CulinairOp de fles
Sprankelende drankjes zonder alcohol
Dirk Rodriguez wijst je de weg in de drankenafdeling.
Als hart onder de riem voor iedereen die zich op een maandje tournée minérale trakteert, geven we enkele sprankelende alternatieven. Voorheen waren we al tot de bevinding gekomen dat alcoholloze schuimwijn nog het dichtst in de buurt komt van wijn, en wel om twee redenen. Eén: de bubbels geven structuur aan de smaak en twee: je kunt hem erg koud drinken, wat de frisheid beklemtoont. Technisch gesproken is er de laatste jaren geen vooruitgang geboekt. De courante techniek is die van de evaporatie bij lage temperatuur of het principe van de snelkookpan, waarbij de aroma’s enigszins bewaard blijven. De bubbels ontstaan niet door een traditionele hergisting op fles maar zoals bij pils: er wordt gewoon koolstofdioxide toegevoegd. Door de alcohol weg te nemen verliest de wijn wel zijn ruggengraat. Men probeert het sensoriële dan herop te bouwen door smaakstoffen en suiker toe te voegen. Liefst zo min mogelijk suiker natuurlijk, het gaat tenslotte om onze gezondheid.
Trio van cider
Aroma en smaakpalet zijn eenvoudig en leunen dicht aan bij een cider met nadruk op het trio appel-peer-perzik. De afdronk is eerder aan de zachte tot zelfs zoete kant en dat blijkt ook op het achteretiket: 60 gram suiker per liter.
Gran Barón 0,0, Spanje. Colruyt, 4,99 euro *
Brede mond
Schuimwijn van Luikse makelij die aangenaam verrast bij de neus. Aroma van boomgaardfruit dat bij de aanzet in de mond mooi aangevuld wordt met citrus. De afdronk is kort en laat een pompelmoesbittertje na. 42 gram suiker per liter.
Vendôme ‘Mademoiselle’ (bio) 0,0, België. Carrefour, 5,49 euro **
Frisse citrus
Deze schuimwijn is de enige die enkel op basis van chardonnay werd vervaardigd. Ondanks het lagere suikergehalte is er een spannende en elegante smaakopbouw waarin vooral rijpe limoen overheerst. 30 gram suiker per liter.
Vintense ‘Prestige’ Blanc de Blancs 0,0, België. Diverse winkels, ca. 8 euro ***