Vrijdag 09/12/2022

Sport op tv ontspant me

Geboren op 22 november 1971

1989- 1994: studeert Germaanse filologie aan de KU Leuven en een aanvullende opleiding bedrijfseconomie aan de HUB

1994-1997: werkt als bedrijfsjournalist voor Roularta

1997: begint als journalist op de redactie economie & financiën van De Standaard

2002: verhuist naar de Wetstraatredactie van De Standaard. Sinds dit voorjaar was ze er chef-Wetstraat

1 september 2011: begint als hoofdredactrice van De Tijd

Hoe bent u in de media terechtgekomen?

"Toen ik Germaanse ging studeren, was dat al met het idee om journalist te worden. In de praktijk ben ik er in gerold door te freelancen voor Het Volk als studentenmedewerker.Na mijn studies begon ik als copywriter-bedrijfsjournalist bij Roularta en maakte ik er bedrijfsbladen voor banken en grote bedrijven. Het kriebelde al snel, omdat dat geen echte journalistiek was. Ik wou mijn eigen kritische stukken schrijven. Het heeft wel de interesse voor economie bij mij losgeweekt."

Welke kranten en tijdschriften werden bij u thuis gelezen?

"Naar goede West-Vlaamse traditie De Weekbode en Knack. Als krant lazen we Het Nieuwsblad. Veel later werd dat De Standaard."

Welke leest u nu?

"Ik screen alle binnenlandse en veel internationale kranten, vooral zakenkranten. De Financial Times Deutschland, die ik boeiender opgemaakt vind dan het Britse moederblad, Il Sole 24 Ore, Les Echos... En ook The Economist, een blad dat ik al lang lees. Een blad met een uitstekende schrijfstijl, dat breder kijkt dan het puur economische. Zij kunnen met hun covers en cartoons iets complex ook heel helder en pakkend neerzetten. Als je hun covers van de laatste tien jaar zou nemen, krijg je volgens mij het beste overzicht van hoe de wereld veranderd is."

Wat zijn uw favoriete radio- en tv-programma's?

"Ik kijk uit naar de Eén-reeks Het goddelijke monster ennaar de slow television die De Raconteurs voorbereiden voor Canvas. De Ochtend op Radio 1 vind ik oké als Lisbeth Imbo of Gilles De Coster presenteren. De beste ontspanning is voor mij sport bekijken: koers, tennis, atletiek, voetbal ook.

Welk medium raadpleegt u 's morgens als eerste?

"Twitter. Als je de juiste mensen volgt, zie je op vijf minuten wat er in de wereld gebeurt. Heel handig. Als je bepaalde bloggers volgt, zoals bijvoorbeeld Fareed Zakaria van CNN en Newsweek, lijkt het ook precies alsof je er bij bent. En de meteotweets van Didier Reynders zal ik maar niet vermelden."

Wat is uw mooiste herinnering in de media?

"Voor De Standaard heb ik een tiental jaar geleden de reeks 'De Kroonprinsen' gemaakt, waarin we op zoek gingen naar de nieuwe generatie captains of industry. Daar hebben we mooie familieverhalen uit gepuurd, die toonden dat economie geen dorre materie is. Ook de reeks 'De zestien is voor u', waarin Steven Samyn, Wouter Verschelden, Bart Brinckman en ik de politieke crisis in 2007 dag na volgden, is een hoogtepunt. Toen heb ik ook geleerd dat je als journalist de impact van iets soms pas twee maanden later kunt zien."

En de slechtste?

"Het rondjes draaien in de Wetstraat. Als je voor de honderdste keer een artikel schrijft over de bilaterale gesprekken, heb je daar geen zak meer aan. Als je van het kastje naar de muur wordt gestuurd met antwoorden over 'gesprekken over de methode' terwijl in realiteit niets gebeurde, vraag je je af of je je tijd niet verdoet in de navel van de Wetstraat, terwijl de wereld in brand staat. Al besef ik ook dat dit op de lange termijn een scharnierpunt voor België is, dat je op de eerste rij meemaakt. Beu ben ik de politiek an sich dus niet."

Wie bewondert u in de media?

"Journalisten die erin slagen om nieuws boven te spitten, wroeters die niet tevreden zijn met agendajournalistiek. De dossiers van bijvoorbeeld Frank De Moor vroeger in Knack, of wat Lars Bové nu doet in De Tijd. Ook de Nederlandse journalist Joris Luyendijk bewonder ik, omdat hij ons heeft doen nadenken over ons vak. Die gezonde vorm van zelfkritiek mis ik hier. En daarnaast ook de makers van The Economist, maar die ondertekenen hun artikels niet."

Wat is de grootste uitdaging in je nieuwe job?

"De Tijd loopt voorop in de digitale omslag. Nieuws zetten we meteen op de site en houden we niet achter voor de krant. De geesten zijn op dat vlak ver gevorderd. Dat betekent ook dat we die nieuwsverhalen met een andere insteek in de krant moeten krijgen. Daar gaan we hard op werken. Als we volgend jaar overschakelen op het kleinere berlinerformaat, moet dat meer zijn dan alleen maar een andere vorm. Tegelijk moeten we er blijven voor zorgen dat we meer zijn dan de bijbel van de beleggers. We moeten een bredere groep mensen prikkelen met onze krant." (JDB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234