Woensdag 08/12/2021

Gezondheid

Sport Vlaming meer dan ooit? “De vraag is of we de bewegingsnorm halen”

Volgens cijfers beweegt de Vlaming meer dan ooit.  Beeld Getty Images
Volgens cijfers beweegt de Vlaming meer dan ooit.Beeld Getty Images

Nog nooit eerder is er zoveel gesport in Vlaanderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van sportsocioloog Jeroen Scheerder (KU Leuven). Twee op de drie Vlamingen geven zo aan dat ze meerdere keren per maand bewegen. Toch roept het onderzoek ook vragen op.

“Het is eigenlijk nog nooit zo goed geweest", zegt professor Scheerder over het onderzoek, dat bestudeert hoe vaak de Vlaming aan het sporten gaat. “Alle groepen gaan erop vooruit, maar vooral bij de senioren is de stijging opmerkelijk. 34 procent van de 75-plussers zegt dat ze meermaals per maand aan sport doet. Vijftien jaar geleden lag dat cijfer nog lager dan tien procent.”

Volgens de nieuwste Vlaamse sportparticipatiecijfers, die jaarlijks bij 1.500 volwassenen peilen naar hoe vaak ze bewegen, staan alle indicatoren dus op groen. Vlamingen zijn nog nooit zo goed bezig geweest, als het op sport aankomt. Uit het onderzoek blijkt dat 62,6 procent van de volwassenen meerdere keren per maand hun sportschoenen aantrekt. Terwijl dat vijf jaar geleden nog om minder dan de helft ging.

Groepen

Er zijn natuurlijk ook nog volwassen die niet sporten, maar die groep verkleint. Nog iets meer dan een op de vier volwassenen geeft nu aan dat ze niets van beweging hebben, maar vijftien jaar geleden deed de helft van de bevraagden nooit aan sport. “Maar hoewel iedereen het dus inderdaad beter doet", zegt Scheerder, “zijn de verschillen tussen de groepen wel nog groot. Mannen, hoogopgeleiden en jongeren doen traditioneel meer aan sport en dat zien we ook nu weer terug.”

De meest beoefende sporten zijn volgens de top 5 allemaal sporten die vrij toegankelijk zijn en die je ook alleen kan doen. Fietsen is in Vlaanderen het populairst, gevolgd door wandelen, lopen, fitness en zwemmen. “In de top 10 zie je ook yoga opduiken”, zegt Scheerder. “Het zegt toch iets over onze maatschappij dat veel mensen op zoek zijn naar iets wat ontspanning en beweging combineert.”

Wat ook nog iets zegt, is dat sport dus in de bevraging heel ruim wordt geïnterpreteerd. Niet enkel de erg intensieve fysieke activiteiten zijn van tel, maar ook wat je onder de brede noemer van ‘bewegen’ kan verstaan. “Het gaat de laatste jaren inderdaad minder over sport en meer over bewegen”, zegt David Nassen, directeur van het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid. Hij bekijkt de resultaten van het onderzoek vooral vanuit zijn eigen veld: hoe gemeenten en andere ‘sportaanbieders’ de sportende Vlaming kunnen ondersteunen.

“Je ziet dat er de laatste jaren veel gedaan wordt om de publieke ruimte beweegvriendelijker te maken”, zegt hij. “Ik denk dan aan looptrajecten die in steden worden uitgestippeld en er is natuurlijk ook het succes van de Finse pistes (die aangelegd worden met boomschors of houtsnippers, zodat lopers op een zachtere ondergrond kunnen lopen, YV).

“Maar ook is er de laatste jaren vanuit de overheid en vanuit clubs ook heel doelgroepgericht gewerkt om mensen aan het sporten te krijgen. Er zijn nu bijvoorbeeld speciale projecten voor meisjes uit kansengroepen, maar ook om jonge tieners na school te laten sporten. Vaak is dat toch nog een uitdaging.”

Bewegingsnorm

Ook al klinkt het dus heel mooi dat er in Vlaanderen steeds meer gesport wordt, is er dus duidelijk nog wat werk aan de winkel om iedereen mee te krijgen. Omdat de bevraging ook heel breed gaat, wil Jan Seghers (KU Leuven), die ook betrokken was bij de survey, toch een aantal nuances aanbrengen.

“De vraag is eigenlijk nog steeds of volwassenen wel de bewegingsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO halen”, zegt hij. “Die ligt voor volwassenen op wekelijks 150 minuten matig intensief bewegen, dat is bijvoorbeeld wandelen. Of 75 minuten intensief bewegen - lopen.”

Hoewel twee op de drie Vlamingen dus zeggen dat ze verschillende keren per maand aan sport doen, weten we nog niet of ze ook de WHO-norm halen, die de hoeveelheid sport per week bepaalt. “Dat zijn analyses die we nu gaan uitvoeren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234