Woensdag 01/12/2021

Spoorbonden geven directie 'laatste kans'

De spoorstaking wordt met minstens een week uitgesteld. De socialistische spoorbond roept zijn leden op om niet te staken, 'zodat de gesprekken met de directie een laatste kans krijgen'.

De socialistische spoorvakbond ACOD en zijn Franstalige evenknie CGSP hebben een nieuwe reeks voorstellen overgemaakt aan de directie, die in de loop van volgende week verder besproken moeten worden. "We reiken een laatste keer de hand uit. We hopen dat deze stap geapprecieerd wordt", zegt Michel Abdissi van de CGSP.

De spoorbonden willen op deze manier hun goede wil tonen. Heel wat studenten dreigden niet of heel moeilijk op hun examens te geraken door de aangekondigde treinstaking van komende week. Zowel de Vlaamse als de Waalse studentenkoepels zijn er niet over te spreken dat uitgerekend in de examenperiode het werk wordt neergelegd.

Nog niet safe

De stakingsdreiging wordt nu minstens met een week uitgesteld. Zolang er geen nieuwe onderhandelingen zijn gevoerd, roepen de spoorbonden hun leden op om aan het werk te blijven. Tot zondagavond 19 juni zullen alle treinen dus rijden. Wat er daarna gebeurt, is nog onduidelijk. De Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond heeft een stakingsaanzegging ingediend die nog loopt tot zondag 26 juni, waardoor het niet uitgesloten is dat straks toch nog stakingen worden afgekondigd. Helemaal safe zitten de studenten nog niet.

De studentenkoepels blijven dan ook op hun hoede. Ze vragen aan scholen en universiteiten om rekening te houden met overmacht en om indien nodig alternatieven te voorzien voor studenten die hun examen missen. Een reeks hogescholen en universiteiten heeft al aangegeven dat een uitstel mogelijk is als de student echt niet ter plaatse raakt.

De beslissing van de vakbonden om niet te staken, is enigszins verrassend. Donderdag leek een staking nog zo goed als onafwendbaar, nadat een bijeenkomst tussen de directies en de bonden volgens die laatsten op een "ontgoocheling" was uitgedraaid. De bonden hadden daar ingestemd met een aangepaste regeling over de kredietdagen, maar waren niet opgezet met het feit dat de directies niet instemden met een totaalverbod voor productiviteitsverhogende maatregelen voor het personeel tot 2019. Ook de christelijke vakbond vraagt dit.

Eindpunt vrijdag

Tijdens een vergadering gistermiddag met de directie van het spoor werd niet echt veel vooruitgang geboekt. Op vraag van de bonden zullen er een aantal nieuwe berekeningen worden gemaakt over de impact van de productiviteitsverhoging. Die moet van de federale regering de komende vijf jaar immers 4 procent aan productiviteit winnen. Maandagnamiddag wordt er opnieuw samengezeten. "De sfeer was niet slecht en ik denk dat de top ons gebaar apprecieert", zegt Abdissi. "Vrijdag is het eindpunt."

"Het is goed dat de vakbonden het overleg een kans geven", vindt Jan Van Severen van reizigersorganisatie TreinTramBus. "De manier waarop de laatste weken is gestaakt, zonder enige rekening te houden met de reiziger, tart alle verbeelding. Hopelijk stopt het nu echt."

Hopelijk, want bij TreinTramBus blijft men voorzichtig. De angst voor wilde stakingen zit erin. "De bonden mogen dan oproepen om niet te staken, tegelijk dekken ze nog altijd leden die deze richtlijnen niet volgen. Die blijven een stakingsvergoeding krijgen. Op die manier zijn wilde stakingen niet uit te sluiten. Pas zondag zijn we zeker."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234