Zaterdag 10/12/2022

Sportweekend

"Sporten heeft niets te maken met hoe je eruit ziet"

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

"Ik sport al van toen ik kind was, maar voor wedstrijden haakte ik vroeger altijd af omdat ik absoluut wou voorkomen dat ik zou eindigen als 'de dikke die het niet aankon'." In onze rubriek Sportweekend vertelt Sabine Peeters hoe ze faalangst de kop indrukte. "Sinds ik de finish van een mini-triatlon bereikte, voel ik me beter dan ooit."

Katrien Depoorter

Sabine Peeters (32) is een veelgevraagd make up & hair artist die werkt achter de schermen van Het Ballet Van Vlaanderen, Marie-Claire, Hampton Bays, Essentiel, Verso... Op haar blog 'Life is like a box of make-up', in haar boek 'Make Up' en op Instagram (@sabinepeeters) toont ze aan dat er meer is dan het klassieke schoonheidsideaal alleen. Sabine zit goed in haar vel en dat dankt ze onder meer aan sport. Elke week tracht ze één keer te fietsen of te wandelen, één keer te zwemmen en één Functional Training te doen.

Waarom al die verschillende sporten?
"Zwemmen is genieten, het brengt me in een aangename flow en doet me stoppen met piekeren. Fietsen en stevig doorwandelen zijn mijn cardio-trainingen. Sinds ik een sportfiets heb, daag ik mezelf vaak uit om in minder dan een uur te rijden naar mijn ouders die drieëntwintig kilometer verder wonen. Met Functional Training ben ik begonnen toen ik bedenker Max Icardi tweeënhalf jaar geleden leerde kennen. Ik was toen een relatiebreuk aan het verwerken en bleef te lang in een dip zitten. Intensieve begeleiding zou mij goed doen, dacht ik."

Wat is Functional Training?
"Dat is een training die je in groep of individueel kunt doen en waarbij je sport om een concreet doel te bereiken. Dat doel bepaal je zelf. Ik wou in 2013 een mini-triatlon doen in minder dan twee uren. Wat Functional Training typeert, is dat je geen spieren maar wel bewegingen traint om je 'core' of het centrum van je lichaam in balans te krijgen. De wekelijkse sessies maken me sterker, leniger en stabieler en brengen me in de juiste houding om mijn andere sporten goed te doen. Het is vergelijkbaar met Pilates."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Met 750 meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer lopen is een mini-triatlon best wel hoog gemikt, toch?
"Dat klopt. Tijdens het verkennende gesprek met Max voelde ik me meteen aanvaard. Hij zou niet de eerste geweest zijn die me meteen met mijn overgewicht confronteerde, maar dat deed hij niet, integendeel, hij stimuleerde mij om mijn lat hoog te leggen. Ik zwem en fiets graag én ik wou een doel waarmee ik kon uitpakken (lacht)."

Drie verschillende disciplines tegelijk trainen is intensief. Hoe deed je dat?
"Idealiter loop, fiets en zwem je één keer per week en geef je je lichaam de andere dagen tijd om te recupereren. Maar doordat het lopen mij minder ligt dan de twee andere sporten, wou ik daar meer voor trainen. Ik sloeg Max' raad in de wind en sportte quasi elke dag. Dat is me duur komen te staan want een maand voor de wedstrijd kreeg ik een borstcyste als gevolg van overmatig trainen en moest ik een kruis zetten over de 'Start to Triathlon' waarvoor ik me had ingeschreven. Toch moest en zou ik een triatlon doen in 2013 en op de laatste wedstrijd van het jaar tekende ik present. Dat het een professionele triatlon was, had ik niet voorzien (lacht)."

Hoe kijk je terug op die dag?
"Ik was verschrikkelijk zenuwachtig toen ik aan de start stond. Het water was ijskoud, het fietsen ging goed en het lopen was zwaar doordat je bij de overschakeling van fietsen naar lopen sowieso in verzuring gaat. De laatste tweehonderd meter liepen mijn papa, broer en Max met me mee. Ik heb er net geen twee uren over gedaan en toch was ik eerst niet tevreden."

Hoezo?
"Ik finishte als laatste en voelde me weer eventjes 'de dikke die het niet aankon'. Je moet weten dat ik sport sinds jaar en dag, maar wedstrijden altijd uit de weg ben gegaan. Op het moment dat het meer werd dan conditioneel trainen, haakte ik af uit angst om te falen."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Daar is nu een einde aan gekomen?
"Zeker. Het sporten en de triatlon hebben mijn zelfvertrouwen opgekrikt en daar pluk ik dagelijks de vruchten van. Vorig jaar moest ik in nauwelijks drie maanden tijd een boek schrijven. Geen sinecure als je weet dat ik full time werk, er kanker bij mijn papa was vastgesteld en mijn beste vriendin net was bevallen van mijn petekind. De 'oude Sabine' zou het schrijven van dat boek simpelweg gestaakt hebben. Maar ik wist dat ik het kon, dat de laatste loodjes het zwaarst zouden wegen en dat ik uiteindelijk zou slagen, net als in de triatlon. Er komt een tweede boek, maar niet in 2015. Dit jaar wil ik weer meer sporten en opnieuw aan de start van een mini-triatlon staan."

Je staat gekend als een voorvechter van een 'positive body image' en pleit voor persoonlijke schoonheid. In hoeverre sport jij voor een mooier uiterlijk?
"Ik ben tevreden met wat ik in de spiegel zie en heb me nog nooit in mijn leven zo goed gevoeld als nu. Ik mag dan wel ronde vormen hebben, toch heb ik dankzij het sporten stevige spieren en nauwelijks cellulitis. Maar ik sport niet om één of ander schoonheidsideaal te bereiken. Ik heb jarenlang gevochten tegen anorexia en sinds ik genezen ben, besef ik wat we ons lichaam kunnen aandoen met onze geest. We moeten daarmee stoppen. Vandaag heb ik ballerina's met prachtig gespierde lijven geschminkt, maar jaloers ben ik niet. Ik laat me wel inspireren door plus size modellen die ook sportief zijn, zoals Stéphanie van den Bergh."

Wat zijn jouw tips voor mensen die jouw verhaal herkennen?
"Ik ben er zeker van dat veel mensen drempelvrees ervaren omdat ze er niet uitzien als een fitness boy of -girl, maar kijk naar mij: je hebt geen ideale maten nodig om te sporten. Heb je faalangst, dan is mijn advies om er niet onbezonnen aan te beginnen. Investeer in intensieve begeleiding tot je het gevoel hebt alleen verder te kunnen. Dat kost wel iets, maar elke euro is goed besteed. En laat vermageren geen doel op zich zijn, maar sport om je fit, gezond en blij te voelen. Dat strakkere lichaam krijg je er dan vanzelf wel bij."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234