Dinsdag 26/10/2021

Spoor naar nog een moord

Het parket van Hasselt gaf gisteren eindelijk officieel toe dat Ronald Janssen bekend heeft dat hij Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (22) doodschoot en hun lijken in hun auto in brand stak.

“Nadat de man donderdagochtend al overging tot bekentenissen tegenover de speurders heeft hij dat later die dag ook overgedaan tegenover de onderzoeksrechter”, zei Marc Rubens, de procureur des Konings van Hasselt. Normaal moest Ronald Janssen gisterochtend ook voor de raadkamer van Hasselt verschijnen. Maar hij wilde niet. “Hij koos er uitdrukkelijk voor om niet aanwezig te zijn”, verduidelijkte Rubens. Waarom wilde niemand kwijt. Zijn advocaat Adam Miscovic was er wel, maar wilde geen enkele verklaring kwijt - “Begrijp dat alstublieft.” De voorzitter van de raadkamer besliste om Ronald Janssen alleszins nog minstens een maand in de cel te houden.Intussen was het gisteren opnieuw een hele dag een drukte van jewelste in de door de politie hermetisch afgesloten Gemengde Brigadestraat, waar slachtoffer Shana Appeltans vlak naast haar doder woonde. Voor de vierde dag op rij werd zijn huis en tuin doorzocht. “We willen niets aan het toeval overlaten” zei procureur Rubens daarover. “Er is een permanente huiszoeking vanaf de eerste dag dat we bij die man zijn binnengevallen. Onze bedoeling? Zijn hele huis en tuin ontmantelen. Want nu de man bekend heeft, is het sporenonderzoek essentieel.” Gisteren werd er ook even gegraven in de tuin. Vermoedelijk naar wapens, want intussen werden al twee wapens gevonden in de tuin en een in de garage. Het moordwapen is nog altijd spoorloos. Ronald Janssen zou aan zijn ondervragers verklapt hebben waar hij het wapen dumpte. Vermoedelijk gooide hij het ter hoogte van de Schaffensepoort in Diest in het water. Want daar zochten drie teams met duikers een hele dag naar ‘iets in het kader van het dubbele moordonderzoek’. De zoektocht verliep bijzonder moeilijk door de slechte zichtbaarheid onder water. Achteraf klonk het dat het zoeken niets had opgeleverd. Omdat de plaats min of meer op de route lag van Annick Van Uytsel, dook ook hier weer haar naam op. Maar het parket van Leuven haastte zich te zeggen dat het niets met dat moordonderzoek te maken had.

‘Ernstig spoor’

Toch geeft het gerecht in Leuven voor het eerst toe dat Ronald Janssen een ‘ernstig spoor’ is in de onopgeloste moordzaak van Annick Van Uytsel. De woordvoerder bevestigde gisteren ook dat Ronald Janssen genoemd werd in een van de vele honderden tips. “Dat was een hele vage tip”, zegt de Leuvense parketwoordvoerder Patrick Vits. “Iemand meldde gewoon dat we eens moesten kijken naar die man uit Halen. Omdat het een rare was. Een link met Annick Van Uytsel was er niet.” Volgens Vits boog een misdaadanalist zich over die bewuste tip en werd er ook bijkomende informatie opgevraagd. “Maar niets wees er op dat die man verdacht was. Hij werd uiteindelijk nooit verhoord”, geeft Vits toe.Intussen zegt Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van Annick Van Uytsel, dat hij haast zeker is dat Ronald Janssen ook de moordenaar is van Annick Van Uytsel. “Met mijn beetje kennis over seriemoorden en mijn kennis over het dossier van Annick Van Uytsel, ben ik er bijna van overtuigd dat die man uit Halen ook de doder van Annick is”, aldus Vermassen. Volgens hem zijn Martine en Eddy Van Uytsel intussen ‘supernerveus’. “Ze hopen nu al zo lang antwoorden te krijgen op wie en waarom. Maar tegelijk hebben ze ook schrik dat ze nog maar een keer ontgoocheld zullen worden. Ze zijn bang van valse hoop.”Het parket van Leuven vindt intussen niet dat het gefaald heeft. “Die vage tip was slechts één van de ruim 1.500 tips. Er is op gewerkt. Maar zelfs na onderzoek bleek die tip niet interessant genoeg. Met wat er nu in Halen is gebeurd, is dat veranderd.” Intussen zoeken enkele speurders uit Leuven nu al enkele dagen mee in en om de woning van Ronald Janssen. En ook de onderzoeksrechters uit Leuven en Hasselt wisselen constant informatie uit. Of er aanwijzingen zijn wil Patrick Vits niet hebben gezegd. Maar hij ontkent de speculaties ook niet. Zo werd het laatste signaal van de gsm van Annick Van Uytsel teruggevonden op de mast in Halen, vlak bij het huis van Ronald Janssen. Getuigen zouden hem ook hebben gezien op de fuif, waar Annick nog vrolijk feestte vlak voor ze verdween. En dan is er de fiets van Annick. Die werd twee maanden na haar verdwijning teruggevonden tegen een appartementsblok in de Leuvense studentenbuurt, waar - jawel - Ronald Janssen zijn ingenieursstudies afwerkte. “Ik kan bevestigen noch ontkennen”, aldus Vits.

Ook in het weekend gaat de zoektocht in en rond het huis van Ronald Janssen gewoon verder. Procureur Rubens stond er gisteren op om de speurders van de federale politie in Hasselt te bedanken voor hun professionele inzet. “Ze hebben werkelijk dag en nacht hun beste krachten gegeven.” Ronald Janssen werd gisteren opnieuw urenlang ondervraagd. Pas laat in de avond was het verhoor afgelopen. Volgens het parket in Leuven werd Janssen alvast nog niet verhoord door de Leuvense onderzoeksrechter of door de rechercheurs uit Leuven. Vermoedelijk werd hij dus opnieuw ondervraagd over de tweevoudige moorden in Halen. Wat dat opleverde, was gisterenavond onduidelijk. Volgens Patrick Vits van het parket in Leuven was de moord op Annick Van Uytsel gisterenavond alleszins nog niet opgelost. “Voorlopig toch nog niet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234