Vrijdag 23/04/2021

nmbs

Spoorstaking 6-7 januari nog op tafel, vakbonden vragen verduidelijking

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De vakbonden hebben vandaag geen beslissing genomen over het al dan niet plaatsvinden van de staking bij het spoor op 6 en 7 januari. Ze vragen nog verduidelijking over de invulling van de rol van de bemiddelaar die de regering wil inschakelen.

De regering is bereid een sociaal bemiddelaar aan te stellen, maar dan moet de stakingsaanzegging opgeschort worden. De bonden zaten twee uur lang samen op het hoofdkwartier van de christelijke bond ACV Transcom om zich daarover te beraden, maar kwamen zonder nieuws naar buiten. Er is dus nog niet beslist of de staking zal plaatsvinden of niet.

"Het is een moeilijk dossier", verklaarde ACV'er Luc Piens. Hij kon nog niet zeggen wanneer de bonden opnieuw samenzitten. "Er is tijd", zei hij. Ludo Sempels van ACOD Spoor was de enige die iets meer uitleg gaf. De staking kan volgens hem nog ingetrokken worden: "Die kans bestaat nog, het kan tot 48 uur op voorhand". Maar hij voegde er meteen aan toe dat "op een paar punten" nog verduidelijking nodig is, verwijzend naar "de rol van de bemiddelaar". Sempels wil ook een "positief signaal vanuit de directie". Welke tegemoetkoming concreet verwacht wordt, zegt hij niet. Er is ook geen deadline op gezet.

Vragen of er interne verdeeldheid heerst onder de bonden of tussen de Vlaamse en Waalse vleugels, werden afgewimpeld. "Dat zou ik niet durven stellen. We zijn met een unaniem standpunt naar buiten gekomen. Het is complex en er is nog geen beslissing genomen", aldus Sempels.

Er waren aanvankelijk vijf stakingsdagen aangekondigd, maar vorige week beslisten de vakbonden om de laatste drie dagen -21, 22 en 23 januari- op te schuiven naar een latere, nog te bepalen datum. Dat gebeurde na overleg met de studenten, die hun beklag hadden gedaan over het feit dat de staking middenin de examenperiode viel.

Peeters: "Duidelijk antwoord van de vakbonden"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageerde inmiddels op de vraag om verduidelijking bij de vakbonden. De sociale bemiddelaars die Peeters voor ogen heeft, krijgen een zeer afgelijnde opdracht mee. Ze moeten het conflict analyseren en de dialoog bij de NMBS weer op gang trekken door het vertrouwen tussen directie en bonden te herstellen.

Op die manier moet het mogelijk worden een protocol van sociaal akkoord voor 2016-2018 af te sluiten "in het kader van de implementatie van de door de regering aangenomen strategische visie", alsook een collectieve arbeidsovereenkomst voor het contractueel personeel. Daarnaast zouden de bemiddelaars nog een structuur moeten voorstellen waarbij sociale conflicten "in dialoog en zonder leiding van een sociaal bemiddelaar kunnen worden opgelost".

Peeters benadrukt dat "alleen binnen dit kader gezocht kan worden naar oplossingen". "Het is nu aan de vakbonden om op dit voorstel een duidelijk antwoord te formuleren", zo besluit hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234