Dinsdag 27/07/2021

Update

Spoorvakbonden naar achterban met voorstellen: hinder houdt aan tot en met dinsdag

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De directie van de NMBS is bereid om de maatregel van de kredietdagen in te trekken, maar stelt daar wel voorwaarden tegenover. Die voorwaarden leggen de spoorbonden maandag voor aan hun achterban. "De staking gaat intussen voort", was Michel Abdissi van de Franstalige socialistische spoorbond vanavond stellig. Dat zou betekenen dat er zeker tot en met dinsdag treinverstoringen zouden zijn. Dinsdag is er immers een actiedag bij de openbare diensten. De NMBS waarschuwt haar reizigers alvast om ook tijdens het weekend rekening te houden met verstoord verkeer.

Concreet zou het spoorpersoneel akkoord moeten gaan om 15 november (Koningsdag) te schrappen als extra wettelijke feestdag, aldus Abdissi na afloop van een vergadering tussen spoordirectie en bonden. Daarnaast moeten de werknemers ermee akkoord gaan dat één kredietdag wordt geschrapt per 18 dagen afwezigheid wegens ziekte. Tijdens hun vakantiedagen daarentegen blijven de werknemers wel zoals voorheen kredietdagen opbouwen, hetgeen een versoepeling is tegenover de eerdere omzendbrief, bevestigt ook werkgever HR Rail.

De vakbondsman keert niet echt tevreden terug. "Ik had verwacht dat de directie de nota van de kredietdagen zou intrekken, zodat we opnieuw vanaf nul zouden kunnen onderhandelen over productieverhogende maatregelen", zei Abdissi. De staking gaat volgens hem zeker tot maandag voort.

Bij de andere bonden was de toon gematigder. "Er is een tegemoetkoming van de directie. Ze heeft een aantal zaken minder streng gemaakt", aldus Ludo Sempels van de Vlaamse vleugel van de socialistische vakbond. ACV'er Luc Piens spreekt niet in termen van het verdedigen van de voorstellen. "We zullen beginnen met ze voor te leggen", zegt Piens.

Zowel Sempels als Piens benadrukte nogmaals dat zij nooit opgeroepen hebben tot staking. Ze laten dan ook in het midden wat het personeel gaat doen nu er een tekst op tafel ligt, maar er zal in elk geval ook geen oproep zijn om niét langer te staken.

Michel Abdissi (CGSP-ACOD) en Luc Piens (CSC-ACV). Beeld Photo News
Michel Abdissi (CGSP-ACOD) en Luc Piens (CSC-ACV).Beeld Photo News

Dinsdag actiedag

Het lijkt er dus sterk op dat het treinverkeer ook dit weekend, en maandag, nog ernstig verstoord zal zijn. Bovendien is er dinsdag de actiedag van de openbare diensten. Bij het spoor werd een stakingsaanzegging ingediend om de werknemers die dan willen gaan betogen, te dekken.

Maandag rond 14.30 uur maken de bonden het resultaat van hun terugkoppeling aan de achterban over aan de spoordirectie. Bij HR Rail zegt woordvoerster Kim Buggenhout dat het gesprek constructief verliep, maar dat "bij gebrek aan een mandaat bij de vakbonden het overleg zal worden voortgezet na raadpleging van hun instanties".

De Franstalige spoorbonden riepen woensdag op tot een staking bij het spoor, uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Die recuperatiedagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

"Hinder kan overal voelbaar zijn"

De NMBS waarschuwt haar reizigers om ook tijdens het weekend rekening te houden met verstoord verkeer als gevolg van de aanhoudende stakingsactie. "Het is onmogelijk om de exacte impact en de plaats van de stakingsacties te voorspellen. Die kan opnieuw regionaal verschillen, maar omdat sommige treinen het hele land doorkruisen kan de hinder overal voelbaar zijn", luidt het in een mededeling.

"De NMBS zal alles in het werk stellen om het treinverkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen en de eventuele hinder zo veel mogelijk te beperken", klinkt het. Reizigers wordt aangeraden om alle informatiekanalen van de NMBS in te gaten te houden. Dat kan via de website www.detrein.be, de Twitter- en Facebookaccounts en de aankondigingen in de stations.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Tijdens spits reed minder dan 60 procent van treinen in Vlaanderen

Tijdens de avondspits was er vandaag, net zoals gisteren weer heel wat hinder op het spoor. "Op de belangrijkste lijnen in Vlaanderen reed minder dan 60 procent van de treinen, terwijl in Wallonië zo goed als geen trein reed", zegt Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. "De hinder zal voor de rest van de dag vergelijkbaar zijn."

Ook dit weekend verwacht Infrabel dat de hinder zal aanhouden. "De vakbondsacties worden voortgezet, dus vermoedelijk is er dan hetzelfde scenario als gisterne en vandaag", zegt Baeken. "Het verschil is wel dat er in het weekend sowieso minder treinen rijden, maar proportioneel zal er waarschijnlijk evenveel hinder zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234