Donderdag 23/09/2021

Spoorbonden niet te spreken over minimale dienstverlening: "Sociaal overleg belangrijk om staking te vermijden"

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Met het voorstel om een minimale dienstverlening op het spoor in te voeren, gaat minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in tegen de belangen van de reiziger. Dat stelt de de socialistische vakbond ACOD Spoor. "De reizigers zijn uiteindelijk meer gebaat bij een goed sociaal overleg, waarbij acties vermeden kunnen worden", klinkt het. Ook de christelijke spoorvakbond plaatst enkele serieuze vraagtekens bij het voorstel. "We vinden het vreemd dat het overleg blijkbaar vier dagen op voorhand wordt afgebroken."

Minister Bellot heeft een wetsontwerp klaar dat de weg moet vrijmaken voor een soort van "lightversie" van de minimale dienstverlening op het spoor. Zo zou het personeel vier werkdagen vooraf moeten laten weten of het staakt of werkt. Dat moet de directie de mogelijkheid geven om een alternatieve dienstregelingen uit te werken.

De socialistische vakbond maakt duidelijk niet tevreden te zijn met dat voorstel. "Deze regering steekt blijkbaar meer tijd in minimale dienstverlening dan in maximale dienstverlening", zo reageert Ludo Sempels, de voorzitter van de Nederlandstalige vleugel van ACOD Spoor.

Volgens de vakbondsman zou de regering in de eerste plaats moeten investeren in het sociaal overleg. "Goed sociaal overleg zal ervoor zorgen dat acties worden vermeden. Daar zullen uiteindelijk zowel het personeel als de reizigers meer voordeel bij hebben."

ACOD zegt ook "bijzonder ontstemd" te zijn over de manier waarop de minister over dit dossier communiceert. "Minister Bellot kwam vorige week hoogstpersoonlijk op de Nationale Paritaire Commissie zijn waardering uiten over onze constructieve medewerking en rept met geen woord over de minimale dienstverlening", zegt Ludo Sempels, de voorzitter van de Nederlandstalige vleugel van ACOD Spoor. "Vandaag moeten we via de pers vernemen dat er een wetsvoorstel op tafel ligt. Hoffelijkheid en respect voor het sociaal overleg is duidelijk geen beleefdheidsbeginsel voor deze regering."

Desondanks wil ACOD nog geen uitspraken doen over mogelijk acties. "We zullen dit laten onderzoeken en gaan daarna nog overleg plegen met de achterban."

Conflictsituatie

Zelfde geluid bij de christelijke spoorvakbond ACV. "We vinden het vreemd dat het overleg blijkbaar vier dagen op voorhand wordt afgebroken", zo zegt Luc Piens, de sectorverantwoordelijke van de vakbond. Maar acties worden voorlopig niet aangekondigd.

"Ik heb de teksten nog niet gezien. Maar op basis van wat ik er via media over hoor, betekent dit dat het sociaal overleg blijkbaar vier dagen op voorhand wordt afgebroken", zo reageert Luc Piens van de christelijke spoorvakbond ACV Transcom. Volgens hem zal het daardoor niet meer mogelijk zijn om pakweg twee dagen voor een aangekondigde staking alsnog tot een compromis te komen. "Het is ook eigenaardig dat mensen in die laatste vier dagen niet meer van gedacht mogen veranderen."

"Als je een staking wil vermijden, is het vooral belangrijk om tot goed sociaal overleg te komen", stipt Piens nog aan. "En dit voorstel zal daar niet toe bijdragen."

De vakbondsman hekelt ook dat de minister met het voorstel eerder voor de kant van de directie van de NMBS lijkt te kiezen. "Een conflictsituatie bestaat natuurlijk tussen twee partijen. Met dit voorstel wordt enkel het personeel geviseerd. Het bedrijf, dat toch ook een verantwoordelijkheid draagt bij het sociaal overleg, blijft buiten schot."

Acties worden voorlopig nog niet aangekondigd door ACV Transcom. "We hebben de tekst nog niet gezien. We zullen verschillende zaken moeten toetsen en daarna bekijken we wel hoe we verder gaan." Wanneer er meer duidelijkheid komt, kan hij nog niet zeggen.

Asociaal

Ook CGSP Cheminots, de Franstalige vleugel van de socialistische spoorvakbond, zegt intussen met "verbijstering" en "verontwaardiging" via de media op de hoogte zijn gebracht van de plannen van de minister. In een persbericht wordt benadrukt dat de voorstellen van Bellot "onuitvoerbaar, onproductief, asociaal en in strijd met het stakingsrecht" zijn. Over mogelijke acties wordt in de mededeling niet gerept.

Langs de kant van de werkgevers noemt CEO Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de voorgestelde regeling "een goede zaak". Maar, zo voegt hij eraan toe, "hopelijk is het nooit nodig wegens transparant sociaal overleg".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234