Dinsdag 27/09/2022

Splits de RVA niet

Vlaamse en Waalse werknemers zullen tegen elkaar worden uitgespeeld

Georges Debunne e.a. pleiten voor Belgische solidariteit onder werknemers

In het vooruitzicht van de verkiezingen wordt alles door een communautaire bril bekeken, terwijl de Vlaamse ontvoogding achter de rug is. Maar blijkbaar vinden de politieke partijen dat het een gemakkelijk onderwerp is om hun doelpubliek aan te spreken. De Franstaligen waren gewonnen voor een communautaire rustpauze om meer aandacht te besteden aan de sociaal-economische problemen. Maar intussen bereidt iedereen zich voor op de nieuwe staatshervorming.

Het is een veld waarin het gemakkelijk is de gemoederen op te zwepen en een irrationele toon aan te slaan. Met 'splitsen' als hét toverwoord. Het Vlaams Belang voert daarbij het hoge woord. Het blijft op zijn oude nagel kloppen dat België volledig en totaal moet worden gesplitst. Het kartel CD&V-N-VA wil een "substantiële staatshervorming" en eist dat belastingen, gezondheidszorg, werkgelegenheid, wetenschap en mobiliteit Vlaamse bevoegdheden worden. Dat betekent de splitsing van bijna de hele sociale zekerheid. En van die eisen worden breekpunten voor de volgende formatie gemaakt. Minister Moerman vraagt dat Vlaanderen kortingen op de vennootschapsbelasting kan doorvoeren.

Ook Johan Vande Lanotte trekt de Vlaamse kar: "Bij de komende staatshervorming wil ik vooral praten over het werkgelegenheidsbeleid. Dat komt het best in Vlaamse handen. Een werkloze uit La Louvière kun je niet vergelijken met een werkloze uit pakweg Roeselare. De arbeidsmarkten in Vlaanderen en Wallonië verschillen grondig van elkaar" (sp.a-website).

Dat klinkt unisono met Unizo en VOKA. De Vlaamse werkgeversorganisaties hebben op 26 november 2006 een gemeenschappelijk memorandum over de staatshervorming opgesteld. Daarbij is eis nummer één... de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid. VOKA en Unizo willen het einde van de federale RVA.

Karel Van Eetvelt van Unizo hanteert daarvoor het argument dat de RVA te weinig sanctioneert. Op zoek naar partners, vindt hij... zijn Waalse collega Eric Domb. De voorzitter van de Union Wallone des Entreprises zegt: "We moeten ons bijna misdadige systeem veranderen dat de werklozen ertoe aanzet zich in een statuut van eeuwige bijstand te nestelen" (De Tijd 24/1/07). VOKA-voorzitter Vandeurzen wil dan weer de tewerkstellingsgraad van de ouderen verhogen... via een verlaging van de patronale sociale bijdragen. Maar dat kan voorlopig niet want de bijdragen zijn een federale materie (De Tijd 27/1/07).

In al die verklaringen moet het verband gezocht worden tussen de communautaire ambities en het sociaal-economische beleid dat men wil voeren. Wij hebben het vermoeden dat de werkelijke reden voor al die 'splitsingen' door sommige belangengroepen wordt verdoezeld en dat er naar de kiezer met een verborgen agenda wordt gewerkt.

Jadot, de voormalige patron van de federale administratie van Tewerkstelling, maakt de optelsom en concludeert dat de splitsing van de RVA nergens op slaat, "tenzij de politici in Vlaanderen, Vande Lanotte op kop, alleen maar het activeringsplan van de werklozen willen verharden, alle prepensioenen willen afschaffen en de werkloosheidsvergoedingen in de tijd willen beperken. Maar als je het zo stelt, is het programma voor regionalisering van het tewerkstellingsbeleid al heel wat minder 'sexy' in de ogen van de Vlaamse kiezer" (Le Soir, 7/2/07).

Minister Landuyt noemde de RVA nog niet zo lang geleden "de bewaker van de echte sociale zekerheid, waarvan we vinden dat ze niet alleen Belgisch, maar zelfs Europees zou moeten worden georganiseerd en bewaakt". Maar zijn partijvoorzitter wil die bewaker de laan uit sturen!

De regionalisering van de RVA zou een Europese première zijn, met de zwakkeren als slachtoffer. Er zouden verschillende, aparte voorwaarden zijn om recht te hebben op uitkeringen. Er zouden aparte niveaus van uitkeringen zijn, aparte criteria voor wat als een 'passende' job kan worden gezien. Wat zou er dan gebeuren bij tijdelijke werkloosheid in een bedrijf als VW, met arbeiders uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië? Zullen zij aparte werkloosheidsuitkeringen krijgen? Krijgen ze aparte uitkeringen als ze tijdskrediet opnemen? Binnen hetzelfde bedrijf zouden de werknemers onder verschillende reglementeringen vallen.

En de cascade valt nog dieper: van differentiatie van de uitkeringen naar loondifferentiatie is maar een stap. Aparte CAO's voor Vlaanderen en Wallonië? Een Waals en een Vlaams IPA? Eenmaal de bevoegdheid over tewerkstelling is gesplitst en de arbeidersbeweging in België is verdeeld, heeft het opbod vrij spel. In naam van de concurrentie zullen Vlaamse en Waalse werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld om hen een nog agressievere politiek van flexibiliteit, jacht op werklozen, besparingen in de sociale zekerheid en patronale lastenverminderingen te laten slikken. Het zou leiden tot de splitsing van de arbeidersbeweging en van de vakbonden.

Binnen de vakbeweging, zowel de socialistische als de christelijke, groeit de weerstand. Ondergetekenden willen, met de steun van de 15 DecemberBeweging, deze afwijzing van verdere opsplitsing kordaat ondersteunen. Zij doen een oproep om in dat perspectief een brede gezamenlijke beweging aan beide zijden van de taalgrens op gang te brengen. De waarschuwing in 2004 van André Mordant, toenmalig ABVV-voorzitter, en van Luc Cortebeeck van het ACV is duidelijk: "We zijn absoluut tegen de regionalisering van de RVA. We waarschuwen de politieke wereld: neem geen beslissingen die de solidariteit tussen de werknemers van dit land in het gedrang brengt. De splitsing van de RVA zou leiden tot een onaanvaardbare discriminatie" (Le Soir, 13/9/2004).

Eerste ondertekenaars: prof. Mateo Alaluf, ULB, prof. Jan Blommaert, UG, Georges Debunne, voormalig voorzitter ABVV, Luc Desmedt, directeur Humanistisch Vrijzinnige Vereniging, Ludo Dierickx, eresenator, Charles Ducal, dichter, prof. Henri Eisendrath, VUB, Eric Goeman, woordvoerder ATTAC, Cecile Harnie, ACV, ex-senator, Gui Heyrman, secretaris ABVV-metaal Vlaams Brabant, Michel Jadot, erevoorzitter fod Werk, Gaby Jaenen, secretaris Algemene Centrale ABVV Limburg, Hugues Le Paige, journalist-regisseur, prof. Fred Louckx, VUB, Francine Mestrum, ATTAC, prof. Anne Morelli, ULB, Paul Pataer, eresenator, prof. Rik Pinxten, UG, voorzitter Humanistische Vrijzinnige Vereniging, prof. em. Maxime Stroobant, VUB, voormalig voorzitter RVA, Ingrid Van Brabandt, federaal coördinatrice ACOD RVA, Dany Van Cauwenberghe, secretaris ABVV-voeding-horeca-tuinbouw Antwerpen, Jan Vandeputte, voorzitter ACOD Vlig RVA, Eric Van Der Smissen, secretaris BBTK BHV, Geert Van Istendael, auteur, Bruno Verlaeckt, voorzitter algemene centrale ABVV Antwerpen-Waasland, Hendrik Vermeersch, secretaris BBTK BHV, Walter Zinzen, journalist.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234