Dinsdag 22/06/2021

Coronavirus

Sporza-gezichten kicken af van hun sportverslaving: ‘De ene lege dag na de andere’

Karl Vannieuwkerke in Villa Sporza, tijdens de zomer van 2018. Beeld Joel Hoylaerts / Photo News
Karl Vannieuwkerke in Villa Sporza, tijdens de zomer van 2018.Beeld Joel Hoylaerts / Photo News

Wat de moeder aller sportzomers moest worden, draait uit op de grote leegte. Geen EK voetbal, geen Olympische Spelen en de toekomst van de Tour de France oogt somber. Op de Sporza-redactie slaat de coronacrisis grote gaten. ‘Alles wat interessant was, is er niet meer.’

Karl Vannieuwkerke (49): ‘Een verplichte oefening in vertragen’

‘Karl Vannieuwkerke wordt de gastheer van de zomer’ kopte Het Laatste Nieuws begin dit jaar. Zowel tijdens het EK, de Tour als de Olympische Spelen zou de sportjournalist een centrale rol gaan spelen in de televisieverslaggeving. Met nog een handvol voorjaarsklassiekers en de play-offs in het voetbal erbij zat de agenda van Vannieuwkerke tot na de zomer eivol.

Wanneer we Vannieuwkerke aan de lijn krijgen is er van stress of drukte geen spoor. Hij maakt net een wandeling met zijn jongste zoon en heeft voor de rest van de dag alleen nog wat klusjes in de tuin in zijn agenda staan. “Het ziet ernaar uit dat ik voor het eerst sinds 1994 tijdens de zomer thuis zal zijn", vertelt Vannieuwkerke. “Ik kan nu alleen maar hopen op goed weer.

“Natuurlijk is de hele coronacrisis een vreselijke situatie”, zegt Vannieuwkerke. Toch probeert hij er het positieve van in te zien. “Ik bekijk het als een verplichte oefening in vertragen. Ik ben al twintig jaar constant aan het werk. Af en toe neem je eens een paar weken vrijaf, maar zelfs in zo’n vakantieperiode zijn de dagen waarin je echt je zin kunt doen beperkt. Nu beleef ik de ene lege dag na de andere.”

De sport helemaal loslaten is voorlopig niet aan de orde. Er is nog altijd een waterkans dat de Tour de France wordt gereden. “Ik sluit dat nog niet helemaal uit", zegt Vannieuwkerke. “Zo’n wielerwedstrijd is beter beheersbaar dan een EK voetbal of de Olympische Spelen. De Tour kan volgens mij afgewerkt worden zonder publiek langs de weg. De impact op de beleving is een stuk kleiner dan bij voetbal of atletiek.”

Ook in coronatijden heeft elk nadeel zijn voordeel. “Omdat het EK en de Tour overlapten, konden we slechts één week Vive le vélo vanaf locatie maken. Mocht de Tour alsnog gereden worden, dan trekken we voor de volle drie weken richting Frankrijk. En als de Tour sneuvelt? Dan heb ik nog wat meer tijd om in mijn tuin te werken. Ik woon op een boerderij, hier is altijd wel iets te doen.”

Filip Joos (46): ‘Ik leef op het ritme van het voetbal’

Filip Joos:
Filip Joos: "Zeker 42 van de 52 weekends per jaar worden volledig beheerst door het spelletje."Beeld Franky Verdickt

Normaal zou Filip Joos nu tot over zijn oren in de play-offs van het voetbal zitten. Maar die zijn tot nader order uitgesteld. Ook over de afwikkeling van de Champions League en de Europa League hangt momenteel een dikke mist. Het EK voetbal is dan weer voor volgend jaar.

Voorlopig geen voetbal dus en dat is even wennen. “Sinds mijn negende leef ik op het ritme van het voetbal”, vertelt Joos. “Zeker 42 van de 52 weekends per jaar worden volledig beheerst door het spelletje. Aanvankelijk omdat ik zelf moest gaan voetballen, daarna omdat het mijn job was. Die structuur valt nu weg. Wat voor alle duidelijkheid niet betekent dat ik hier huilend over de grond rol. Het gebrek aan voetbal valt me eerlijk gezegd niet zo zwaar. Ik vind het veel lastiger dat ik op dit moment geen normaal leven kan leiden, met de normale sociale contacten die daarbij horen. Maar dat ik nu even binnen moet blijven is het einde van de wereld niet, er zijn mensen die het veel moeilijker hebben.”

Op zoek gaan naar plaatsen waar de bal wel nog rolt, zoals in Wit-Rusland bijvoorbeeld, doet Joos niet. “Ik heb geen ontwenningsverschijnselen. Bovendien liggen alle competities die de moeite zijn stil. Het is ook niet de eerste keer dat ik een periode zonder voetbal beleef. Ik ben een seizoensarbeider die tussen twee competities door altijd wel een paar voetballoze weken beleeft. Alleen vallen die nu wat vroeger op het jaar en is het nog onduidelijk hoeveel weken we het uiteindelijk zonder voetbal zullen moeten stellen.”

Deze zomer had Joos vrijgehouden met het oog op het EK. Dat kampioenschap wordt nu naar volgend jaar verschoven. Agendaproblemen veroorzaakt dat voorlopig niet. “Ik ben niet de man van de grote plannen”, zegt Joos. “Ik krijg dat EK wel in mijn agenda gepast.” Het on hold zetten van alle voetbalcompetities die naam waardig geeft nu wel plots een zee aan vrijgekomen tijd. Tijd die Joos vooral spendeert aan zijn twee kleine kinderen. “Nu de scholen gesloten zijn, probeer ik met hen toch een minimum aan educatieve activiteiten te ondernemen.”

Maarten Vangramberen (41): ‘Hopelijk nodigen vrienden me uit voor BBQ’s’

Maarten Vangramberen:
Maarten Vangramberen: "Ik ben niet zo goed in stilzitten."Beeld Stefaan Temmerman

Vijftig dagen zou Maarten Vangramberen deze zomer van huis zijn, voor het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. “Eigenlijk zijn voor mij alle zomers behoorlijk druk”, vertelt Vangramberen. “Ik doe sowieso de Tour en meestal volgt daarna wel een EK of een WK atletiek. Mijn vrienden en familie zijn het al gewoon dat ze me in de zomer nooit zien.”

Deze zomer zal dat anders zijn. Vangramberen heeft enkel de Tour in zijn agenda staan, onder zwaar voorbehoud dan nog. Het ziet er dus naar uit dat het sportanker in plaats van niet thuis plots constant thuis zal zijn. “Dat wordt wennen voor iedereen”, zegt hij. “Mijn kameraden bijvoorbeeld doen in de zomer meestal geen moeite om me uit te nodigen voor hun barbecues of feestjes. Ze weten dat ik er toch nooit ben. Hopelijk breken ze deze zomer met die traditie.”

Ook voor de vrouw en kinderen van Vangramberen is het even aanpassen. “We wisten al langer dat ons gezin goed bleef functioneren wanneer ik er niet was. Nu merken we gelukkig dat hetzelfde geldt wanneer ik er wel ben.” Vangramberen had gehoopt om tijdens zijn eerste vrije zomer in jaren nog eens een festival aan te doen. “Maar het ziet ernaar uit dat ook die de coronacrisis niet zullen overleven.”

Het schrappen van de grote sportevenementen betekent niet dat Vangramberen de komende weken met de vingers zal zitten draaien. “Ik blijf in Het journaal het sportnieuws presenteren en ik ben een van de gezichten van Sportweekend. We zijn volop bezig aan het derde seizoen van de Canvas-reeks Wereldrecord, ik lees filmpjes in voor de site van Sporza en ik heb de voorbije dagen al een aantal keer op de radio duiding gegeven bij de sportactualiteit. Ik ben, zoals je merkt, niet zo goed in stilzitten.”

Ondertussen maakt Vangramberen zich op voor wat een heel druk sportnajaar zou kunnen worden. “Als alle organisatoren die nu naar een nieuwe datum zoeken in hun opzet slagen, worden in september elk weekend vijf klassiekers gereden. Daarnaast zijn er het EK atletiek, een paar tennistoernooien en de Tour zou wel eens naar later dit jaar kunnen schuiven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234