Woensdag 28/10/2020

Spoorstaking gaat vierde dag in, maar enthousiasme neemt af

Parijs l Bij het Franse spoor staakte gisteren nog 32,2 procent van de werknemers, tegen 42,8 procent donderdag en 61,5 procent woensdag, op de eerste dag van de staking.

Op de algemene vergaderingen van de diverse vakbonden, gisterochtend, is echter besloten met de staking door te gaan tot de regering concreter wordt over haar voorstellen tot driepartijenoverleg.

Daarbij zouden staat, werkgevers en werknemers per overheidsbedrijf (de spoormaatschappij SNCF, het Parijse verkeersbedrijf RATP, elektriciteitsreus EDF en gasgigant GDF) om de tafel gaan zitten om een regeling uit te werken ter aanpassing van het bijzondere pensioenregime dat daar nog steeds geldt.

Onder dat regime moeten veel werknemers die op de een of andere manier een fysiek hardere functie uitoefenen minder lang werken dan collega's die hetzelfde werk doen in de privésector. Op de keper beschouwd halen de arbeiders in de overheidssectoren echter een lager pensioen dan de anderen, zo argumenteren zij.

Het treinverkeer bleef ook gisteren nog flink verstoord. Van de 700 hst-verbindingen die op normale dagen verzekerd worden, gingen er gisteren slechts 250 door. Het regionale treinverkeer, met de TER-treinen, bleef beperkt tot één op de twee treinen. In Île de France, het grootstadsgebied rond Parijs, reden per uur twee tot vier RER's, voorstadstreinen.

Gistermiddag ontving president Sarkozy opnieuw de directie van de door de staking getroffen bedrijven. Eerder op de dag had het Elysée ook eerste minister François Fillon, minister van Arbeid Xavier Bertrand en staatssecretaris voor Vervoer Dominique Bussereau ontvangen.

Alleen de bonden bleven gisteren wachten op nieuws van de regering. Terwijl die laatste eist dat het werk hervat wordt voor er van onderhandelingen sprake kan zijn, eisen de bonden dat de onderhandelingen beginnen voor de staking beëindigd kan worden.

Gisterochtend vond overigens een incident plaats net buiten het station Parijse Saint-Lazare, vanwaaruit de regio Normandië bediend wordt. Een passagierstrein die het station had moeten verlaten, werd daar door een stakingspost toe verhinderd. De stakers gebruikten daarbij voetzoekers en rookbommen. Volgens onderdirecteur-generaal van de SNCF Guillaume Pepy betrof het een "schandalige en absoluut onaanvaardbare actie". (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234