beweerde gehandeld te hebben in opdracht van zakenlui in Kinshasa, die een grote som geld van Rachminov hadden geëist.

In het strafdossier naar een andere grote BTW-carrousel in Antwerpen, dit keer rond de broers Tom en Walter Driessens, staat letterlijk dat Doron bij het gerecht "genoegzaam bekend staat als de rechterhand van Tom Driessens". In een gesprek met de redactie deed Driessens, inmiddels veroordeeld tot zware straffen en op de loop voor het gerecht, die bewering schouderophalend af als "onzin" en minimaliseerde hij zijn relatie met de Russisch-Israëlische gangster. "Doron is geen zakenman, het is eerder een macho-type", zei Driessens. "Het is zeker geen vriend van mij. Hij was veeleer een connectie van Mike Brandwain."

Rachmiel 'Mike' Brandwain gold lange tijd als hét kopstuk van de Russische maffia in Antwerpen. Tom Driessens deed naar eigen zeggen gedurende meer dan tien jaar zaken met Brandwain en was een groot bewonderaar van de Russisch-joodse gangster-zakenman. Brandwain haalde voor het eerst de media toen hij werd meegesleurd in het schandaal rond het wisselkantoor Kirschen & Co. Het gerecht verdacht hem toen van een internationale goudsmokkel ter waarde van 3 miljard frank, maar om juridisch-technische redenen kwam de zaak nooit voor de rechtbank. Brandwain was ook de oprichter van het beruchte tradingbedrijf M&S International, een Antwerpse firma die door de sinistere Organizatsiya van maffiapeetvader Vjatsjeslav Ivankov, alias Japontsjik of de kleine Japanner, werd gebruikt als dekmantel voor internationale drugssmokkel en het witwassen van misdaadgeld.

Op 10 juli 1998, in volle daglicht, werd Brandwain doodgeschoten om de hoek van de De Keyserlei. De daders wandelden kalmpjes weg en werden nooit gevonden, maar de boodschap was duidelijk. De brutaliteit en de modus operandi van de moord wezen op een afrekening in het milieu van de georganiseerde misdaad. In de periode voor de moord was het bijna een publiek geheim dat Brandwain "zong als een lijster", lees: als informant werkte voor de Belgische politie en de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Doron dook in 1996, toen hij voorwaardelijk was vrijgelaten, onmiddellijk op in de entourage van Brandwain. "Brandwain en Doron zijn via-via met elkaar in contact gekomen", vertelde een gewezen speurder aan P-Magazine. "Anne G., een ex-vriendin van Mike en Asher, zaten samen in een handelszaak in Antwerpen. Doron werd de nieuwe bodyguard van Brandwain, ter vervanging van diens vroegere partner Boris Nayfeld, die in de VS de nor indraaide wegens heroïnetrafiek. De man is één blok spieren en hij deinst voor niets of niemand terug." Na de moord op zijn 'baas' ontfermde Doron zich over de 'weduwe' van Brandwain. Hij zou ook een groot deel van het illegale zakelijke imperium van Brandwain hebben overgenomen.

Sindsdien ging het Doron in elk geval voor de wind. Behalve in BTW-carrousels, georganiseerd via zijn nv Beric's, was hij ook betrokken bij de illegale handel in sigaretten via de firma FHT Trading. Hij installeerde een kantoor in de Antwerp Tower aan de De Keyserlei, van waaruit hij hifi-apparatuur verkocht. Hij nam samen met de in Israël wonende Shahar Doron het restaurant Belgreca over. Hij werd een vaste klant aan het Falconplein, tot voor kort een broeinest van handel in gestolen goederen en merkenfraude. Zijn broer Yuvall Doron werkte in D&D Investments samen met ZD. een andere bekende naam in het Georgisch-Russische misdaadmilieu in Antwerpen. Met zijn Groep voor Financiering (GROFI)-Diamond Wodka stort Doron zich ook op de vastgoedsector en de exploitatie van nachtclubs en discotheken.

'Kiss my ass!'

Uit diverse verklaringen die deel uitmaken van het strafdossier over de BTW-fraude omtrent de Driessens-brothers, blijkt dat Doron meer dan eens optrad op vuile klussen op te knappen. Neem bijvoorbeeld het meningsverschil tussen Tom Driessens en Georgi Puriks, een andere stroman van de bende. Begin 1998 beweerde Driessens dat Puriks hem nog zes miljoen frank moest betalen. Puriks ontkende echter het bestaan van die schuld. Hij werd vervolgens door Driessens uitgenodigd voor een bespreking in zijn kantoor aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne. Volgens verklaringen van Puriks werd hij daar opgewacht door de broers Driessens, Asher Doron en Ahmed K., een relatie van Doron. Puriks werd tegen de muur geplakt en gefouilleerd. Zijn identiteitskaart werd afgenomen en gefotokopieerd. Hij werd gedwongen om zes checks te tekenen van elk een miljoen frank. Een week later volgde een nieuwe 'bespreking' in het Brusselse Hiltonhotel. Opnieuw was Asher van de partij. Dit keer werd Puriks verplicht een gecertificeerde check van 200.000 frank af te geven en verder mee te werken aan het fraudesysteem. Als gevolg van deze gebeurtenissen vroeg Puriks rijkswachtbescherming "ingevolge bedreigingen die hij had gekregen van een Russisch sprekende persoon".

De inspanningen van het gerecht om Doron voor een flinke tijd achter de tralies te krijgen, maken weinig indruk op de betrokkene. "Hij is een onwaarschijnlijk koele kikker", weet een ingewijde. "Bij zijn eerste verhoor zei hij: vandaag ga ik mijn uitleg doen en dan zwijg ik. En gedurende het hele onderzoek heeft hij geen woord meer gezegd. Speurders hebben maandenlang geprobeerd om er iets uit te krijgen. Het enige wat er af en toe uitkwam, was 'fuck you' of 'bullshit' of 'kiss my ass!'."

De bewering dat hij een freelance-agent is voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst, bleek weinig effect te hebben op het Antwerpse parket. Voor zijn verdediging deed Doron dan maar een beroep op de Gentse procedurepleiter Hans Rieder, bekend van het proces-Van Noppen. Meester Rieder deed zijn reputatie alle eer aan en zorgde voor een primeur door klacht in te dienen bij het Hof van Cassatie tegen de voltallige rechtbank omdat die volgens hem partijdig was. Om vertraging te vermijden, besloot het parket Doron opnieuw te dagvaarden voor een andere rechtbank. Het verzoek van Rieder om het lijvige dossier volledig te vertalen in het Hebreeuws, omdat zijn cliënt het Nederlands onvoldoende machtig is, werd afgewezen. Ook een frontale aanval op de speurders die Rieder "het opzettelijk achterhouden van dossiers" en "manipulatie van het onderzoek" verweet, sorteerde niet het gewenste effect.

Op advies van zijn advocaat liet Doron vorige week bij het vonnis verstek gaan. Dat geeft hem recht op een nieuw proces.

'Hij is een onwaarschijnlijk koele kikker. Bij zijn eerste verhoor zei hij: 'Vandaag ga ik mijn uitleg doen en dan zwijg ik.' Gedurende het hele onderzoek heeft hij buiten 'fuck you' en 'bullshit' geen woord meer gezegd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234