Zaterdag 05/12/2020

spookhuis

Roel Vanderstukken rijgt de televisierollen vlotjes aaneen, van Benny in Familie tot Bakkie in Beau Séjour. Maar de acteur wedt ook op andere paarden: een coverband, woonprogramma's presenteren en zijn eigen gin. 'Roeleke van Anita van Lucienne van Kilo' - zoals hij in z'n geboortedorp Kapellen nog steeds genoemd wordt - is een geslaagde ondernemer. Om het plaatje helemaal af te maken, is hij zelfs aan het golfen geslagen. Voor het eerst in de Goesting-geschiedenis spreken we af in een golfclub.

a jij regelmatig een potje golfen, Roel?

Roel Vanderstukken: "Ik doe het nog maar een jaar, maar probeer toch enkele keren per maand op de baan te staan. Ik heb al heel wat sporten uitgeprobeerd, maar golf heeft me compleet verrast. Het is een discipline waar je zeer geconcentreerd voor moet zijn, en dat spreekt me wel aan. Golf slaagt erin om het molentje in mijn hoofd even te doen stoppen. Ik hoef me hier nergens druk om te maken, behalve dan dat ik slecht aan het spelen ben." (lacht)

We zitten hier op een boogscheut van je geboortedorp Kapellen, midden in het Hageland. Je bent er als kind opgegroeid en later opnieuw gaan wonen. Vanwaar zo honkvast?

"Wonen in de stad was allemaal heel leuk, maar ik wou opnieuw het fruit van de bomen kunnen trekken als ik daar zin in had. Na enkele omzwervingen in Brussel en Leuven ben ik ingetrokken in het huis van onze oude schoolmeester, net naast het schooltje waar ik vroeger zat. In de tuin stond nog dezelfde kersenboom van dertig jaar geleden. Als kind stampten wij expres de bal over de muur om kersen te kunnen pikken. En dat was nu opeens mijn eigen tuin geworden. De wereld op zijn kop, zeker voor een nostalgische mens als ik."

Jouw volledige familie woont nog steeds in hetzelfde dorp.

"Ja. Wij springen haast elke dag bij elkaar binnen. Weet je wat ik zo mooi vind aan het dorpsleven? Dat je eigen kinderen nog echt beschouwd worden als een deel van jou. Ik ben zelf nog altijd 'Roeleke van Anita van Lucienne van Kilo'. Anita is mijn moeder, Lucienne mijn grootmoeder en Kilo mijn overgrootvader. Er zitten vier generaties in mijn voornaam verscholen."

Wat een verschil met hoe jouw vrouw Anne-Sophie is opgegroeid.

"Ja, dat kan je wel zeggen. Anne-Sophie is op haar vijftiende naar Parijs verhuisd om model te worden, gewoon op haar eentje. Ze heeft als jonge vrouw de hele wereld gezien: Tokio, Milaan, New York. Op haar 28ste is ze opnieuw in België komen wonen en wat later heb ik haar leren kennen. Anne-Sophie vond toen zelfs Antwerpen een boerengat."

Oei. Bij 'bezienswaardigheden in Kapellen' zie ik welgeteld één kerkje staan.

"Ho, niet zomaar een kerkje! Een van de schoonste kerken van de streek, alsjeblieft. Ze noemen Kapellen ook wel de Parel van het Hageland, wist je dat? De Venusberg is nog zo'n prachtige plek: bij goed weer kan je tot in Tienen kijken. Op en rond de Venusberg zijn er al héél veel kindjes gemaakt: de mensen gaan er flikflooien tussen de appel- en perenbomen. Dat stond niet op jouw Wikipedia, hé!" (lacht)

Je bent niet in het huis van je oude schoolmeester blijven wonen, toen in dezelfde straat je ultieme droomwoning te koop kwam.

"Het was bijna een spookhuis, met zo'n grote smeedijzeren poort en donkere ramen. Ik had er als kleine jongen al een zwak voor. Op een dag belde mijn oma me in alle staten op: vrienden van haar hadden een vastgoedmakelaar foto's zien nemen van de woning."

Da's nog een voordeel van een klein dorp: je bent meteen op de hoogte.

"En wat nog meer was: die vrienden kenden een poetsvrouw die nog een sleutel had van dat huis. Ik kon dus stiekem al eens een kijkje gaan nemen. (lacht) Het was een oude hoeve met stallen aan de zijkant en een grote boomgaard achteraan. Vanbinnen zag het er niet uit, maar het huis had een soort charme die nog zelden te koop is. Eiken balken in het plafond, mozaïektegels op de vloer,... ik was meteen verkocht."

En toen zijn jij en Anne-Sophie aan het renoveren geslagen. Hoe is dat verlopen?

"We hebben de renovatie in twee fases aangepakt, en de tuin was fase drie. Ik denk dat we de laatste acht jaar bijna continu in de verbouwingen hebben gezeten. We zijn altijd op 'de werf' blijven wonen, ook tijdens de twee zwangerschappen van Anne-Sophie. Ze hebben ons altijd gezegd: zwanger zijn én verbouwen is de grootst mogelijke relatietest. Maar we hebben dat goed doorstaan. Al is het niet zo evident om knopen door te hakken met een zwangere vrouw." (lacht)

Gelukkig ben je er nu vanaf voor minstens 25 jaar.

"Ja, al blijven verbouwingen me bezighouden. Ik heb blijkbaar echt wel een baksteen in de maag. Ik begin er al aan te denken om sommige dingen opnieuw te veranderen. Maar je moet er wel weer aan beginnen, natuurlijk. Het zijn niet de beste tijden om te investeren en met twee kinderen blijft er minder marge over. Ik zet graag iets aan de kant, zodat we ons huis kunnen afbetalen en onze kinderen laten studeren."

Gaat jouw molentje daarover snel aan het draaien?

"Die onrust zit wel in mij, ja. Ze is ook gekoppeld aan mijn onzekere beroep. Ik mag niet klagen, ik kom al zeventien jaar aan de bak als acteur. Ik heb hoop en al twee mindere jaren gekend. Maar er zijn zoveel oudere acteurs en actrices die na dertig jaar plots zonder werk vallen. Dat blijft wel aan me trekken. Gelukkig ben ik iets zakelijker ingesteld dan de doorsnee creatieve mens. Ik ben naast het acteren ook andere paden aan het bewandelen: muziek, regie, theater, musical,... Er zit wel een ondernemer in mij."

Je hebt onlangs zelfs een gin op de markt gebracht.

"Ja. Een gin is snel gemaakt, maar ik ben samen met chef-kok Giovani Oosters heel ver gegaan in de smaaktesten. Een goede gin moet zich onderscheiden in de zee van gins. Ik ben altijd enorm gefascineerd geweest door gastronomie. Mijn vrouw zegt weleens: 'Als je ooit een horecazaak wil opstarten, dan zal het rap gedaan zijn tussen ons.' Conclusie: als ik niet naar de drank mag, dan maak ik 'm gewoon zelf. (lacht)"

serieuze patat

Ik hoor het al, je bent zo'n kleine zelfstandige met een overvolle agenda.

"Ik heb de laatste jaren véél te hard gewerkt. Het begon me na de zomer te dagen. Mijn oudste zoon ging naar het eerste leerjaar en leerde lezen en schrijven aan de keukentafel. Op een zondagochtend zag ik hem bezig en ik dacht: 'Verdorie, wat heb ik al gemist? Wil ik het anders aanpakken bij de jongste?' Op die ochtend heb ik besloten dat ik het wat rustiger wil aandoen. Dat ik wat meer aandacht ga schenken aan mijn gezin en familie."

Deed je dat dan niet genoeg?

"Mijn familie is er altijd voor mij geweest, tot in het onwaarschijnlijke toe. Maar wat deed ik terug? Bitter weinig. Vooral de grumpy Roel uithangen, die 's avonds moe thuiskwam van zijn werk. Hoe sneller de kinderen in bed lagen, hoe liever ik het had. (denkt na) Anne-Sophie heeft het een tijdje zwaar te verduren gehad met mij. Toen ik haar leerde kennen, zei ik al: 'Pas op, ik ben een heel ambetante mens. Je kan mij heel graag zien, maar dat kan zich ooit keren tegen jou.'"

Wat bedoelde je daar precies mee?

"Welja, ik ben een echte ambetanterik. Ik wil alleen maar meer werken, nieuwe dingen ontdekken, blijven gaan. Elk stukje van mijn hoofd staat op 'bezet'. Anne-Sophie heeft het daar wel moeilijk mee gehad. Ze zei: 'Ik weet dat je zo bent en ik vind dat ook niet erg, maar op de weinige gezinsmomenten moet je er wel stáán. En niet binnen het halfuur de sfeer onder nul brengen.' Dat is wel een alarmbel geweest. Ik voelde zelf ook aan dat het niet oké was. Ik heb toen een aantal tijdrovende projecten afgebeld, zoals twee regies per jaar van het amateurtoneel. Vanaf dat moment viel er een last van mijn schouders."

Afgelopen najaar werd je veertig. Had dat er ook iets mee te maken?

"Het heeft toch iets met me gedaan. Veertig worden is sowieso een goed moment om terug te blikken. Ik had het al eens eerder meegemaakt, zo'n heavy periode. Het was de tijd van Steracteur, Sterartiest en het kon niet hard genoeg gaan: ik sprong mee op de kar en laadde ze nog eens bomvol ook. Nadien heb ik daar een serieuze patat van gekregen. Noem het een burn-out of niet, maar de deur ging een paar weken dicht. Destijds zat er geen zesjarig zoontje aan de keukentafel om mij tegen te houden."

Sta je op de set ook bekend als een moeilijke jongen?

"Ik denk van niet. Er zijn echt wel moeilijkere acteurs dan ik. Maar een opnameset is zoals een fabriek: elk radartje kan maar op zijn best functioneren als alle onderdelen op hun best zijn. Ik merk weleens dat sommige acteurs wat gaan 'hangen' in hun rol en het zichzelf gemakkelijk maken. Als dat ook mij raakt in mijn spel, kan ik daar wel lastig van worden. Soms denk ik ook te veel als een regisseur. Ik heb regie gestudeerd en geef graag mijn mening op de set. In het begin vinden die regisseurs dat nog leuk, maar na verloop van tijd... (lacht) Ik laat me niet zo makkelijk regisseren."

klein ambetanterikske

Acteren zit je in het bloed: je beide ouders zijn altijd actief geweest in het toneel. Je vader is zelfs nog straatmuzikant geweest!

"Klopt, hij heeft dat nog gedaan als hobby. Ik ben ook graag bezig met muziek - ik speel met het idee om onze stallen te verbouwen tot repetitielokaal. Mijn vader heeft ook toneelregie gestudeerd, net als ik. In zijn laatste jaar is hij moeten stoppen, omdat ik geboren werd en er brood op de plank moest komen."

Je moeder was 19 en je vader 20 toen ze jou kregen.

"Ook in hun tijd was dat nog heel jong. Ik was niet helemaal gepland, denk ik. (lachje) Hun jonge leeftijd zorgde soms best wel voor bizarre toestanden. Mijn beste vriend was quasi even oud als ik, onze moeders zijn in dezelfde week bevallen in hetzelfde ziekenhuis. Maar: zijn moeder was even oud als mijn grootmoeder! En in de middelbare school hebben mijn klasgenoten nog lang gedacht dat mijn moeder mijn zus was, en mijn oma mijn moeder. Dat is allemaal heel absurd, natuurlijk."

Jij hebt de familietraditie niet verdergezet om jong vader te worden.

"Nee, ik heb nog wat van het leven geprofiteerd. Mijn ouders gingen zelf ook nog vaak op stap, hoor. Ik heb heel veel tijd doorgebracht bij mijn grootouders. Eigenlijk heb ik zes ouders gehad, en dat als enig kind. Mijn oma is nog altijd maar 76 jaar. Ik vind dat een gigantische rijkdom."

Waarom hebben jouw ouders het bij één kind gehouden?

"Omdat ik toen al een klein ambetanterikske was, zeker? Met jou hadden we al werk genoeg, zei ons ma altijd. En onze pa wou misschien wel een tweede, 'maar dan om te adopteren'. (hilariteit) Ik geef het toe, ik eiste alle aandacht op. Als tiener heb ik zowat elke school van Tienen en omstreken van binnenuit gezien - en ik mocht overal weer vertrekken. Waarom? Ach, die verhalen zouden ons voor nu te ver leiden." (knipoogt)

Via www.kroostnv.be kan je de gins Fons, Elsa en Marie bestellen.

"Zwanger zijn én verbouwen, dat was onze grootste

relatietest"

"Diest is keigoed bezig: binnen een paar jaar wordt dat hét stadje van de streek. Je kan er nu al fijn winkelen. Mijn favoriete modestops zijn Vos Fashion voor de klassiekere outfits, en Jambo als het iets sportiever mag zijn. Als je van Vos naar Jambo loopt, passeer je langs wijnbar Violette op de Grote Markt. Daar moet je zijn voor de gins van Roel Vanderstukken." (lacht)

- Vos Fashion, Zoutstraat 1,

vosfashion.be.

- Jambo, Scholenstraat 2, jambo.be.

- Wijnbar Violette, Grote Markt 12.

"Voor een snuifje nostalgie moet je naar In De Molen in Bierbeek gaan. Dit oude café bestaat al sinds 1873 en ziet er nog net uit als destijds. Maar wel met een hedendaagse keuken en een gigantische bierkaart. In de zomer troept iedereen samen bij de petanquebaan wat verderop, heel gezellig."

In De Molen, Dorpsstraat 14, 3360 Bierbeek.

"Ook mensen die niets met golf hebben, kunnen in het architecturale clubhuis van de Winge Golf lekker komen eten, mét een prachtig uitzicht."

Winge Golf & Country Club, Leuvense-steenweg 254, Tielt-Winge. www.wingegolf.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234