Maandag 28/11/2022

Update

Spoorloze Johan Devriendt krijgt levenslang, derde assisenzaak niet uitgesloten

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft Johan Devriendt (46) veroordeeld tot levenslang voor de moord op Christel Van Bourgogne. De onmiddellijke aanhouding van de mogelijk nog steeds voortvluchtige gewezen politie-inspecteur werd bevolen. Voorzitter Peter Hartoch sloot de debatten af met een onaangename boodschap voor de ouders van het slachtoffer. "Ik kan u niet verzekeren dat er geen derde assisenproces tegen Johan Devriendt komt."

De beraadslaging over de strafmaat door de drie beroepsrechters en de gezworenen duurde ruim twee uur. Hun beslissing was een levenslange veroordeling van Johan Devriendt voor moord op zijn vriendin Christel Van Bourgogne in hun appartement in Linkebeek in de nacht van 24 op 25 augustus 2003. De 29-jarige onderwijzeres kwam om het leven door een schot met het dienstwapen van de gewezen politie-inspecteur.

"Alleen de zwaarste straf kan hem de ernst van zijn daden doen inzien", zei voorzitter Peter Hartoch tijdens de voorlezing van het arrest. "Hij heeft haar op een gruwelijke wijze het leven ontnomen. Hij deed dat vanuit de eigen drang tot lustbeleving met zijn nieuwe vriendin. Daarmee bracht hij enorme schade aan, vooral bij de ouders van Van Bourgogne die hun enige kind verloren. Er zijn geen omstandigheden weerhouden om een lagere straf uit te spreken dan de maximale."

Daarmee werd Devriendt bijna tien jaar later voor een tweede keer tot levenslang veroordeeld voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant. Op 26 september 2006 kreeg hij al eens de zwaarste straf voor dezelfde feiten, maar dat arrest werd later vernietigd door het Hof van Cassatie. Door de aanpassing van de wet-Lejeune moet Devriendt minstens de helft van zijn straf uitzitten. Dat komt neer op vijftien jaar. In drie beurten zat hij in totaal al negen jaar en achttien dagen in de gevangenis. Dus wacht hem nog zes jaar opsluiting. Hij zal dan 52 jaar oud zijn.

Spoorloos verdwenen
Er is nog steeds geen spoor van de verdwenen Devriendt. Hij verliet woensdag even voor 10 uur als een vrij man het gerechtshof van Leuven en gaf sindsdien geen teken van leven meer. Ook niet aan zijn drie advocaten, die hem tot woensdagavond vruchteloos probeerden te contacteren. Zijn gsm-toestel is nog in werking, maar de voicemail is afgezet.

In die omstandigheden was het voorspelbaar dat procureur Marcel Verbelen na voorlezing van het arrest de onmiddellijke aanhouding zou vorderen. Dat was meteen het laatste wapenfeit van de zogenaamde "pitbull van de Belgische procureurs". Zijn 58ste assisenproces was tevens zijn laatste. De drie rechters hadden weinig tijd nodig om op de vraag in te gaan. "Wij bevelen de onmiddellijke aanhouding van Johan Devriendt", zei Hartoch. "De kans dat hij zich zal onttrekken aan de straf is groot, gelet op de zwaarte van die straf en zijn afwezigheid woensdag en donderdag." De voorzitter wees ook op de schending van de tien voorwaarden waaronder Devriendt op 30 juni 2015 werd vrijgelaten uit de Leuvense gevangenis.

Voorzitter sluit derde assisenproces tegen Devriendt niet uit

Na voorlezing van het arrest over de strafmaat richtte assisenvoorzitter Peter Hartoch zich tot de familie van Christel Van Bourgogne. "Het is pijnlijk dat u dit voor een tweede keer hebt moeten ondergaan. De mogelijkheid bestaat dat er in deze zaak een derde assisenproces volgt."

Daarmee verwees de voorzitter naar de kans dat Devriendt verzet aantekent tegen het arrest over de strafmaat. Dat werd immers bij verstek uitgesproken, omdat hij op de slotdag niet langer vertegenwoordigd was door zijn advocaten. De raadsmannen volgden donderdag de debatten vanuit de zittingszaal.

Dat recht op verzet werd grondig hervormd door een nog verse wet van 5 februari 2016, in het kader van Potpourri II. De wijziging houdt een grondige beperking in. Devriendt zal moeten aantonen dat zijn afwezigheid op de slotdag het gevolg was van overmacht. Hij zal dus een wettige reden moeten voorleggen als verschoning. De erkenning van de aangevoerde overmacht of reden wordt overgelaten aan het soevereine oordeel van de rechter. Die kan het verzet dan ontvankelijk verklaren maar in één beweging ook ongedaan maken. Potpourri II maakt op die manier een einde aan het absolute recht op verzet. Doelbewust verstek laten gaan om nadien de zaak opnieuw in verzet te laten behandelen kan niet langer als tactiek aangewend worden.

Precedenten zijn er niet. De enige vergelijking is het proces tegen Guiseppe Rosato. Als lid van de bende van Marcel Habran, de peetvader van de Luikse maffia, werd hij in 2009 veroordeeld tot levenslang voor drie moorden in de regio Luik. Tijdens een tweede assisenproces voor het hof van assisen in Luik in 2010 werd zijn schuld bevestigd, maar het Hof van Cassatie verbrak het arrest over de strafmaat. Zo dwong Rosato een derde (mini)proces af, ditmaal voor het hof van assisen van Waals-Brabant in Nijvel. Daar werd hij in 2012 veroordeeld tot 24 jaar cel.

Als het proces tegen Johan Devriendt nog eens moet worden overgedaan, blijft het hoe dan ook beperkt tot het luik van de strafmaat. De behandeling dient te gebeuren voor een anders samengesteld hof van assisen. Met een andere jury en op een andere locatie.

Assisenvoorzitter Peter Hartoch. Beeld BELGA
Assisenvoorzitter Peter Hartoch.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234