Splitsing banken nog dit jaar rond
Komt er toch nog wat van de hervorming van het bankenstelsel? De regering werkt aan een 'mammoetwet' over de banken, zo bevestigt minister van Financiën Koen Geens (CD&V), inclusief splitsing van de spaar- en zakendivisies van grootbanken.
Nog dit jaar moet de nieuwe bankenwet door het parlement goedgekeurd raken. De hervorming/splitsing van de banken wordt geïntegreerd in een geheel van financiële maatregelen, die de regering in de herfst wil nemen. Andere maatregelen zijn de nieuwe regels rond het kapitaal van banken en de beperking van de bonussen voor bankiers. Nog deze maand zou Geens zijn plannen op het kernkabinet willen voorstellen.
Ons land volgt het voorbeeld van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, die al begonnen zijn met de hervorming van de banken om de speculatieve investeringen beter te kunnen onderscheiden van de deposito's. Minister Geens meldt nog dat het "te vroeg" is om te bepalen welk hervormingsmodel zal worden toegepast, aangezien de meerderheidspartijen zich nog over de kwestie moeten buigen.
In een interview met De Standaard lichtte gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank al een tipje van de sluier, met de melding dat het "iets tussen de oplossingen van Frankrijk en Duitsland" in zal worden. De Nationale Bank heeft daarover een advies klaar.
Grosso modo zijn er twee manieren om de splitsing aan te pakken. Ofwel komt er een 'naakte splitsing' waarbij banken letterlijk in twee stukken worden gehakt, ofwel worden er binnen de grootbanken aparte structuren gecreëerd voor deposito- en investeringsverrichtingen.
De verklaringen van minister Geens en gouverneur Coene komen niet uit de lucht vallen. Gisteren was het precies vijf jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging en daarmee een wereldwijde financiële en economische crisis in gang zette. Onder experts bestaat er grote eensgezindheid dat het gebrek aan regelgeving die bankencrisis mee in de hand gewerkt heeft.
Het verbod om spaargeld te gebruiken voor beursspeculatie is een van de manieren om de mogelijke impact te beperken bij het omvallen van een bank. Bij de 'herdenking' van Lehman steeg ook in ons land kritiek op over het talmen met de uitvoering van de beloofde hervorming.
De verantwoordelijkheid voor die vertraging ligt in Europa, zegt financiënminister Geens. In de Litouwse hoofdstad Vilnius hoorde Geens dit weekend nog op een vergadering van Ecofin (de raad van de 28 EU-ministers van Financiën) dat Europees commissaris Michel Barnier zijn voorstel rond de hervorming pas eind november zal rond krijgen. "Voor ons is dat te laat", aldus Koen Geens, die herinnert aan het feit dat de hervorming van de banken in het regeerakkoord is opgenomen.
Uit schaduw Europa
Dat er nu toch schot in de zaak lijkt te komen, stemt Kamerlid Meyrem Almaci (Groen) "voorzichtig optimistisch". Vanuit de oppositie dringt Almaci al langer aan op een hervorming van het bankenstelsel. "Ik ben blij dat de regering eindelijk uit de schaduw van Europa treedt en doet wat ze beloofd heeft", reageert ze.
Toch blijft Almaci afwachtend. "De timing is reden tot bezorgdheid. Dit is een belangrijke hervorming die een maatschappelijk debat verdient. Welke banken willen wij? Hoe gaan we voort met bijvoorbeeld Belfius? In andere landen is dat debat al volop bezig, hier moeten we wachten op regeringsteksten die misschien deze maand komen. Dit is niet het soort wet dat je met de karwats door het parlement jaagt. Ik hoop dat de regering het parlement ruimte en tijd geeft om hierover in debat te gaan."