Dinsdag 18/02/2020

InterviewVoetbal

Sportief directeur Michael Verschueren beleeft zijn eerste storm bij Anderlecht: 'We gaan geen hele nieuwe ploeg kopen'

Michael Verschueren.Beeld Photo News

Michael Verschueren heeft er niet lang op moeten wachten: zó voelt een crisis op Anderlecht dus aan. Het is misschien wel de grootste ooit, als zijn club voor het eerst in 55 jaar Europees voetbal zou mislopen.

Zijn vader sliep altijd slecht na een rotavond met protesterende fans aan het stadion. Ook Michael Verschueren lag er wakker van. "Maar ik kan het plaatsen. Het is een emotionele reactie van een groep mensen die verliefd zijn op een merk. Zij laten een emotie los die al maanden suddert."

Uw eerste crisis als sportief directeur is misschien de grootste in het bestaan van Anderlecht.

"Qua resultaat moeten we afwachten of het de zwaarste crisis ooit is. Ik hoop van niet. Ons doel om Europees voetbal te halen is niet evident, maar we kunnen er nog geraken. In het team zit meer kwaliteit dan we lieten zien.

"Ik heb verschillende gesprekken gehad met de staf en spelers en er is strijdvaardigheid. Dat is de eerste stap in de heropbouw na de crisis. Nu moeten we dat omzetten naar het veld."

Voorzitter Marc Coucke ontbrak tegen Antwerp door vakantie. Had u intussen contact met hem?

"Hij is teleurgesteld, net als de fans. Coucke staat onder druk. Ik zag hoe de supporters zich massaal tegen hem keerden, volgens mij ten onrechte. Het is niet juist om alles bij een persoon met goede intenties te leggen. En ik zeg: deze moeilijke fase overleeft Anderlecht ook wel. Misschien plukken we volgend jaar wél de vruchten van ons plan."

Vreest u dat het tegen Standard van kwaad naar erger gaat?

"We staan met onze rug tegen de muur, maar ik verwacht een reactie van onze spelers. De crisis heeft lang genoeg geduurd."

Kan het dat de coach nog tijdens de play-offs vertrekt?

"Ik heb geen kristallen bol, maar ik denk niet dat het probleem bij de trainer ligt. De groep steunt hem, zijn keuzes zijn logisch, zijn trainingen zijn goed. Het zou van weinig visie getuigen om telkens van coach te wisselen.

"Kijk, we spraken af dat we het seizoen zouden uitdoen met Rutten en dat we daarna rond de tafel zitten over de toekomst. We gaan ons in de mate van het mogelijke daaraan houden."

Michael Verschueren.Beeld Photo News

Heeft de club zich misgekeken op de kern?

"Ik vind dat een moeilijke vraag. We hadden ook veel blessures. Trebel speelde sinds Nieuwjaar geen drie matchen. Dimata zal volgende week tien minuten invallen, is hij dan fit? Maar dat mag geen excuus zijn, in een normale competitie heb je afwezigen en moet je kern dat opvangen. Daarin schieten we dit jaar tekort."

Is het moeilijker om nieuwe spelers te halen als Anderlecht niet Europees speelt?

"Dat kan een rol spelen. Maar Ajax heeft na de finale van de Europa League ook magere jaren gekend, nu staan ze in de kwartfinale van de Champions League. Wij hebben ook zo'n plan dat kan spelers charmeren. Al geef ik toe dat het voor ons merk niet goed is om Europees voetbal te missen."

Wat zijn de financiële gevolgen zonder Europees voetbal?

"In de prijzenpot van de Europa League loop je tussen 8 à 9 miljoen euro mis. Maar daar moet je bepaalde bedrijfskosten van aftrekken. Het gaat wel altijd over een aantal miljoenen."

Voor de play-offs zei u dat er geen overvloed aan transfers zou komen. Is dat inmiddels veranderd?

"We moeten versterken waar nodig en die moeten passen in ons beleid inzake jeugdwerking. We gaan geen hele nieuwe ploeg kopen. Misschien gaan we wel wat spelers verkopen, zoals jongens die nu al uitgeleend zijn."

Waren er niet te veel wijzigingen in één jaar? Alsof Coucke tabula rasa wilde maken.

"Hij veranderde veel dingen ten goede, zoals de renovatie van het stadion. Hij wil ook een ploeg bouwen, dat lukt wat minder. Maar toen Bart Verhaeghe Club overnam, was het ook een komen en gaan. Bij Standard idem. Het is niet evident om dan ook sportief succes te hebben."

Patrick Orlans van Oostende zei dat Anderlecht dit jaar een uur uitleg moest geven voor de licentiecommissie.

"Ik was daar. Dat was geen uur, wel twintig minuten. Ik ken niet veel clubs die een kapitaalverhoging van 35 miljoen euro doorvoeren, daarover zijn veel vragen gesteld, net als over hoe Anderlecht het zou opvangen als we geen Europees voetbal halen."

Is het 100 procent zeker dat de club haar licentie zal halen?

"Ja, ik heb het dossier zelf verdedigd. Ik zit in de ECA (European Club Association, red.) en ken alle regels: we gaan niet in de problemen komen."

En hoe zit het met de ontslagregeling van Hein Vanhaezebrouck?

"Misschien dat we morgen communiceren als de licentie binnen is."

Zijn kritiek in de media was snoeihard. Zondag was er ook een spandoek in het stadion over FC De Kampioenen.

"Die kritiek stoorde me mateloos. Als een trainer en een club met elkaar in zee gaan, weet je dat er een moment is dat je start en stopt. Vanhaezebrouck brengt nu zijn versie veel te eenzijdig. Als ik het goed begrijp, is elke speler die doorbreekt zijn visie en elke speler die niet doorbreekt of niet goed genoeg is van de entourage. Dat vind ik niet correct."

Krijgt hij finaal geen gelijk, gezien de malaise?

"We zitten in een overname, in een doorstart, in een nieuw verhaal. Vanhaezebrouck was er ook al van vorig jaar, onder het vorige bestuur. Ik ga ervan uit dat zijn kritiek ook daarover gaat. Ik denk dat we nu in een revival zitten van Anderlecht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234