Maandag 29/11/2021

'Sport moet op de kaart blijven'

Vlaamse Sportfederatie heeft wensenlijstje voor politiek

Brussel

Eigen berichtgeving

Voor het eerst in het bestaan van de georganiseerde sportsector anticipeert die op aanstaande verkiezingen door met een aantal verzuchtingen naar de partijen te trekken. Wat blijkt? Alle politieke partijen zijn het eens met elf verzuchtingen van de VSF, de Vlaamse Sportfederatie die de Vlaamse liga's overkoepelt. Op een aantal details na - op elf stellingen antwoordden de zeven partijen slechts twee keer 'oneens' - is iedereen het roerend met elkaar eens: sport verdient beter.

Nóg beter, om precies te zijn. "De voorbije legislatuur is de eerste die echt goed werk leverde voor de sport", concludeert VSF-voorzitter Dirk Van Esser. Voor een stemadvies moeten we echter niet bij de VSF zijn. "Wij zijn een apolitieke organisatie, maar als u de brochure leest (ook op www.vsf.be), zult u merken dat sommige partijen weliswaar 'eens' antwoorden maar uit hun uitleg blijkt soms dat ze het niet eens zijn."

De elf stellingen waren stuk voor stuk open deuren die werden ingetrapt. Geen weldenkend mens die tegen meer ondersteuning voor sport kan zijn, of tegen minder bekende sporten op tv, of een verbetering van het sportaanbod. De meest opvallende conclusie van de rondvraag van de VSF was het besef van de politieke families dat via sport kiezers kunnen worden geworven. Alle partijen willen meer geld voor de sport. Dat is beloofd door de huidige regering.

De VSF profiteerde van de gelegenheid om ook de eigen verzuchtingen mee te geven. Dirk Van Esser gaf toe dat hij tevreden is over het gevoerde beleid, maar wees erop dat de VSF bijkomende federale middelen voor topsport via de gemeenschappen wil. Een ander heikel punt betreft de oude Vlaamse discussie of het geld voor de breedtesport via Bloso naar de bonden en zo bij de clubs moet terechtkomen of eerder via de gemeenten, een oude eis van de VVSG, belangengroepering die de gemeenten en steden groepeert. "Sportbeleid is een zaak van de privé, van de clubs", stelt de VSF. "Sportinfrastructuur en in mindere mate misschien promotie zijn een taak voor de gemeenten."

(HV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234