Maandag 05/12/2022

Sportweekend

"Sporten hoort bij mijn job"

Elise Caluwaerts Beeld Faye Pynaert
Elise CaluwaertsBeeld Faye Pynaert

Coloratuursopraan Elise Caluwaerts leidt een boeiend, maar ongestructureerd leven. Toch moet élk optreden, wanneer en waar ter wereld ook, een prestatie van het hoogste niveau zijn. Voor minder kan en wil ze niet gaan. Wat het zingen fysiek en mentaal met haar doet en hoe sport haar helpt, vertelt ze in onze wekelijkse rubriek Sportweekend.

Katrien Depoorter

Al meer dan tien jaar staat Elise Caluwaerts op de planken. Ze begon haar carrière als barokzangeres en groeide uit tot een veelgevraagde soliste. Met de ensembles Collegium Vocale en Muziektheater Transparant reisde ze lang de wereld rond, maar de laatste jaren woont ze weer in ons land. Eind deze maand is ze te zien en te horen in het Mechelse kunstencentrum NONA met Elle est moi und Töte mich, een kameropera over het leven van Romy Schneider.

De foto's van jou in het zwembad doen wat denken aan Romy Schneider in de film La Piscine. Zoek jij naar parallellen tussen jezelf en de personages die je vertolkt?
"Dat gebeurt vanzelf. In elke figuur die ik vertolk, ontwaar ik kenmerken die universeel zijn en die ik herken bij mezelf. Het is een wisselwerking: ik geef het personage vorm, maar gaandeweg geeft dat personage mij ook vorm en ontwikkel ik dezelfde gevoeligheden. In 'Elle est moi und Töte mich' worden drie aspecten van Romy Schneider belicht: de huisvrouw, de perfectioniste en de diva. Ik kreeg de rol van diva, maar herken mezelf ook in de huisvrouw en de perfectioniste. Ik wil ze alle drie zijn, maar die combinatie is moeilijk vol te houden natuurlijk.
"Voor een andere productie in Duitsland kruip ik in de rol van Jenny, een prostituee die mensen verraadt en manipuleert om te kunnen overleven. Het contrast met de kwetsbare Romy is heel groot en dat switchen tussen die twee uitersten maakt het nu wel wat complex, lastig zelfs. Mijn job is dus meer dan zingen, het gaat ook om 'het zijn'."

Is het uitputtend?
"Ja, het doet veel met me op fysiek en emotioneel vlak. Als ik 's avonds een optreden heb, dan leef ik daar een hele dag naartoe. Ik ga door de partituren en geef mezelf tijd om mijn personage te worden. Overdag probeer ik me zo veel mogelijk te ontspannen omdat ik weet dat ik 's avonds blootgesteld zal worden aan stress. Mijn hoofd moet vrij zijn van muizenissen want het publiek verwacht een topprestatie, minder dan dat kan écht niet in de wereld van de opera. Het zingen is ook lichamelijk afmattend en ik word bovendien vaak gecast voor dynamische rollen met dansen en veel bewegen. Ik moet dus wel in vorm zijn en sporten."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Hoe vaak sport je per week?
"Gemiddeld vijf keer, maar nooit langer dan een half uur. Het is niet zo dat ik daar elke dag naar uitkijk. Het hoort gewoon bij mijn job, net zoals ik elke dag drie uren moet zingen. Soms heb ik er helemaal geen zin in na een dag werken, maar toch kan ik mezelf altijd motiveren om dan nog een rondje te lopen. Wanneer ik terug ben, denk ik dan: "check, ik heb het weer gedaan." Dat goed gevoel na het sporten is mij veel waard. Ik sport zonder er veel over na te denken want het maakt me happy. Maar als ik 's avonds een optreden heb, sport ik niet. Harde spieren of spierpijn op het podium zijn nefast. Om optimaal te kunnen zingen moet ik een ontspannen lichaam hebben.

Over Maria Callas werd gezegd dat ze minder goed zong toen ze mager was. Wanneer zing jij het best?
"Als ik veel stress heb, vermager ik en dat voelt niet goed want opera zingen gaat gemakkelijker met een beetje vet op de rug. Je stem reageert op je lichaam en het is geweten dat te gespierd zijn niet goed is voor klassieke zang. Als operazangeres heb je best gewoon een sterk, gezond en flexibel lijf. Ik wil het in een staat kunnen brengen waarin het kan doen wat ik wil en als ik een tijdje niet sport, dan voelt het anders aan. Ik hecht ook belang aan mijn uiterlijk. Het is zeker niet het belangrijkste in de opera, maar het speelt wel mee tijdens de casting, merk ik. Ik kan schaars gekleed op een podium staan en dat werkt in mijn voordeel."

Zie je sport ook als een uitlaatklep?
"Zeker, ik heb het nodig heb om stress en vermoeidheid kwijt te geraken. Soms geef ik 's avonds een optreden en moet ik de ochtend nadien alweer het vliegtuig nemen. Toch kan ik niet met verontschuldigingen aankomen op mijn volgende bestemming, ik moet altijd fris zijn en sport helpt me daarbij. Het is ook mijn remedie tegen het zwarte gat dat onvermijdelijk volgt na elk optreden. Na de adrenalinepiek voel ik altijd een vreemde soort verdriet. Ik ben dat intussen al gewoon (lacht)."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Je loopt en zwemt. Waarom kies je voor individuele sporten?
"In de opera werk ik nauw samen met mensen en gaat het er heel emotioneel aan toe. Ik kan daar soms echt genoeg van hebben en door alleen te gaan sporten, stap ik even uit die wereld. Dan zit ik in mijn cocon en denk ik niet aan het werk. Ik heb ook yoga gedaan maar na een tijdje begon dat te vervelen. Voor groepslessen met iemand die staat te roepen door een microfoontje, pas ik. Dat is echt niets voor mij (lacht). "

Luister je naar muziek als je sport?
"Tijdens het lopen wel. Dan kies ik voor uptempo nummers. Ik ben een hele grote David Bowie fan, zijn muziek maakt me altijd waanzinnig goed gezind. Ook Lady Gaga, M.I.A. en Franse hiphop van bijvoorbeeld Akissa kunnen erbij. En sinds ik in Duitsland werk, ben ik helemaal weg van de Duitse taal. Duitse hiphop kan ik dus ook wel smaken. Maar als ik zwem, hoor ik niets, nada. Dan kom ik helemaal tot rust door die stilte en dat is gewoon zalig."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234