Zaterdag 24/07/2021

Update

Spoor ligt plat in Wallonië, in Vlaanderen rijdt 58 procent van de treinen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De spoorstaking van vandaag is, net zoals gisteren, vooral voelbaar in het zuiden van het land. In Vlaanderen reed omstreeks 15.00 uur ongeveer 58 procent van de treinen. Daarmee is de situatie op de belangrijkste assen iets verslechterd tegenover die om 11.00 uur, toen nog ongeveer 65 procent reed. In Wallonië is er nog steeds zo goed als geen treinverkeer.

Het is moeilijk in te schatten hoe de situatie vanavond verder zal evolueren, aldus woordvoerder Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Waarschijnlijk zal de situatie in Vlaanderen grotendeels hetzelfde zijn als die van donderdag en zal de avondspits iets moeizamer verlopen. Het aantal treinen kan dan nog iets lager liggen dan 58 procent, maar dat percentage kan later op de avond weer wat verhogen.

De hinder in Vlaanderen is vooral een gevolg van de staking in Wallonië, maar ook in Vlaanderen wordt er her en der gestaakt door het treinpersoneel. Dat gebeurt onder meer in Antwerpen, waardoor het treinverkeer daar vrijdag zware hinder ondervond.

Of de actievoerders het werk vanavond zullen hervatten, is nog niet duidelijk. De reizigers krijgen de raad zich te informeren op de website, de applicatie en sociale media.

Compensatiedagen

De Franstalige spoorbonden riepen woensdag op tot een staking, uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren.

Voor de spoorbonden moet er vrijdag een akkoord komen in het dossier van de kredietdagen. Ze blijven wel bij hun basiseis dat de nota over de herberekening van die dagen ingetrokken wordt. Dat hebben ze vrijdag gezegd voor aanvang van een nieuwe vergadering met de directies van HR-Rail, NMBS en Infrabel.

"Het is essentieel dat de omzendbrief over de kredietdagen wordt ingetrokken", aldus Luc Piens van de christelijke vakbond ACV-Transcom. "Het is uitgesloten dat de reglementering van de kredietdagen, die al 20 jaar bestond, wordt gewijzigd", zei ook Michel Abdissi, de voorzitter van de socialistische spoorvakbond.

Indien het vrijdag tot een akkoord komt, zal dat worden voorgelegd aan de achterban van de bonden.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Rustige ochtendspits

De ochtendspits op de Vlaamse snelwegen is relatief vlot verlopen, ondanks de spoorstaking. Het was wel een merkbaar drukkere ochtendspits dan op een andere vrijdag, maar de drukte viel heel goed mee in vergelijking met de ochtendspits op andere werkdagen, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

De hoogste totale filelengte op de Vlaamse snelwegen bedroeg kort na 8 uur ongeveer 100 kilometer, zegt Bruyninckx. "Er waren geen noemenswaardige problemen", aldus nog de woordvoerder. Het was vooral druk op de snelwegen naar Brussel. Bestuurders verloren rond 9.15 uur nog een klein halfuur op de E411 van Overijse naar Leonard.

"Het is heel goed meegevallen na de schrikbarende beelden gisteren van de situatie in de Brusselse binnenstad", zegt Bruyninckx. "De ochtendspits is relatief vlot verlopen. Als dit een andere werkdag in de week was geweest, hadden we een ander scenario gezien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234