Dinsdag 06/12/2022

Sport: een sterk maatschappelijk medicijn

Geert Noels is econoom bij vermogensbeheerder en financieel-economisch adviesbureau Econopolis.

Kristien Hemmerechts schreef een week geleden een opiniebijdrage in De Standaard dat al die topsport niet zo echt hoefde. Zeker niet in tijden van besparingen: het is duur en onnodig was de boodschap, weg ermee. Alleen hoogspringen kon er wel door, want dat had iets van kunst. Niemand stond op om (top)sport te verdedigen met de pen, gelukkig waren er afgelopen weekend Greg en Charline om dit recht te zetten. Maar om veel meer redenen dan u denkt.

Greg Van Avermaet wint goud op de Olympische Spelen van Rio. Fantastisch! "Als je wint heb je vrienden, rijen dik échte vrienden" zongen Herman Brood en Henny Vrienten in de eighties. Maar voor Greg ging de weg naar goud niet over rozen. Tegenslagen, twijfels, dopingvrijspraak, te veel tweede plaatsen, valpartijen, teamfrustraties... een renner moet heel wat tegenwind overwinnen, en dat maakt hem sterker of breekt hem. Greg werd er elk jaar sterker van.

Charline Van Snick werd terecht bijna zekere medaillekansen toegemeten. Haar grote verdriet bij de snelle nederlaag was intens. Vier jaar alles opofferen om in enkele minuten in de diepe leegte te vallen. Waar ze nog enkele uren tevoren werd opgehemeld, was ze nu eenzaam in de hel van de nederlaag. Weinig steun, weinig aandacht. Greg in de hemel, Charline in de hel, vandaag had het net zo goed het omgekeerde kunnen zijn.

Het zijn echter afspiegelingen van hoe het er in het leven aan toe gaat. Als je in carrière of studie hoogtepunten bereikt heb je 'rijen dik échte vrienden', maar als het tegenzit sta je heel alleen. Het leven telt helaas meer nederlagen dan successen, en net om die reden moeten we sport en topsport aanmoedigen.

Als we meer sportcultuur in dit land nodig hebben, dan is het omdat het onze jeugd weerbaarder maakt. Je leert winnen, en die vreugde delen met je team. Maar je leert vooral omgaan met verliezen, met grenzen verleggen, met bewondering maar ook met jaloezie. Sport maakt de jeugd mentaal sterker, leert hen relativeren en dromen van nieuwe doelen en projecten. Het versterkt op een natuurlijke manier hun geestelijke gezondheid, iets waar onze jeugd zoveel nood aan heeft.

Topsport is daarbij een inspirator en motivator. Kim en Justine hebben honderden kinderen geïnspireerd om de tennisraket vast te nemen. Vincent Kompany en Eden Hazard of Kevin De Bruyne inspireren een nieuwe generatie voetballertjes. Tia en de andere Kim straalden hun positieve energie af op nieuwe jonge atleten. Maar topsport straalt ook af op de gehele maatschappij: we voelen ons goed als onze helden scoren, we leven graag met ze mee. We voelen hun vreugde, en hebben ook verdriet als het niet lukt. Het versterkt het gemeenschapsgevoel, het brengt mensen samen, los van het overtrokken nationalisme dat er ook bij komt zien.

België is een 'onderlandia' in topsport, zoals Hans Vandeweghe in deze krant onlangs schreef. België scoort ook internationaal slecht in geestelijke gezondheid, met bijvoorbeeld een verontrustend hoog aantal zelfdodingen, vooral bij de jeugd. We zijn mentaal zwak, en grijpen massaal naar pillen. Ik zet expliciet beide naast elkaar. Sport is een natuurlijk antidepressivum, maar het is veel meer: het kan kinderen van minderbedeelde bevolkingsgroepen kansen bieden, en de verzuring tegengaan in steden.

Sport is een spiegel van de maatschappij. Topsport heeft dus ook ontsporingen - doping, matchfixing, blessures - die veel aandacht krijgen. We moeten die excessen bekampen, maar het kind niet met het badwater wegsmijten.

Laten we dus met volle teugen genieten van Gregs gouden glorie, het zal honderden jongeren inspireren en aanmoedigen om hun droom na te jagen. Maar laat ons Charline ook een hart onder de riem steken. De talrijke bobo's in Rio kunnen tonen dat ze geen succesparasieten zijn, maar een steun voor de atleten wanneer ze het echt nodig hebben.

Sport is dus zoals cultuur: als we alleen naar de kosten kijken, vergeten we de maatschappelijke baten. Die zijn voor beide erg gelijklopend. En net zoals cultuur kan sport soms een kunst worden: anders zou het zoveel mensen niet kunnen ontroeren, inspireren en gelukkig maken. Dat is topsport. We steunen kunst, zelfs als we het niet begrijpen. Vooral kunstenaars zouden dus sport en topsport moeten verdedigen, zelfs als ze het niet altijd begrijpen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234