Dinsdag 27/07/2021

NMBS

Spoorstaking dreigt tijdens Pukkelpop: kleine bond OVS dient aanzegging in voor 17 augustus

null Beeld Dieter Telemans
Beeld Dieter Telemans

De kleinere spoorbond OVS heeft een stakingsaanzegging ingediend voor zaterdag 17 augustus, wanneer ook muziekfestival Pukkelpop plaatsvindt. De andere bonden zien het met lede ogen aan.

De onafhankelijke vakbond voor spoorwegpersoneel (OVS), die eerder al staakte op 27 juli, gaat in het verweer tegen de verlofregeling bij de NMBS. Door personeelstekort is het niet evident om zomaar vakantie te nemen als treinbegeleider. “Het gebeurt nog altijd dat medewerkers een dag voordien hun verlof ingetrokken zien worden en hun reis moeten annuleren”, zegt algemeen secretaris Joachim Permentier.

De staking staat gepland voor 17 augustus, de voorlaatste dag van Pukkelpop, en heel wat muziekliefhebbers nemen de trein naar Kiewit. “Natuurlijk hebben we begrip voor de verzuchtingen van het personeel”, zegt Peter Thoelen van reizigersorganisatie TreinTramBus. “Maar deze acties worden gevoerd op de rug van reizigers die vaak geen alternatief hebben. Veel jongeren hebben geen andere keuze dan de trein.”

“Door de minimale dienstverlening zal de miserie beperkt blijven”, sust Permentier. Bij de staking eind vorige maand reden drie op de vijf treinen. “En een staking levert op gelijk welke dag hinder op”, zegt hij.

De grotere vakbonden doen niet mee. “We zijn verbaasd over de stakingsaanzegging”, zegt Luc Piens van ACV Transcom. “We zijn nog volop in overleg met de directie en die heeft al toezeggingen gedaan.” Zo werd afgesproken dat op één dag 15 procent van het effectieve personeel vakantie zal kunnen nemen. Onvoldoende voor OVS, onder meer omdat de maatregel geleidelijk aan wordt ingevoerd en pas tegen volgende zomer helemaal van kracht zal zijn.

Het overleg focust nu op extra aanwervingen. Ook dat moet druk op het vakantierooster wegnemen. De andere bonden willen de gesprekken alle kansen geven. “Door het werk neer te leggen kom je niet dichter bij een oplossing”, zegt Piens. Ludo Sempels van de grootste treinvakbond ACOD: “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, wij praten verder.”

Misnoegd

De andere bonden weigeren de stakingsaanzegging van OVS openlijk te veroordelen, maar waren in het verleden wel vaker misnoegd over de actie-ijver van de kleinere syndicale broertjes, zoals het OVS of ASTB, dat vooral treinbestuurders onder zijn leden telt. Omdat zij al te snel naar het stakingswapen grijpen, raakt het afgebot. Het bestendigt het beeld van spoorbonden die zich onredelijk opstellen en doet de steun bij de publieke opinie afkalven. Zeker toen ASTB in de zomer van 2015 aankondigde zeven zaterdagen te gaan staken, was de maat vol.

De regering had in het najaar van 2016 nochtans de macht van de kleinere, niet erkende vakbonden beknot. Elke staking die zij organiseerden zou worden beschouwd als ‘wilde staking’, wie deelnam kon een boete krijgen. OVS trok naar het grondwettelijk hof en kreeg gelijk. Sindsdien zijn stakingen weer toegelaten en mogen de kleine bonden ook deelnemen aan de sociale verkiezingen.

Traditioneel komen heel wat festivalgangers met de trein naar Pukkelpop. Beeld BELGA
Traditioneel komen heel wat festivalgangers met de trein naar Pukkelpop.Beeld BELGA

Alleen, voor belangrijk sociaal overleg worden ze officieel nog steeds niet uitgenodigd. “Het klopt dat wij meer voor een strijdsyndicalisme staan”, zegt Permentier. “De omstandigheden dwingen ons hiertoe. Zeker nu de NMBS steeds meer onder druk komt te staan.”

Volgende week, allicht op 13 augustus, staat een verzoeningsvergadering tussen OVS en de directie gepland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234