Vrijdag 09/12/2022

Kansarmoede

Sport voor kansarme kinderen: school wordt sportclub

 Topatleet Bashir Abdi en Lotte Kriel van de organisatie Sportaround.
Topatleet Bashir Abdi en Lotte Kriel van de organisatie Sportaround. "Ik zie vaak talenten in ons project waarvan ik niet begrijp dat ze niet in een club zitten."Beeld Eric de Mildt

De school een uur langer openhouden om te sporten, zet ook kansarme kinderen in beweging. Het project van topatleet Bashir Abdi en leraar bewegingsleer Bert Misplon laat zo wekelijks 800 kinderen sporten, die daar anders de kans niet toe hebben. "Ik weet hoe het is om als kind niet terecht te kunnen in een sportclub."

Bruno Struys

Onze jeugd zit te veel stil. Het was de conclusie van een internationaal onderzoek waar ook Belgische onderzoeksinstellingen aan mee werkten. Amper 7 procent van de 7- tot 9-jarigen komt aan een uur beweging per dag. Dat percentage daalt nog naarmate ze ouder worden.

De hoeveelheid beweging is bovendien ongelijk verdeeld in de samenleving. Vlaamse kinderen uit arme gezinnen hebben 44 procent minder kans om lid te zijn van een sportclub dan kinderen uit niet-arme gezinnen.

De Gentenaren Bert Misplon en Bashir Abdi, twee jeugdvrienden en trainingsmaatjes, besloten op hoogtestage in Ethiopië iets te doen aan die ongelijkheid.

"We zagen hoe de kinderen zich verveelden en niks om handen hadden", vertelt Misplon vanop het EK veldlopen in Italië. "We kwamen op het idee voor een schooltje waar ze sport zouden combineren met studie. Eenmaal terug in Gent werden we geconfronteerd met de harde realiteit dat ook bij ons veel kinderen geen toegang hebben tot een sportclub."

Praktisch voor ouders

Misplon en Abdi vroegen een tweetal scholen of ze hun turnzaal niet konden gebruiken voor een uurtje naschoolse beweging per week. Het bleek een gigantisch succes. Twee jaar na de start zetten 28 scholen in het Gentse hun deuren open voor de activiteiten van vzw Sportaround.

"Een avond per week kunnen kinderen een uur langer op school blijven om te sporten", zegt Bashir Abdi. "Elke keer introduceren we een andere sport, waarbij het spelplezier vooropstaat. Ook al hebben we een niet-schoolse aanpak, toch is het belangrijk dat we ervoor op scholen terechtkunnen. Dat is niet alleen praktisch voor de ouders, het schept ook vertrouwen."

Het project is in samenwerking met de Brede School, waarbij scholen hun infrastructuur openstellen voor de buurt of voor verenigingen. Alle scholen kunnen meedoen, maar Sportaround werkt vooral in buurten met veel kansarmoede zoals de Brugse Poort, de Muide of het Rabot. Om de juiste kinderen te bereiken, werken ze samen met brugfiguren.

"Zij weten welke kinderen het meest nood hebben aan beweging", zegt Misplon. "Vaak is het niet alleen een gevolg van een gebrek aan geld, maar ook gebrek aan plaats in sportclubs in Gent. Degenen die het laatst op de hoogte zijn van de inschrijvingen, komen op de wachtlijst. Helaas zijn dat vaak kansarme gezinnen."

Bashir Abdi is het uithangbord van de organisatie. De Belgisch kampioen veldlopen van 2012 vertegenwoordigde ons land deze zomer op de Olympische Spelen in Rio. Maar wat meer is, Abdi kent de obstakels die kansarme kinderen moeten overwinnen.

Hij was 13 jaar toen hij vanuit een vluchtelingenkamp in Somalië naar België kwam. Abdi voetbalde graag, maar een knieblessure maakte dat hij aan atletiek begon. Zijn techniek en lenigheid was zo slecht dat hij werd uitgelachen. Aan één talent had Abdi geen gebrek en dat was doorzettingsvermogen.

"In mijn eerste wedstrijd eindigde ik voorlaatste. Wist ik veel dat je moest opwarmen voor je aan de start komt van een veldloop", vertelt Abdi. "Toch vond ik de moed om te herbeginnen. 2008 was het jaar waarin Tia Hellebaut goud haalde op de Spelen. Even later liep ik in een voetbaltruitje van David Beckham naar mijn eerste bronzen medaille.

"Financieel was het niet altijd gemakkelijk en dan zijn er nog de vooroordelen. Dat je niet gedisciplineerd bent bijvoorbeeld, en niet op tijd kunt komen. Ik zie vaak talenten in ons project waarvan ik niet begrijp dat ze niet in een club zitten. Tot ze over hun negatieve ervaringen vertellen, bijvoorbeeld omdat hun naam Arabisch klinkt. Die uitsluiting is nu toch meer aanwezig dan toen ik begon."

Beter studeren

Volgens Misplon is het niet de bedoeling om van alle kinderen topsporters zoals Abdi te maken, maar wel om de positieve effecten van sport voor iedereen bereikbaar te maken. Dat gaat verder dan de strijd tegen obesitas.

"Onderzoek bewijst dat kinderen rustiger zijn in de les, als ze weten dat ze daarna hun energie kwijt kunnen. Door bepaalde stoffen die vrijkomen in de hersenen, kunnen ze bovendien beter studeren. En dankzij sport krijgen ze ook mee dat ze bepaalde regels moeten respecteren en zo samen een doel kunnen bereiken. Voor sommige kinderen is het belangrijk om dat ook na schooltijd te herhalen."

Het project draait voorlopig op vrijwilligers, maar een stadssubsidie van 45.000 euro maakt het mogelijk om binnenkort iemand in dienst te nemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234