Vrijdag 14/05/2021

Spoorstaking

Spoorstaking voorlopig van de baan

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Spoorbonden CGSP Cheminots en ACOD Spoor laten weten dat ze voorlopig geen beroep zullen doen op de stakingsaanzegging die aangevraagd werd. Dit om het overleg met de directie "nog een laatste kans te geven". De stakingsdreiging wordt met minstens een week uitgesteld.

Er wordt een nieuwe reeks voorstellen overgemaakt aan de spoordirecties, waarover in de loop van volgende week overlegd moet worden, zo is vernomen bij Michel Abdissi, van de Franstalige vleugel van de vakbond. De stakingsdreiging wordt met minstens een week uitgesteld.

"We reiken een laatste keer de hand. We hopen dat deze stap geapprecieerd wordt", zo zegt Abdissi na afloop van een meer dan twee uur durende bijeenkomst van het nationaal uitvoerend bureau van de vakbond.

"We geven het overleg een laatste kans. We doen een nieuwe reeks voorstellen, waarover in de loop van volgende week onderhandeld wordt", zo klinkt het nog. Tot dan roept de vakbond zijn leden op om aan het werk te blijven. Vóór zondagavond 19 juni zal er dus niet worden gestaakt.

Eerder had de Franstalige vleugel van de bond wel een stakingsaanzegging ingediend die nog loopt tot en met zondag 26 juni, waardoor het niet uitgesloten is dat binnen twee weken nog tot een syndicale actie wordt overgegaan.

"Volgende week vrijdag is het eindpunt", zegt Abdissi. Hij wil niet gezegd hebben dat het zeker tot een staking komt wanneer de deadline niet wordt gehaald. "Ik hoop vooral dat er tegen dan een akkoord is", zo klinkt het diplomatisch.

"Er wordt in elk geval vooruitgang geboekt in het dossier", zegt Ludo Sempels van de Nederlandstalige vleugel van ACOD. "Er is een opening gecreëerd die ons moet toelaten om tegen eind volgende week een oplossing te vinden."

Verrassend

ACOD gaat zijn beslissing om voorlopig niet te staken deze middag officieel overmaken tijdens het eerder al geplande overleg met de directies van NMBS, Infrabel en HR Rail (de juridische werkgever van het spoorpersoneel). Mogelijk zal dan ook duidelijk worden gemaakt wanneer er exact voort zal worden onderhandeld.

De beslissing van ACOD om voorlopig nog niet tot een staking over te gaan, is enigszins verrassend. Gisteren leek een staking nog zo goed als onafwendbaar, nadat een bijeenkomst tussen de directies en de bonden volgens die laatsten op een 'ontgoocheling' was uitgedraaid.

De vakbonden hadden daar ingestemd met een aangepaste regeling over de kredietdagen, maar waren niet opgezet met het feit dat de directies niet instemden met het moratorium voor productiviteitsverhogende maatregelen voor het personeel tot begin 2019.

Voor de christelijke bond ACV vormt het moratorium het grootste struikelblok, zegt Luc Piens. "We hebben ons standpunt daarover opnieuw naar voren gebracht", aldus Piens, die stelt dat er evenwel geen garanties zijn dat de directie daarop zal toegeven. "Maar dan moeten we bekijken of er andere maatregelen mogelijk zijn. We bekijken hoe we daaruit komen."

Het volgende overleg tussen de bonden en de directies vindt wellicht maandagnamiddag om 15 uur plaats. Ook dinsdagmorgen om 8 uur en donderdagmorgen om 10 uur is nog overleg voorzien.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

"Goed nieuws voor reizigers dat staking is afgeblazen"

De spoordirecties reageren tevreden op het nieuws dat er komende week nog niet gestaakt zal worden op het spoor. "Dat is zeer goed nieuws voor de reizigers", zo klinkt het.

Ook HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, is tevreden dat het overleg wordt voortgezet. "Volgende week zetten we echt alles op alles. We hopen dat we er dan wel uit zullen raken", aldus woordvoerster Kim Buggenhout.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234